Türkiye, Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasında seçim yapacak. İlk tur seçimlerinde özellikle sandık güvenliğinin daha zayıf olduğu bölgelerde iktidarın oy manipülasyonu yaptığına yönelik iddialar öne çıktı.

Yurttaşların sandık güvenliği motivasyonu ikinci tur öncesi katlanarak arttı

Yurttaşların bu iddialara yanıtı sandıklara sahip çıkma motivasyonunun tarihte eşi benzeri olmayan boyutlara ulaşması oldu. Oy ve Ötesi ile Türkiye Gönüllüleri’ne başvuran gönüllü sayıları birkaç gün içinde en az 3 kat artarak toplamda 400 binin üzerine çıktı. 

photo1685194408

28 Mayıs’ta da #habersizkalma 

Seçim güvenliğinin en önemli boyutlarından birisi olan güvenilir haber akışı için harekete geçen dokuz8HABER ve #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu da seçim gününde onlarca merkezden haber akışı sağladı ve 5 saatlik özel yayın yaptı. dokuz8HABER’in seçim haber merkezinde dünya medyasının da ilgisi yoğundu ve ABD, Almanya, Fransa, Yunanistan, Japonya, İspanya, İngiltere, İtalya, İran, İsveç, Tayvan, Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 40’a yakın gazeteci merkezi ziyaret ederek seçimleri buradan da takip etti. 

Yüzlerce gazeteci ve yurttaş habercisiyle başarılı seçim takibi 

dokuz8HABER’in 9’uncu seçim haber takip deneyimi olarak kayıtlara geçen 14 Mayıs 2023 seçimlerinin hazırlığı Ekim 2021’den başlamış ve İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Artvin, Karadeniz Ereğlisi, Manisa, Denizli, Adana, Mersin, Diyarbakır, Van, Eskişehir gibi kentlerde düzenlenen “seçim haberciliği bölge eğitim programları" ve kent buluşmaları olmak üzere 29 farklı etkinlikle adım adım inşaa edilmişti. 

photo1685194919 (1)


Rakamlarla #SEÇİM2023 Yerel Medya Koordinasyonu’nun 14 Mayıs performansı

Tüm bu hazırlıklarla 1 Mayıs’ta da 53 şehir ve 72 noktadan haber akışıyla gücünü gösteren dokuz8HABER, 14 Mayıs’ta başarılı bir haber takibi ve yayın tecrübesi ortaya koydu. Bölge temelli Whatsapp gruplarında toplanan 820 gazeteci ve yurttaş habercisi ile onlarca yerel medya kuruluşu gün boyu gelişmeleri yakından takip etti. Ülke çapında 58 şehirden çeşitli biçimlerde haber, veri akışı sağlandı. Bağımsız Seçim İzleme Platformu'yla da gün boyu yakın iş birliği yapan dokuz8HABER merkezi, çok sayıda ihlal iddiasını da haberleştirdi.

Altın sandıklarda da 167 kişi görev aldı. Yine yerel gazetecilerden gönderilen ve hafta boyu yayınlanan haber  sayısı 100'ü aştı. İstanbul’da 100’ü aşkın gazeteci, yurttaş habercisi, kurum temsilcisinin katılımıyla kurulan büyük haber merkezi bugüne kadar kurulanların en büyüğü oldu ve gece boyu devam eden seçim özel yayını da başarıyla hayata geçirildi.

14 Mayıs deneyimiyle 28 Mayıs’ta daha güçlü bir haber takibi ve yayın hazırlığı

dokuz8HABER ve #Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu 28 Mayıs’ta daha da güçlü bir yayıncılık hazırlığı içinde. Seçim Güvenliği Platformu ve Bağımsız Seçim İzleme Platformu’yla yakın işbirliğini sürdürecek olan dokuz8HABER, 87 seçim çevresinde belirlenen pilot okulları da daha yakın takip ederek seçim sonuçlarını çok hızlı şekilde öğrenebilecek. Seçim günü saat 16'da başlayacak olan #Seçim2023 Özel Yayını gece saatlere kadar onlarca merkezden yerel gazetecilere, yurttaş habercilere, özel konuklara bağlanarak Türkiye'nin en merak edilen bölgelerinde gelişmeleri an be an canlı olarak aktaracak. Seçim gecesi hayata geçireceğimiz ve Hypatia Bilim, Kozmik Anafor, Gazete Emek, Demokrat Haber gibi mecraların tüm platformlarından ve destek veren yerel medya kuruluşlarının hesaplarından ortak yapacağımız canlı yayınımızın linkine de aşağıdan ulaşabilirsiniz ve yayın saatini beklemeye alabilirsiniz.

İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun, Artvin, Karadeniz Ereğlisi, Manisa, Denizli, Adana, Mersin, Diyarbakır, Van, Eskişehir gibi kentlerde düzenlenen “seçim haberciliği bölge eğitim programları" ve kent buluşmaları olmak üzere 29 farklı etkinlikle adım adım büyüyen seçim haber takip ağı 1 mayıs’ta 53 şehir ve 72 noktadan haber akışı sağlamayı başardı ve seçim öncesi başarılı bir prova yapmış oldu.  14 Mayıs'da da sahada anlık haber takibinde olan ekip, seçimin 2. turu olan 28 Mayıs'a da tam kadro hazır.

28 Mayıs’ta yapılacak çalışmanın önemini Diyarbakır’da yapılan son bölge eğitimine de ev sahipliği yapan Amed Radyo TV Genel yayın yönetmeni Ferat Mehmetoğlu "2023 seçimleri büyük bir önem taşıyor. Yerel Medya Koordinasyonu ile bütün bölgelerden gazeteciler, sivil toplum ile birlikte seçim günü ve akşamı bizler hep beraber olacağız. Böylesi önemli bir seçimde herhangi bir hile yapılmaması için güç birliği içerisindeyiz. Bu birliğin demokrasiye ve barışa da güç vereceğine inanıyorum" dedi. Tüm eğitim süreçlerinde eğitmen olarak destek veren ve aynı zamanda dokuz8AKADEMİ Danışma Meclisi üyesi de olan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erkan "Öncekilere göre belki de çok daha önemli bir seçim sürecindeyiz, ‘Seçim güvenliği’ de bu sürecin en önemli ayaklarından biri.” sözleriyle başladığı konuşmasına “Bu konu için bir çok kuruluş çabalıyor. Ama hem seçim güvenliği hem de yerelden güvenilir haber akışı sağlamak için Yerel Medya Koordinasyonu kritik bir rol oynuyor. Bu Türkiye'de daha önce yapılmış bir şey değil. Umarım da başarıyla gerçekleşecek" sözleriyle yürütülen çalışmanın benzersizliğinin ve öneminin altını çizdi. Depremin vurduğu kentlerden olan Adana’da Yerel Medya Koordinasyonu’nun kurucularında olan Birbuçuk TV Genel Yayın Yönetmeni Armağan Kabaklı da seçim güvenliğinin kendisiyle temas eden yabancı gazetecilerin de ilk sorusu olduğunu söyleyerek “dokuz8HABER YEREL MEDYA KOORDİNASYONU ile seçim için oluşturulan bu gazeteci ekibi bu sorulara panzehir oluşturacak nitelikte" dedi

Karedeniz bölgesi de hem seçim sonuçlarını belirleyecek, hem de son yıllarda yaşanan değişimin ilk elden görünür olmasının beklendiği bölgelerden birisi olarak önem taşıyor. dokuz8HABER’in yerel medya koordinasyonu çalışmaları kapsamında en çok bölge eğitimi yaptığı bölge olan Karadeniz’in en doğusunda, Artvin’de yıllardır aktif gazetecilik yapan Uğur İstanbullu Artvin’de muhalefetin seçim güvenliği açısından iyi organize olduğunu "Artvin özelinde konuşmam gerekirse partilerin yani millet ittifakının sandık güvenliği açısından iyi organize olduğunu söylemek mümkün.” sözleriyle ifade ederken,  “Sandık ve seçim güvenliği yanında dokuz8'in Yerel Medya Koordinasyonu'na biz de Artvin'den katkı sağlayacağız" dedi. Artvin'de Haber Gazetesi Yazıişleri Müdürü Dilan Şahinbaş seçimlerin öneminin altını çizerek “Bu sebeple yurttaşların sandık başlarında, bizlerin yani gazetecilerin de haber başında olarak şaibeli durumları direkt haber yaparak Türkiye genelini haberdar etmeleri seçim güvenliğine büyük katkı sağlayacağına inandığını dile getirdi ve “dokuz8'in kurduğu Yerel Medya Koordinasyonu aracılığıyla bunu başarmayı umuyorum" dedi.