İZMİR

Sevda Erdan Kılıç’tan soyadı ve kütük için kanun teklifi: Biz eşlerimizin hemşehrisi değil, eşitiyiz

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, kadınların evlendikten sonra soyadlarını tek başına kullanabilmeleri ve evlendikten sonra kütük kayıtlarını taşımamaları için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Kadınların evlendikten sonra kütüklerinin taşıması uygulamasının sona erdirilmesini isteyen Kılıç, “Birçok alanda eşitsizliği dibine kadar hisseden biz kadınlar eşlerimizin hemşehrisi değil eşitiyiz! Evlendik diye Nüfus kaydımız neden başka bir ile geçsin” diye konuştu.

Abone Ol

Haber: Lütfiye Burcu Kara

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, kadınların evlendikten sonra soyadlarını tek başına kullanabilmeleri ve evlendikten sonra kütük kayıtlarını taşımamaları için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Kılıç, TBMM Başkanlığı’na sunduğu Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, Anayasa Mahkemesi’nin 2023 yılında kadının kocasının soyadını taşımasını zorunlu kılan yasanın iptal edildiğini anımsatarak, gerekli düzenlemenin yapılmasını istedi. Kılıç, Kanun Teklifinde, kadının evlendikten sonra eşlerin kendi kütüklerinin korunmasına dair düzenlemenin yapılmasını istedi.

CHP’li Kılıç, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“AYM KARARINA AYKIRI OLARAK KADINA ZORLA KOCASININ SOYADI VERİLİYOR”

“Aylar önce Anayasa Mahkemesi dedi ki: Anayasa’ya göre ‘Türkiye’de kadın ve erkek eşittir’.   O zaman evlenirken de eşit olmaları gerekir. Biri soyadını değiştirirken, diğerinin değiştirmemesi eşitliğe aykırıdır. Madde iptal edildi ama kadınlar hala hukuksuz bir şekilde kocalarının soyadlarını taşımaya zorlanıyorlar. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği o düzenlemenin yerine iktidar aylardır inatla yeni bir düzenleme yapmıyor.

Bunun yanında evlendikten sonra kadın eşin kütüğü de erkek eşin kütüğüne geçiyor. Bir erkek evlenirken soyadını değiştirmek zorunda değilken; kadın evlenirken soyadını değiştirmek zorunda. Bir erkek evlenirken kütüğünü taşımak zorunda değilken, kadın evlenirken kütüğünü taşımak zorunda.

Böyle eşitsiz bir uygulama olamaz. Bu uygulamalar kadını yok sayan; kadına, bu zamana kadar yaşadığın emanet bir hayattı şimdi onu yeni sahibine teslim ediyoruz demekten başka bir şey değildir. Medeni kanuna göre; eşler beraber oturacağı evi seçerken eşitler, malların dağılımında eşitler, çocuklarının sorumluluğunda eşitler ama soyadı ve kütük konusunda eşit değiller! Biz bu anlayışı kabul etmiyoruz.

EŞLERİMİZİN HEMŞEHRİSİ DEĞİL EŞİTİYİZ

Bütün bilgilerin elektronik ortamda tutulduğu, tek tuşla bir kişinin seceresinin döküldüğü bir çağda yaşarken bu çağ dışı uygulamadan da bir an önce uzaklaşmalıyız. Birçok alanda eşitsizliği dibine kadar hisseden biz kadınlar eşlerimizin hemşehrisi değil eşitiyiz! Evlendik diye Nüfus kaydımız neden başka bir ile geçsin.

Bu nedenle Kadınların kimliğini erkeğin mülki bir hakkı gibi gören düzenlemelerin, kadın-erkek eşitliği gözetilerek ivedilikle yeniden düzenlenmesi için kanun teklifimi meclis başkanlığına sundum. Hemen toplanalım ve kadınlara yönelik bu eşitsiz uygulamayı sonlandıralım. Bütün milletvekillerinden ve kamuoyunun bu konuda desteklerini bekliyorum.”