Muğla'nın Marmaris ilçesi İçmeler mevkiinde bulunan Kızılbük Koyu’nda Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından yapılmak istenen dev devremülk projesinde hukuk tanımazlık devam ediyor. Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararını iptal etmesi sonrası şirket proje için yeniden harekete geçti. Şirket daha önce proje kapsamında 205 odalı otel ve 1407 adet devremülk sayısını 206 odalı otel ve 1323 adet devremülk şeklinde revize ederek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Öte yandan şirket bu sürede neredeyse inşaatını bitirdi.
BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, proje 34 yıllık geçmişe dayanıyor. 1988 yılında Hattat Ailesi 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlattı. 2006 yılında Emin Hattat iflas etti, inşaat tamamen durdu. 2009 yılında inşaat alanı Sinpaş Holding’e satıldı. Bir sene sonra şirket, 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler Belediyesi’ne başvurdu. Belediye konut yapımına izin vermedi. Muğla Valiliği ise projeyle ilgili 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.
“ŞİRKETİN TALEBİNE RET”
Karar sonrası Marmaris Kent Konseyi tarafından Muğla 3. İdare Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal ederek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişi heyeti, devasa tesis için yürütülen çalışmaların Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirledi. Karar sonrası Marmaris Belediyesi, inşaatı mühürledi. Tüm bunlara rağmen şirket, inşaat çalışmalarını sürdürdü.
İptal kararı sonrasında ise Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ile Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. temyiz yoluna gitti. Davalılar, Muğla 3. İdare Mahkemesi’nin aldığı kararın bozulmasının yanı sıra yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a başvurdu. Danıştay 6. Dairesi, karara bağladığı yürütmenin durdurulması isteğini oybirliğiyle reddetti.
“1 YILDIR MÜCADELE SÜRÜYOR”
Projeye karşı yaklaşık bir yıldır bölge halkının mücadelesi sürüyor. Şirket ise bir yılda hukuksuz bir şekilde çalışmalarını sürdürürken şirkete hiçbir yaptırım yapılmadı. İnşaat sürerken şirket, projeyi yapmak istediği milli park içinde dinamitle patlama yapması büyük tepki çekerken bölgede de ciddi tahribat oluşturdu. Bu sürede şirketin hukuksuzluğuna tepki gösteren yurttaşlar ise gözaltına alınarak cezalandırıldı.