Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nin battığı, çok fazla açık verdiği ya da çeşitli sıkıntılar yaşadığı haberlerine tepki gösteren çalışma yaşamı uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, SGK'nin değil ama emeklilerin açık verdiğini belirtti.

Aziz Çelik, X hesabından SGK verilerini açıkladı.

Buna göre Çelik, "SGK’nin açığının toplam giderlerine oranı 2020 yılında yüzde 12,5’ti. SGK açığı 2022’de yüzde 3,8’e geriledi. EYT yılı olan 2023’te yüzde 1,8’e düştü. EYT yılı olan 2023'te SGK açığı hem oransal hem de miktar olarak düştü" diyerek EYT'nin ekonomiye zarar verdiği yönündeki iddialara da cevap vermiş oldu.

Çelik, "Meşhur 'SGK Açıkları'! SGK değil emekli açık veriyor" başlığıyla yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"SGK’nin 'açık' verdiği ve bu açığın giderek büyüdüğü iddiası bir şehir efsanesidir. Doğru değildir! SGK’nin düzenli-kurumsal gelirlerinin giderlerini karşılama oranı giderek artıyor.

SGK 'açıkları' minimum düzeye geriledi! SGK 'açığı' artık devede kulaktır. SGK’nin 'açığının' toplam giderlerine oranı 2020 yılında yüzde 12,5’ti. SGK 'açığı' 2022’de yüzde 3,8’e geriledi. EYT yılı olan 2023’te yüzde 1,8’e düştü.

"Emeklilerdeki Açığı Büyüttüler"

EYT yılı olan 2023'te SGK açığı hem oransal hem de miktar olarak düştü! Hani EYT büyük felaketti? 2024 yılının ilk 6 ayında ise SGK açıkları yüzde 0,5’e geriledi! SGK değil emekli açık veriyor!

Bu tablo için hükümeti kutlamak lazım! SGK’yi adeta bir şirket gibi yönettiler ve açıklarını minimize ettiler ama emeklilerdeki açığı büyüttüler! Peki, bu mucize nasıl oldu?

İşin özü: SGK’nin 'açıklarını' kapatması emeklilerin açığının büyümesi ile mümkün oldu!"