Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da binlerce kişi, lityum madeni çıkarma projesine karşı yürüyüş düzenledi.

Sırbistan Çevre Örgütleri İttifakı (SEOS)'nın düzenlediği eylemde, İngiltere-Avustralya merkezli metal ve madencilik şirketi Rio Tinto'nun Loznica'da yürüttüğü lityum çıkarma projesi prostesto edildi.

Terazije Meydanı'ndaki açıklama sonrası Gezala Köprüsü'ne yürüyen göstericiler, burada ikiye ayrılarak, kentteki iki tren istasyonuna girdi ve tren rayları üzerinde toplanarak trafiği durdurdu. Muhaliflerin de desteklediği gösteride; "Sağlıklı bir çevre hakkı", "Kazmayacaksın" ve "Rio Tinto'ya karşı" yazılı dövizler taşındı.

Suç Duyurusu Açıklaması

Sırbistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, gösteriye katılan 20 bin kişiden, tren istasyonlarına giren göstericiler hakkında, "kamu düzeni ve huzurunu ihlal ettikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulacağı duyuruldu.

Açıklamada, "Göstericiler, kamu düzenini bozarak uluslararası trafiği bloke etti ve vatandaşların güvenliğini tehlikeye attı" denildi.

Ne Olmuştu?

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, geçen ay, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Belgrad'da bir araya gelerek ham madde, elektrikli araçlar ve batarya üretimi konusunda stratejik mutabakat zaptı anlaşması imzaladı.

Sırbistan'dan ve dünyanın farklı yerlerinden alanında uzmanların görüşleri alınmadan lityum çıkarma işlemi yapmayacaklarını belirten Vucic, şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Şu anda bir kazı işlemi yok ve olmayacak. Kendi adımıza garanti alana kadar yani önümüzdeki 12 ila 18 ayda hiçbir işlem yapılmayacak. Sizleri kandırıyorlar, sizlere yalan söylüyorlar, yurt dışından en iyi uzmanları çağıracağız. Ancak en iyi Sırp uzmanları da konuya dahil edeceğiz. Uzmanlar bize anlatacakları şeylerle insanların güvende olup olmayacağını söyleyecekler."

Kaynak: AA