Sinefil kelimesi, sinema dünyasında sıkça kullanılan ve sinemaya derin bir bağlılık duyan kişiler için kullanılan özel bir terimdir. Sinefil ne demek sorusuna yanıt arayanlar için terimin TDK ve İngilizcede ki karşılıklarını sizlerle paylaşıyoruz. Film izlemeye ek olarak yönetmenleri, filmleri, sinema tarihini de keşfetmeyi seven sinefil insanların bu alanda sanat tutkunu oldukları söylenebilir.

Sinefil olmak ne demek sorusuyla birlikte aynı zamanda kavramla ilgili farklı konular da araştırılıyor. Örneğin, sinefil İngilizcede ne demek sorusuna da pek çok kişinin yanıt aradığını söyleyebiliriz. Dilimize Fransızcadan geçen sinefil kelimesinin anlamı nedir? İşte yanıtı…

Sinefil Ne Demek 4

Sinefil Ne Demek? Ne İçin Kullanılır?

Sinefil terimiyle ilgili zaman zaman insanlar tarafından araştırmalar yapılabiliyor. Özellikle sinema dünyasında ilgi duyan kişilerin sıklıkla karşılaştığı bu kavram, sinemaya bağımlı olan insanları tanımlar. Esasen ironi içeren bir kelime olan sinefil kelimesi, aynı zamanda sinema dünyasında da sıkça tartışılmıştır.

Peki, sinefil ne demek? İşte yanıtı…

Sinefili, filmlere ve sinemaya düşkünlük derecesinde bağımlı olan erkek ve kadınları tanımlamak için ironi içeren bir terim olarak kullanılır. Sinefili, sinemaya bağımlı olan insanı tanımlarken bu hastalığın gerçekte var olmadığını belirtmek gerekiyor. Sinemaya hastalık derecesinde bağlı olan kişilere de sinefil denmektedir.

Sinefil kelimesinin kökeni Fransızcadaki “cinéphilie” kavramıdır. Sinefil kelimesinin TDK Türkçe sözlükteki karşılığı ise sinemakolik olarak ifade edilebilir. Ancak her iki kavram anlamsal olarak birbirine tam olarak uyum sağlamamaktadır.

Sinefil insan, hayatın tüm gerçeklerini filmler aracılığıyla algılarken aynı zamanda yine filmler aracılığıyla yorumlamaktadır. Bu doğrultuda bir sinefil için filmler, hayata dair büyük resmi dışarıdan görme fırsatıdır. Sinefil ne demek sorusuna sizler için yanıt verirken bu kişilerin hayatındaki temel gıda filmler olduğunu söyleyelim. Hatta sinefil erkek ve kadınlarda film izlemeyi yemek yemeye tercih etme davranışı bile görülebilir.

Sinefil kişiler film izlemekten asla sıkılmaz. Özellikle peş peşe izlenecek filmlerde yorulmadıkları da görülebilir. Sinefil ne demek sorusunun bir diğer cevabı da bu kişilerin filmler hakkında tâli (ikincil) bilgilere sahip olmasıdır. Film izlemeyi bağımlılık derecesinde seven sinefil kişileri, filmlerde çoğu kişinin dikkat bile etmediği sahne ve detayları aklında tutabilir.

Sinefili kelimesinin kullanıldığı yerler bu şekildedir. Ancak aynı kelimenin eleştiri içeren bir şekilde kullanımı da bulunmaktadır. Özellikle sinemanın özüyle değil de göz alıcı detaylarıyla ilgilenen kişiler, bu kelimeyle eleştirilebilir.

Sinefil Ne Demek 5

İngilizcede Sinefil

Sinefil ne demek sorusunu Türkçe anlamıyla birlikte yanıtlarken aynı zamanda Fransızca kökenli bu sözcüğün İngilizce karşılığına da yer vereceğiz. Sinefil kelimesinin İngilizce karşılığı için doğrudan cinephile kelimesi örnek olarak verilebilir. Ancak kelimenin kullanım şekli, anlamları ve diğer detayları göz önüne alındığında bu kavramın İngilizcede farklı kavramların bir araya getirilmesiyle terim haline kullanıldığını söyleyebiliriz.

İngilizcede sinefil ne demek? İşte yanıtı…

Kökeni Fransızca cinéphilie sözcüğü olan sinefil kelimesinin İngilizcedeki karşılığı movie buff şeklindedir. Movie buff ne demek şeklinde araştırma yaptığımızda bu terimin anlamının filmkolik olduğunu söyleyebiliyoruz.

Sinefil ne demek sorusuna Türkçe, Fransızca ve İngilizce karşılıklarıyla yanıt verirken, bu kelimenin özetle sinema-filmkolik anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Sinema ve film dünyasına aşırı derecede bağlılığı ifade eden bu kavram, özellikle çok fazla film izleyen kişileri eleştirmek için kullanılıyor. Günümüzde sinemaseverlik farklı bir kavramı ifade ederken sinefil insanlardan ayrılmaktadır.

Sinemasever ve sinefil arasındaki temel fark ise sinemasever kişinin filmlere hobi olarak ilgi duyması ve filmleri hayatının merkezine almaması; sinefil kişinin ise filmleri hayatının merkezine alacak kadar bağımlı olması şeklindedir.

Sinefil ne demek sorusunu detaylı bir şekilde sizler için yanıtladık. Kavramın Türkçe anlamı, İngilizce ve Fransızca karşılıkları hakkında merak ettiğiniz diğer konuları yorumlar bölümünden sorabilir, ayrıca düşüncelerinizi de ekleyebilirsiniz.