SAĞLIK

SES Konya'dan açıklama: Tüm özel hastaneler kamulaştırılmalı

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Konya İl Temsilciliği Eş Başkanı Onur Kerpiç düzenlediği basın toplantısıyla tüm özel hastanelerin kamulaştırılmasını talep etti.

Abone Ol

Haber: Sabri Kırdar

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Konya İl Temsilciliği Eş Başkanı Onur Kerpiç düzenlediği basın toplantısıyla tüm özel hastanelerin kamulaştırılmasını talep etti.

"Yenidoğan çetesinin yaptıkları, tüm ülkeyi dehşete düşürürken sağlık sistemindeki çürümeyi bir kez daha ortaya çıkardı" diyen Onur Kerpiç, "Yıllardır eleştirdiğimiz sağlıkta özelleştirme, hastaneleri ticarethane haline getirdi" dedi.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Sağlıkta özelleştirmenin boyutu 2003 yılında hayata geçirilen, sağlıkta dönüşüm programı (SDP) ile ticarileşme hızlandı. Özel hastane sayısı hızla arttı. 2002 yılında 271 olan özel hastane sayısı 572’ye çıktı.

İstanbul’da 60 Kamu Hastanesi varken 164 özel hastane oldu. Diğer yandan kamu hastanelerinde randevu almak adeta çile haline geldi. Bu durum, insanları özel hastanelere mecbur bıraktı. Sosyal devlet olmanın gereği, eğitim ve sağlık gibi temel alanlarda, piyasacı değil, kamucu politikalar izlenmelidir.

Özel hastane sahibi Sağlık Bakanı olursa; rant, talan ve ticarethane olan özel hastanelerde para için her şey olur, para için çocuklar bile ölür."

"Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir"

Açıklamanın devamında sağlığın özelleştirilemeyeceği vurgulanırken, "Sağlık 'meta' (mal) değildir, satılamaz. Sağlık bir vatandaşlık hakkıdır. Bizler, SES olarak; sağlıkta ticaret, ölüm demektir! Sağlık, özelleştirilemez! Sağlık 'meta' (mal) değildir,  satılamaz. Sağlık bir yurttaşlık hakkıdır. Sağlık,  ücretsiz, nitelikli, erişilebilir ve kamusal olmalıdır. Tüm hastaneler kamulaştırılmalıdır! Şiyarından vazgeçmiyoruz. Son söz olarak; tüm hastaneler kamulaştırılmalıdır" denildi.