Haber: Fatoş Erdoğan

Sendika.Org, sitesinde yayınladığı  “Mahkeme engelledi, sansür affedilmedi: İşte Türkçe Charlie Hebdo!” başlıklı haberi sonrasında sosyal medyada provokasyon hesapları tarafından yayın ve danışma kurulu üyelerinin isimleri yayınlanarak hedef gösterildi. Sendika.Org, DİSK Basın-İş Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyerek "gerici tehditler karşısında susmayacağız" dedi

Anayasa Mahkemesi’nin Sendika.Org’un “Mahkeme engelledi, sansür affedilmedi: İşte Türkçe Charlie Hebdo!” başlıklı haberine yönelik erişim engelini “ifade özgürlüğü ihlali” gerekçesiyle kaldırmasının ardından Sendika.Org; sosyal medyada art niyetli provokasyon hesapları ve ardından Yeni Akit tarafından hedef gösterildi. Devamında ise HÜDA-Par Genel Sekreteri Meclis’te basın açıklamasında benzer bir dille hedef gösterme furyasına katıldı.

Sendika.Org, gericiler tarafından hedef gösterilmesini DİSK Basın-İş Genel Merkezi’nde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. DİSK Basın-İş yöneticileri ve gazetecilerin katıldığı basın açıklamasını Sendika.Org editörü Derya Saadet okudu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yine bir hedef gösterilme furyasıyla karşı karşıyayız. Önce provokatif İslamcı sosyal medya hesapları, sonra Yeni Akit, ardından da HÜDA-Par. Gerekçe ise 9 yıl önceki bir haberimiz hakkındaki erişim engeli kararının AYM tarafından iptal edilmesi.

Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo hakkında, İslam peygamberi Muhammed’e hakaret ettikleri iddiasıyla bir linç kampanyası başlatılmış ve 7 Ocak 2015’te Paris’teki ofisine yapılan saldırıda 12 kişi öldürülmüştü. Katliamdan hemen sonraki sayı İslam peygamberi Muhammed’in göz yaşı döküp “Ben Charlie’yim” yazılı bir döviz tutarken resmedildiği bir kapakla çıktı. Üst başlık ise “Her şey affedildi” yazıyordu. Tüm dünyada yankı uyandıran bu sayı Türkçeleştirildi ve pek çok mecrada yayımlandı.

Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği 27 Şubat 2015, yayımlanan haberler hakkında erişim engeli kararı aldı. Erişim engeli getirilen yayınlar ise kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. AYM de “ifade özgürlüğü” kararı verince yerel mahkeme de erişim engeli kararını kaldırdı.

Hedef gösterme furyası da bunun üzerine başladı.

Daily Islamist adlı X hesabı, “Anayasa Mahkemesi, Hz.Peygamber’e hakareti ‘ifade özgürlüğü’ saydı!” şeklinde provokatif bir notla Sendika.Org’u hedef göstererek furyayı başlattı. Adı Onur Yürüyüşleri’nde, üniversitelerdeki bahar şenliklerinde, İslamcıların hedef aldığı gündemlerde yapılan provokatif çağrılarla anılan bu hesabın paylaşımları yüzlerce yanıt ve alıntılı yorum ile yaygınlaştı.

Onu Yeni Akit takip etti. Yeni Akit gazetesi de çarpıtma üzerine kurulu bir içerikle Sendika.Org’un künyesinde adı geçen Yayın Kurulu ve Yayın Danışma Kurulu üyelerini isim isim yayımladı. Yeni Akit’in “Sendika.Org’dan Büyük Namussuzluk! Peygamberimiz’e hakareti ‘gururlanarak’ tekrar yayınladılar” başlıklı haberi, erişim engeli kaldırılan içeriklerin İslam peygamberi Muhammed’e hakaret içerdiği yalanı üzerine kurulu. Oysa söz konusu içeriklerde, Charlie Hebdo’ya yönelik katliamın ardından derginin çıkardığı yeni nüshanın Türkçe versiyonu yer alıyor.

Yeni Akit bununla da yetinmedi. Yeni Akit yazarı Taha Emre Özdemir, “Sendika.org’un din saygısızlığına kim dur diyecek?” başlıklı yazısıyla Sendika.Org’u hedef almaya devam ederken DİSK Basın-İş de Sendika.Org’a destek paylaşımı nedeniyle hedef gösterildi.

Yeni Akit’in ardından sıra Hizbullahçılara geldi, hem de Meclis çatısı altında. HÜDA-Par Genel Sekreteri Şehzade Demir, Meclis’te yaptığı basın açıklamasında “Manevi değerlerimiz hâlâ korumasız” diyerek Sendika.Org haberine getirilen erişim engelinin kaldırılmasını örnek gösterdi. İnançlara ve manevi değerlere hakaret olduğunu iddia eden Demir, Meclis’teki partileri “inisiyatif alma”ya çağırdı.

AKP-MHP koalisyonunun da aleni teşvikiyle provokasyonlara açık bir iklimin oluştuğu günümüz koşullarında, art niyetli hesaplardan yapılan bu provokatif siber linç kampanyasını ve yayın kurulu üyelerimizin isim isim hedef gösterilmesini ciddiye almama ya da “Akit işte” denilip sessizlikle geçirmek gibi bir seçeneğimiz bulunmuyor. Hedef gösterilen gazetecilerin darp edildiği, sosyal medyadaki linç kampanyalarının tutuklamayla sonuçlandığı bir dönem yaşıyoruz. Üstelik bu saldırıların boyutunun artmayacağını da kimse söyleyemez.

Ayrıca bu hedef göstermelerin sadece kendimize yönelik olmadığını da ekleyelim. Yalnızca belli kişilere ya da yayın organlarına yönelik değil, bütün muhaliflere, laikliği savunanlara, ifade özgürlüğünü savunanlara yönelik bir tehdit var ortada.

Gerekli tüm hukuki süreçleri başlatacağımızı belirtmekle birlikte bu tehdit ve saldırıları bertaraf etmenin, engellemeleri aşmanın yolunun dayanışmadan geçtiğinin farkındayız. Hedef gösterilirken de bu tehditler karşısında direnirken de yalnız olmadığımızı biliyoruz.

Sendika.Org bu tehditler karşısında sinmeyecek, susmayacak." ifadelerini kullandı.