Haber: Sabri Kırdar
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Aslı Soydar şube binasında düzenlediği basın toplantısında “ Vergide ve gelirde adalet talebimiz ısrarlıyız” dedi. Basın toplantısında Bolu Kartalkaya’da yaşanan yangın felaketine de değinin Aslı Soydar “ dün Bolu Kartalkaya'da bir otelde çıkan yangında aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. Bu yangında ayrıca bir hekim ve hemşire meslektaşımızı kaybettik. Çok üzgünüz. Yaralılara acil şifalar, yaşamını yitirenlerin ailelerine, sevenlerine başsağlığı diliyoruz” dedi.
Sağlık Bakanlığı birinci basamak sağlık hizmetlerini tahrip etmeye devam ettiğini ifade eden Aslı Soydar açıklamasının devamında şunları belirtti;
1 Kasım 2024 tarihinde yürürlüğe giren ‘Eziyet Yönetmeliği’ olarak adlandırılan Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği değişikliği ile yapılan tahribat, 15 Ocak 2025 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan torba yasayla birinci basmak sağlık hizmetlerinin bir kısmı ücretli hale getirildi.
Birinci basamak sağlık hizmetlerini kısmen paralı hale getiren yasal düzenlemeye göre Aile Sağlığı Merkezlerinde verilen sürücü, sporcu raporları ücretli hale getirildi.
Birinci basamak sağlık hizmet birimlerini koruyucu hekimlikten uzaklaştıran tedavi edici hizmetleri özendiren Akupunktur, Fitoterapi gibi geleneksel ve tamamlayıcı tedavileri ücret karşılığında ASM de yapılmasının yolu açılmış oldu.
Aynı torba yasayla artık hastaların ödediği katkı payları on kat artırılarak 20 TL oldu ve Cumhurbaşkanı bu oranı ayrıca on kat daha artırabilecek.
Birinci basamak sağlık hizmetlerini, koruyucu, önleyici hizmetlerden uzaklaştırıp kısmen ücretli hale getiren halkın cepten ödediği ücreti on kat artıran Sağlık Bakanlığı sağlık hizmetlerine toplumun sağlığına bir darbe daha vurmuş oldu.
Hem birinci basamak sağlık çalışanlarına hem de bu hizmeti alan halka eziyet haline gelen değişiklikleri hararetle savunan Sağlık Bakanlığı yönetimi kamuoyunu yanıltarak algı yaratarak, sağlık çalışanlarının ve onu destekleyen halkın itirazlarını sönümlemeye etkisiz kılmaya çalışmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Eziyet yönetmeliğine karşı aile sağlığı çalışanlarının yaptığı eylemleri kırmak, etkisiz hale getirmek amacıyla ASM çalışanlarının üç kez 13 gün süreyle yaptığı iş bırakma eylemlerine katılanları cezalandırmak amacıyla günlerce denetimler yapıp, soruşturmalar açıp gurup düşürmeler yoluyla ücret kesintileri yapmaya devam etmektedir.
Sağlık Bakanlığı eziyet yönetmeliğinin iptalini isteyen taleplerini dile getiren ASM sağlık çalışanlarının eylemlerine katılımın zayıf olduğunu, çalışanların büyük bir kısmının bu yönetmelikten memnun olduğu algısını yaratmaya çalışmasını hayretle izliyoruz.
Buradan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na sesleniyoruz: Kamuoyunu yanıltan açıklamalarınıza kendinizin de inanmadığınızı biliyoruz. İsterseniz bağımsız bir kamuoyu eğilimini ölçen anket firmalarına Eziyet yönetmeliğinden sağlık çalışanlarına hatta halka memnunu olup olmadıklarını sordurabilirsiniz. Sizde biliyorsunuz ki çıkacak sonuçlar sağlık çalışanlarının haklı itirazlarını ve taleplerini destekleyecek yönde olacaktır.
Taleplerimizi birkaç kavramla dile getirmek istersek: iyi hekimlik, koruyucu sağlık, toplumun sağlıklı olması, performansa dayalı olmayan güvenceli iş, insanca yaşayacak tek ücret, kar için değil toplum için sağlık hizmetleri.
Peki, Ne Talep Ediyoruz?
Kamu olanaklarıyla yapılan donatılan depremlerde yıkılmayan herkesin rahat ulaşabildiği ve rahat hizmet alabildiği ASM binaları mekânalar istiyoruz.
Yeterli insan gücüyle koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyen toplumun her kesimine tamamen ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti vermek istiyoruz.
Aşılamanın önündeki engellerden olan aşı tereddütlerine karşı sağlık çalışanının ve toplum sağlığının yanında olacak yasal düzenlemeler, yeterli aşı temin eden Sağlık Bakanlığı istiyoruz.
Sağlık çalışanlarına güvenli, şiddet görmediği çalışma koşulları, güvenceli iş, performans sopası olmadan yüksek vergi kesintilerinin yapılmadığı insanca yaşayabileceği, emekliliğine de yansıyacak ücret istiyoruz.
Gini katsayısının 2014’te 0,397 iken 2024 yılında 0,413’e yükselmesi gelir eşitsizliğinin geldiği durumu anlatmaya yetiyor. 2024 yılı enflasyon oranı ENAG’ a göre %83.40 ve kamu çalışanlarına, emeklilere yapılan ücret artış oranı % 11,54 ile sınırlı kalması, ücretlilerden kesilen yüksek vergiler, dolaylı vergilerin dayanılmaz hale gelmesi ücretli kesimin 2025 yılında yaşayacağı derin yoksullaşma ve toplumda eşitsizliği daha da artıracağı açıktır.
Bugün 22 Ocak 2025 Çarşamba. 21 Şubat 2024 tarihinde başlattığımız Vergide adalet istiyoruz eylemlerimiz, vergi kesintileri yıl içinde sabit kalması ve kesinti oranının en fazla %15 ile sınırlanması ve Aile Hekimliği Eziyet Yönetmeliği iptal edilip ilan ettiğimiz talebimiz karşılanana dek her ÇARŞAMBA süresiz eylemlerimize devam edeceğiz.