Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Kurulan bu kooperatif, evrensel kooperatifçilik ilke ve değerlerine göre çalışan bir işletme olacaktır. Yüzlerce çekçekçi kardeşimizin ortak olacağı kooperatif vasıtasıyla tüm Şişli'yi kapsayacak, entegre bir sistem kuracağız. Bu kapsamda bir çalışmayı Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştiriyoruz” dedi.

Şişli Belediyesi, sıfır atık politikası kapsamında hayata geçirdiği ‘Çevreci Komşu Kart’ ile başlattığı çalışmalarını tamamladı. İlçe belediyesi, Şişli’de hizmet veren bağımsız sokak toplayıcılarını belediye çatısı altında toplayarak çalışma koşullarını ve yaşam kalitelerini iyileştirmeyi, geri dönüşüm ve sıfır atık sistemini daha etkin ve verimli hale getirmeyi amaçlıyor. Belediye, Şişli’de çalışan bağımsız sokak toplayıcılarının sürdürülebilir gelir elde edebilmeleri ve evrensel kooperatifçilik ilke ve değerlerine göre çalışmalarını hedefliyor.

“ÇEK ÇEKÇİ ARKADAŞLARIMIZIN ÇALIŞMA KOŞULLARINI İYİLEŞTİRECEK BİR PROJE”

Bu kapsamda, yeni kurulan kooperatifin lansmanı bugün Şişli Belediyesi'nde yapıldı. Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcıları Kart Dağıtım Töreni’nin de yapıldığı etkinlikte konuşan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin şunları söyledi:

“Hem ülkemizde hem de ilçemizde önemli kazanımlar sağlayacak olan bazı çevreci projeler üzerinde uzun zamandır çalışıyoruz. Sıfır atık hedefiyle ambalaj atıklarını kaynağından toplamak için hayata geçirdiğimiz 'Komşu Kart' hareketine çevreci atık toplayıcı kooperatifleriyle de devam ediyoruz. Sıfır atık yönetim sistemimizin kapsamında toplayıcı, yani 'çekçekçi' dediğimiz emekçi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirecek olan bu projeyi duyurmaktan büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.

ŞİŞLİ'DEKİ SOKAK TOPLAYICILARIYLA BİRLİKTE YÖNETİLECEK BİR KOOPERATİF MODELİNİ GELİŞTİRDİK: Bu çalışmaya başlarken Güney Amerika ve Hindistan’daki binlerce sokak toplayıcısının ortak olduğu kooperatif modellerini inceledik. Şişli'deki sokak toplayıcılarıyla birlikte yönetilecek bir kooperatif modelini geliştirdik. Kurulan bu kooperatif, evrensel kooperatifçilik ilke ve değerlerine göre çalışan bir işletme olacaktır. Bunun için gerekli kurumsal altyapıyı hazırladık. Toplayıcılar, kooperatifçilik bilincine erişmeleri için çeşitli eğitim programlarını da içeren bir dizi çalışmayı yürütüyoruz. Açıkça ifade etmeliyim ki projemize gösterilen ilgiden dolayı son derece, oldukça da mutluyum.

BU KAPSAMDA BİR ÇALIŞMAYI TÜRKİYE'DE BİR İLK OLARAK GERÇEKLEŞTİRİYORUZ: Biz belediye olarak her zaman Şişli'deki emekçi kardeşlerimizin yanındayız. Bu proje sayesinde de insana yakışır şekilde çalışmalarını ve yaşam standartlarını birlikte geliştireceğimiz, kurulacak kooperatifi 'Komşu Kart' sistemimize entegre edeceğiz. Yüzlerce çekçekçi kardeşimizin ortak olacağı kooperatif vasıtasıyla tüm Şişli'yi kapsayacak, entegre bir sistem kuracağız. Ve böylece sıfır atık hedefimize bir adım daha yaklaşacağız. Bu kapsamda bir çalışmayı Türkiye'de bir ilk olarak gerçekleştiriyoruz.

BU PROJENİN TÜM YEREL YÖNETİMLER İÇİNDE ÖRNEK OLACAĞINA İNANIYORUM: Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na sunarak onay ve desteklerini aldığımız projenin başarılı olması halinde İstanbul başta olmak üzere ülkemizde tüm yerel yönetimler için de örnek olacağına yürekten inanıyorum." 

“PROJENİN EN ÖNEMLİ KISMI, SOSKAK TOPLAYICISI ARKADAŞLARIMIZIN ÖRGÜTLÜ GÜCÜ OLACAK”

Çevreci Atık Toplayıcıları İşletme Kooperatif Kurucu Üyesi Kooperatif Uzmanı Alper Akbulut ise etkinlikteki konuşmasında şunları söyledi:

“Bu projenin en önemli kısmı, çalışan, sokak toplayıcısı olan, bu sektörde emekçi olan çalışan arkadaşlarımızın örgütlü gücü olacak. Örgütlenmiş güç, birlikten kuvvet doğar atasözüyle bir verimlilik sağlayacak bize. Bundan sonra atık toplayıcısı arkadaşlarımızla el ele, iş birliği halinde bu projeyi ayağa kaldırma vakti. Yapacağımız işlemlerde öncelikle belediyemiz bugün de başladı, kimlik kartları veriyoruz toplayıcı arkadaşlarımıza. Hepsi kayıtlı olacaklar.

VERİMLİLİĞİMİZİ ATIRACAĞIZ, MALİYETLERİMİZİ AZALTACAĞIZ: Şişli'deki bütün ailelerden, iş yerlerinden toplama işini, atık toplama, ambalaj atık toplama işini komşu kartla kurulan sistemle, entegre bir şekilde toplayacağız. Topladığımız ambalaj atıklarını en iyi fiyattan denetimli bir şekilde satacağız. Hacmimizi arttıracağız, yani yaklaşık günde ortalama 200 kilo, 300 kilo toplayan bir toplayıcımızın bunun iki, üç katı toplamasını sağlayacak birtakım hedeflerimiz var. Lojistik operasyonuyla bu alandaki karbon ayak izini de azaltmayı planlıyoruz ve maliyetlerimizi de azaltmayı planlıyoruz.”