YEREL

Sivas’ta seçmenin kafası karışık

Abone Ol

Haber: Hakan Bakar / Sivas

Seçmen Sivas’ta karışık bir ruh hali içerisinde siyasileri gözlemlemeye devam ederken, Sivas halkı yine tanıdığı bildiği kendi içerisinden çıkan değil de büyük oranda genel merkezler tarafından atanan liste milletvekili adayları arasında bir tercihle baş başa bırakıldı.

Sivas’ın geniş bir coğrafyaya ve farklı kültürel yapılara sahip olması nedeniyle seçmenin Sivas’ta siyasi partilere oy verme tercihleri de bu bağlamda farklılıklar göstermektedir. Seçmenin genel yapısına bakıldığında milliyetçi muhafazakâr bir siyasi kültürel yapıya sahip olması şehirde bölgecilik kavramının da ön plana çıkması sebebiyle oyların bölgelere göre dağılımında farlılıklar göstereceğe benziyor.

Bölge insanları kendi içerisinden çıkmış, şehre fayda sağlayacak birilerinin olmasını istemeleri yönünde taleplerinin karşılık bulmaması, bu seçimlerde seçmenin geleneksel oy kullanma tercihlerinin değişebileceği ve farklı partilere oy vereceği de tahmin edilmekte.

Cumhur ittifakında yer alan MHP mevcut vekili koruyarak üzerine belli bir oranda oy artışı sağlayacağı ama seçim sistemindeki hesaplamalar göz önünde alındığında, Cumhur ittifakındaki partilerin seçim listesine kendi logoları ile girmesi nedeniyle Ülke genelinde olmasa da yerel anlamda Cumhur ittifakı içerisinde yer alan Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurduğu parti olan BBP seçim çalışmalarında Sivas’ta Ak Parti’nin listesine gösterilen tepki oylarını alacağı da gözlemlenirken, Sivas’ta BBP’si 2019 Mahalli İdareler seçiminde yerelde 81 bin 412 oy aldığı düşünüldüğünde bu seçimde de bu oyu tanınmış aday olarak görünen ve bir dönem Sivas belediye başkanlığı yapan Doğan Ürgüp’ün bu seçimde diğer Cumhur İttifakında yer alan adaylara göre daha avantajlı olduğu da yine sahada gözlenmekte.

Sivas’ta seçim gündemine diğer bir açıdan bakıldığında da, Cumhur İttifakının içinde yer alan MHP’nin birinci sıra adayı Ahmet Özyürek, seçmen tarafından takdir edilirken, ikinci bir vekili çıkarması yönünde de yoğun bir çalışma içerisinde oldukları görünmekte.

Cumhur ittifakının diğer bir bileşeni olan Yeniden Refah Partisi ise kendi logosuyla seçime girmesi Sivas’ta, geçmişte Ak Partiye oy veren ancak Türkiye geneleninde ve Sivas özelinde yaşanan liste ve bazı konulara tepki gösteren seçmenin tabanına dönüş olarak gözlemlendiği ve Cumhur İttifakı içerinde Yeniden Refah Partisine mührü basacağı tahmin edilmekte.

Cumhur İttifakının lokomotifi olan Ak Parti ‘de ise Sivas genelinde listenin halk nezdinde beğenilmediği gibi Sivas’ta bazı yörelerin tepkisini de aldığı gözlemlenirken, halk arasında şehrin sorununa vakıf olmayan ve şehir için geçmişten bugüne şehrin sorunları ile yüzleşmekten kaçınan bir durum ile karşı karşıya kaldıkları halk tarafından dile getirilmekte. 

Millet İttifakı cephesinde ise CHP’nin sabit bir vekil çıkarması herkes tarafından biliniyor ve konuşuluyor. CHP’nin birinci sıra adayı mevcut Milletvekili Ulaş karasu ve CHP listesinde ikinci sırada yer alan Deva Partisi Sivas Milletvekili adayı Serdar İnce, millet ittifakının Sivas’tan ikinci bir vekil ile meclise girmek için seçim çalışmalarını sürdürüyorlar.

Millet İttifakında yer alan kendi listesiyle Sivas’ta seçime giren, İYİ Parti cenahında ise genel anlamda büyük bir çıkış yapması düşünülen partinin, Sivas’ta birinci sıra adayının geçmişte MHP listesinden kısa bir süreliğine de olsa vekil olarak Sivas’ı mecliste temsil etmiş olması ama geçen zaman diliminde Sivas’ta yaşamaması ve şehirde halkın içerisinde, çarşıda pazarda, seçimden seçime görünmesi halk bazında tepkiye neden olduğu ve İYİ Partinin ülke genelinde yükselişinin aksine Sivas’ta aynı çıkışı yapma çabası içerisinde saha çalışmalarına aralıksız devam ettiği yine şehir halkı tarafından konuşulmakta.

Seçmene Sivas özelinde bölgesel olarak bakıldığında ise MERDER bölgesi ve İLBEYLİLER bölgesi seçmeni Sivas’ta milletvekili seçimlerinde etkili olduklarını birçok platformda ifade etmekteler.

Sivas’ta Ak Partinin içerinde oy çoğunluğu olarak bilinen bu bölge halkı bu seçimde Cumhur ittifakı içerisinde yer alan MHP, BBP ve Yeninden Refah partisine doğru bir yönelim gösterdiği sahadaki genel tabloda milletvekili dağılımında önemli bir değişikliğe sebep olacağı izlenimlerini de göstermekte.

Yine diğer ilgi çeken konu ise Sivas’ta tüm partilerin milletvekili listesinde yer alan çoğunluğun Kangal ilçesinden olması da ayrı bir tesadüf mü yoksa bilinçli olarak yapılan bir tercih mi. Bu yaklaşımın iyi bir tercih olup olmadığını 14 Mayıs’taki seçiminde halkın verdiği oylar ile göreceğiz.

Sivas şehir merkezi seçmeni ise 2018 yılı milletvekili seçimlerindeki tablonun değişeceği yönünde bir eğilim olduğunu göstermekte. Saha çalışması içiresinde edindiğimiz bilgiler doğrultusunda Sivas’ta seçmen milletvekili tercihlerini 2018 yılındaki gibi yapmayacağı da gözükmekte. Sahadan edindiğimiz izlenimler bugün itibariyle bu şekildedir.

#Seçim2023 Yerel Medya Koordinasyonu