Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in geçen günlerde gündeme getirdiği “erken seçim” tartışmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İktidarın ve ana muhalefet partisi dışındaki muhalefet partilerin erken seçim istemeyeceği görüşünü savunan Selvi, “Sayısal olarak Meclis’ten erken seçim kararının çıkması zor gözüküyor ama siyasal olarak bu baskı başlarsa ona dikkat etmek lazım” dedi.

Selvi, sayısal olarak Meclis’ten erken seçim kararının çıkması zor gözüktüğünü söyledi ancak uyardı: “Siyasal olarak bu baskı başlarsa ona dikkat etmek lazım. Erken seçim cinini şişeden çıkarmamak lazım…”

Özel’in neden 1,5 yıl süre vermesine de değinen Selvi, şöyle devam etti:

“Çünkü 2 yıl dolmadan yeni milletvekilleri emeklilik başta olmak üzere özlük haklarına sahip olamıyorlar. Bu durumda 300 civarında milletvekili olduğu söyleniyor. Bu muhalefetin erken seçim baskısını artıracağını gösteriyor. Bu aynı zamanda iktidar-muhalefet ilişkilerinde yeni bir döneme geçildiğini gösteriyor. Buna yeni muhalefet dönemi diyebiliriz. Peki erken seçim kararı alınması için ne gerekiyor? Ya Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim kararı alacak ya da Meclis’te 360 milletvekilinin oyuyla erken seçime gidilecek.

AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı 315’e ulaşıyor. Yani yetmiyor. CHP’nin milletvekili sayısı ise 127. CHP’ye en fazla 57 milletvekili olan DEM Parti destek verir. Toplam 184 ediyor. İYİ Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, DEVA, Demokrat Parti ise erken seçimi göze alabilecek durumda değil. Tam aksine erken seçime karşı baraj oluştururlar. Çünkü bu partiler, varlık ve yokluk mücadelesi veriyorlar.

Bu durumda sayısal olarak Meclis’ten erken seçim kararının çıkması zor gözüküyor ama siyasal olarak bu baskı başlarsa ona dikkat etmek lazım. Erken seçim cinini şişeden çıkarmamak lazım…”