İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Şaşkınbakkal semti yıllardır adıyla merak uyandırıyor.

Semtin adını duyanlar Şaşkınbakkal ismi nereden geliyor diye merak ediyor. Semte adını veren hikaye ise aslında tam da tahmin edildiği gibi! Siz de meraklanmaya başladıysanız okumaya devam edin!

Şaşkınbakkal İsmi Nereden Geliyor?

İstanbul’u ziyaret edenler, kendilerini şehrin eşsiz tarihine ve dünyasına kaptırırken bir yandan ilginç semt isimlerine rastlıyor.

Şehirde Küçükçekmece, Şişli, Zeytinburnu ve Şaşkınbakkal gibi dikkat çekici semt isimleri bulunuyor. Bu semtler arasında ise en çok Şaşkınbakkal’ın hikayesi merak ediliyor. Bu yüzden birçok kişi Şaşkınbakkal ismi nereden geliyor sorusuna cevap arıyor.

Şaşkınbakkal isminin hikayesi günümüzden yaklaşık 90 yıl öncesine dayanıyor. Henüz cumhuriyetin ilk yılları ve İstanbul günümüzdeki halinden çok uzakta.

Özellikle şimdilerde çok ünlü olan Bağdat Caddesi'nin bulunduğu yerlerde o zamanlar doğru dürüst yerleşim yeri bile yok.

Şaşkınbakkal Ismi Nereden Geliyor 2

1932 yılında Ahmet Koşar adlı birisi bu caddede bir bakkal açmaya karar verir. Bahçede yetiştirdiği meyve ve sebzeleri bakkalında satmak ister.

Ancak bakkalını yerleşim yerlerinden uzakta açtığı için birçok kişi “Etrafta kimse yok ki. Ürünlerini kime satacak bu adam?” diye konuşmaya başlar. Ardından ona “Şaşkın Bakkal” adını takarlar.

Bu konuşmalar zamanla çevredeki herkese ulaşır ve insanlar Şaşkın Bakkal’ı görmek için dükkanına akın etmeye başlar. Daha sonra Şaşkın Bakkal giderek daha da popüler olmaya başlar ve Ahmet Koşar da işlerini büyütme fırsatını yakalar.

Başlangıçta küçük bir bakkal olan dükkanı zaman içinde 20’den fazla kişinin çalıştığı büyük bir markete dönüşür. Çevredeki yerleşim yerlerinin sayısının artmasının ardından da semte Şaşkınbakkal adı verilir.

Şaşkınbakkal Ismi Nereden Geliyor 4

Ahmet Bey’in Ceketi Hikayesi

Şaşkınbakkal ismi nereden geliyor sorusuna cevap bulanlar Ahmet Koşar’la ilgili diğer hikayeleri de merak ediyor.

Ahmet Koşar Şaşkınbakkal dışında Barış Manço’nun meşhur şarkılarından biriyle de tanınıyor. Barış Manço’nun Kul Ahmet’in Ceketi adlı şarkısında bahsedilen kişi Ahmet Koşar’dan başkası değil.

Ünlü bakkalın torunu Volkan Koşar’ın anlattığına göre Barış Manço gençliğinde Şaşkınbakkal’da oturuyormuş.

Ahmet Koşar ve kardeşi Mehmet de semtte çalışkanlıkları takdir edilen kişilermiş. Ahmet Koşar dışarıya hiçbir zaman ceketsiz çıkmazmış. Bu yüzden adeta ceketiyle özdeşmiş.

Ahmet Koşar’ın semtin en sayılan sevilen isimlerinden birisi olması ve çalışkanlığı Barış Manço’yu da etkilemiş tabii ki. Yıllar sonra da ona ithafen Kul Ahmet’in Ceketi adında bir şarkı bestelemiş.

Hala milyonlarca insanın severek dinlediği şarkıda da Ahmet Koşar’ın çalışkanlığına vurgu yapılıyor.

Meşhur şarkının sözlerinin bir kısmı ise şu şekilde:

Tanrı bütün kullara rızkını dağıtırken
Kimi sırtüstü yatar, kimi boşta gezerken
Kul Ahmet erken kalkar, haydi ya nasip derdi
Kimseler anlamazdı ya nasip ne demekti

O mahallede herkes gömlek giyerdi
Bizim Kul Ahmet bir gün bir ceket diktirdi, diktirir ya

Mahalleli kahvede muhabbet peşindeyken
Leylekler lak lak edip, peynir gemisi yüklerken
Kul Ahmet erken yatar, sabaha ya kısmet derdi
Kimseler anlamazdı ya kısmet ne demekti

Şaşkınbakkal Ahmet Koşar Kimdir?

Şaşkınbakkal ismi nereden geliyor diye merak edenler Ahmet Koşar’ın kim olduğunu da öğrenmek istiyor.

Şaşkınbakkal olarak bilinen Ahmet Koşar, 1914 yılında dünyaya geldi. 14 yaşındayken Hafız Efendi'nin işlettiği bir manavda çırak olarak çalışmaya başladı.1932 yılında henüz doğru dürüst yerleşim yerlerinin olmadığı Bağdat Caddesi'nde bakkal açarak büyük üne kavuştu.

Birçok kişi kendisine Şaşkın Bakkal dediği için semtin adı da zamanla Şaşkınbakkal oldu. Ahmet Koşar yıllar içinde işlerini büyüttü ve 1964 yılında Atlantik Sineması’nı kurdu. Daha sonra armatörlük ve nakliyecilik yapmaya başladı.

1969 yılında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Bu yazımızda Şaşkınbakkal ismi nereden geliyor sorusunu cevapladık ve bu ismin hikayesini sizlerle paylaştık!