Şekerbank ülkemizdeki köklü şirketler arasında yer almaktadır ve yaklaşık 70 yıldır faaliyetlerini sürdürmektedir.  Son zamanlarda ise İlbak Holding’in Şekerbank’ı satın aldığı haberleri de gündemi meşgul etmiş ve kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Bunun üzerine Şekerbank hisseleri de araştırılmaya başlandı.

Peki, Şekerbank kimin? Merak edenler için Şekerbank hisseleri ve kimlere ait olduğunu araştırdık. İşte, ayrıntılar haberimizde…

Sekerbank Sahibi Kim 1

Şekerbank Kimin?

Şekerbank Türkiye’nin önde gelen bankalarından biridir ve bugün birçok kişiye istihdam sağlamaktadır. Son zamanlarda ise Şekerbank hisselerinin satılması üzerine haberler yapılmıştır. Peki, Şekerbank kimin, hisseleri ve diğer şirketleri nelerdir? 

Şeker Factoring, Şeker Finans, Şeker Yatırım, Şekerbank Kıbrıs Ltd. ve Şeker Leasing gibi paydaşları da olan Şekerbank, Türkiye’deki en bilindik şirketlerden biridir. 1953 yılından bu yana faaliyet gösteren Şekerbank, şeker pancarı üreticilerini finansal yönden desteklemek amacıyla Eskişehir’de kurulmuştur ve daha sonra 1993 yılında özel banka olarak hizmet vermeye başlamıştır. Şekerbank sahipleri kimlerdir sorusuna gelecek olursak, genellikle tüzel kişilere aittir diyebiliriz.

Öncelikle, Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik Yardım Sandığı Vakfı, Şekerbank’ın önemli ortaklarından biridir. Vakıf, 765.591.386,67 TL’lik bir paya sahiptir. Bu miktar, Şekerbank’ın toplam sermayesinin %30,64’üne tekabül etmektedir. 

Bir diğer büyük ortak ise Samruk-Kazyna Invest LLP’dir. Bu kuruluş, Şekerbank’ın sermayesinde 301.550.287,47 TL’lik bir paya sahiptir. Bu pay, toplam sermayenin %12,07’sine denk gelmektedir. 

Şekerbank Türk Anonim Şirketi Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı da bankanın diğer büyük ortakları arasında yer almaktadır. Vakıf, Şekerbank’ın sermayesinin 167.099.599 TL'lik kısmına sahiptir ve bu pay, toplam sermayenin %6,69'unu oluşturmaktadır. 

Geriye kalan sermaye payları ise anonim ortaklara aittir. Geriye kalan sermaye, 1.264.206.283,89 TL’dir ve bu da toplam sermayenin %50,6’sına tekabül etmektedir. Diğer ortaklar, sermayenin yarısından fazlasını elinde bulundurmakta olup, bankanın genel karar alma süreçlerinde önemli bir yere sahiptirler. 

Şekerbankı Kim Satın Aldı?

İlbak Holding Şekerbank’ı satın aldığını duyurmuştur. Türk yatırım şirketi olan İlbak Holding, Samruk-Kazyna Invest LLP’nin elindeki %12,06 hisseyi satın alarak bankadaki payını %12,06’ya yükseltmiştir. Şekerbank hisseleri kime ait sorusunu yanıtladıktan sonra şirket hakkında diğer araştırılan konulara da değinelim…

Sekerbank Kimin 10

Şekerbank Ceo'su Kim? Hasan Basri Göktan Kimdir?

Şekerbank kimin sorusu yanı sıra yönetimdeki isimler de merak konusu haline gelmiştir. Özellikle Şekerbank Ceo’su en çok araştırılanlar arasında yer almıştır.

Şekerbank CEO’su Dr. Hasan Basri Göktan’dır. Hasan Basri Göktan, 1951 yılında Kayseri’de dünyaya gelmiştir. 73 yaşındaki Hasan Basri Göktan, Şekerbank T.A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve iktisatçıdır.

Hukuk, mühendislik ve iktisat eğitimleri alan Hasan Basri Göktan, Atatürk Üniversitesi'nden Ziraat Yüksek Mühendisi bölümünden 1973 yılında mezun olmuştur ve daha sonra iktisat üzerine doktora yapmıştır.

Eğitim hayatını tamamladıktan sonra Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’de göreve başlayan Hasan Basri Göktan, daha sonra Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuştur. 1983 ve 1993 yılları arasında devam ettiği bu görevi ile beraber Pankobirlik Genel Müdürlüğü, Şekerbank T.A.Ş. ve Konya Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de devam ettirmiştir.

Hasan Basri Göktan, daha sonra 1993 ve 2002 yılları arasında Şekerbank T.A.Ş. Genel Müdürlüğü ve aynı zamanda T. Şeker Fabrikaları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Ardından 2002 ve 2007 yılları arasında Şekerbank T.A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yapan Hasan Basri Göktan, 1 Şubat 2008 tarihinde Şekerbank T.A.Ş. ve finansal iştiraklerin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almaya başlamıştır ve günümüzde hala bu görevini sürdürmektedir.

Sekerbank Kimin 11

Sıkça Sorulan Sorular

Şekerbank kimin ile ilgili diğer merak edilenler aşağıdaki gibidir:

Şekerbank Ne Zaman Özelleştirildi?

Şekerbank, 1993 yılından beri özel bir banka olarak hizmet vermektedir.

Şekerbank Hisseleri Kimin?

Şekerbank hisseleri, Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik Yardım Sandığı Vakfı, Samruk-Kazyna Invest LLP, Şekerbank Türk Anonim Şirketi Personeli Sosyal Sigorta Sandığı Vakfı ve İlbak Holding’e aittir.

Şekerbank Yüzde Kaçı Devletin?

Şekerbank'ın devlete ait hisse oranı %10’dur. Bu oran, Şekerbank Personeli Sosyal Sigorta ve Munzam Sandıkları ve Pankobirlik tarafından 2021 yılında Kamu Ortaklığı İdaresi’nden (KÖİ) satın alınmıştır.

Şekerbank Türk mü?

Şekerbank Türk bankasıdır. 1953 yılında Pancar Kooperatifleri Bankası A.Ş. adıyla Anadolu’daki kooperatif üyelerinin birikimleriyle kurulmuştur. 1956 yılında Ankara’ya taşındığında ise Şekerbank adını almıştır.