Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Diyarbakır'da kaybolan ve ardından cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran’ı ile ilgili aydınlatılması gereken soruları Meclis gündemine taşıdı.

Aile Bakanlığı'na Sorular Yöneltti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın paylaşımını alıntılayarak, olayı takip edeceklerini söyleyen Aile Bakanlığı’na Kadıgil, "Bakanlığınız bugüne dek  'sürecin bizzat takipçisi' olma vaadi dışında ne yapmıştır, köyde çocuklar açısından neler yaşandığını araştırmak üzere Bakanlığınıza bağlı kaç müfettiş ve uzman görevlendirmiştir, ne yapmayı planlamaktadır? Bakanlığınızın görevi 'kutsal aile masalları' anlatmaktan ibaret midir?" sorularını yöneltti.

Ensarioğlu'nun Sözleri Araştırılacak mı?

Adalet Bakanlığına verdiği önergesinde ise Kadıgil, TCK’de yer alan 'Suçu Bildirmeme Suçu'nu anımsattı. Ayrıca AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nu, Güran ailesini "dostları" olarak ifade etmesi ve "bilip de söyleyemediği" şeyler nedeniyle hukuki işlem olup olmayacağını sordu.

Sera Kadıgil'in verdiği soru önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"1. Narin’in kardeşleriyle ilgili bugüne dek Bakanlığınız ne tür bir koruma önlemi almıştır? Çocukların akıbeti nedir?

2. Narin’in ablasının ölümünün soruşturmaya dahil edilmesi yönünde bir talebiniz ya da çalışmanız olmuş mudur?

3. Söz konusu köyde kaç çocuk yaşamaktadır? Bu çocukların yaş ve cinsiyet dağılımı nedir? Çocukların kaçı eğitim içerisinde yer almaktadır? Eğitim içerisinde yer alan çocukların cinsiyet ve yaş dağılımı nedir?

4. Söz konusu köyde bugüne dek kaç çocuğun şüpheli bir şekilde kaybolduğu, kaç çocuğun intihar ettiğine ilişkin bir veri ve değerlendirme çalışması başlatılmış mıdır?

5. 8 yaşındaki Narin’in cenaze töreninde erkeklerin yoğunlukta olması ve tabutunun üstüne gelinlik duvağı serilmesi hususu Bakanlığınız tarafından dikkate alınarak köyde çocuk yaşta, erken ve zorla evlilikler ile ilgili bir soruşturma başlatılacak mıdır?

6. Narin’in yakının ve Milletvekili Ensarioğlu’nun sözlerinin araştırılması için herhangi bir hukuki girişimde bulunulacak mıdır?

7. Cenaze bekleme salonunun önünde susturulmaya çalışılan ve şiddete maruz bırakılan kadının akıbeti nedir? Yakınları tarafından hayata kast veya kötü muameleye maruz bırakılıp bırakılmadığı konusunda, kamuoyuna yansıyan görüntüleri dikkate alarak hakları ve hukuki imkanları konusunda bilgilendirme yapılacak mıdır?

8. 2023 yılı Adalet Bakanlığı verilerine göre savcılıklara gelen çocukların cinsel istismarı dosya sayısı 66 bin 138, Mahkemelerde görülen çocukların cinsel istismarı dava sayısı 14 bin 919 mahkum olan kişi sayısı ise sadece 7  bin 88 iken bu tablonun somut olarak yaşandığı yerlerden biri olma iddiasını köyde bulunan çocuklarla ilgili Bakanlığınız bugüne dek 'sürecin bizzat takipçisi' olma vaadi dışında ne yapmıştır, köyde çocuklar açısından neler yaşandığını araştırmak üzere Bakanlığınıza bağlı kaç müfettiş ve uzman görevlendirmiştir, ne yapmayı planlamaktadır? Bakanlığınızın görevi 'kutsal aile masalları' anlatmaktan ibaret midir?"