AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başında olduğu Varlık Fonu'na devredilen Koza Altın'ın, Gümüşhane'de 12'inci madenini açmaya hazırlandığı ifade ediliyor.

BirGün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; 2015’te kayyum atandıktan sonra büyüyen Koza Altın, siyanür kullanarak altın ayrıştırdığı Gümüşhane’de bir altın madeni daha açıyor. Böylece çevresel etki değerlendirme (ÇED) verilerine göre, Koza Gümüşhane’de 12’nci madenini açarken, ülke genelindeki proje sayısı 89’a yükseldi.

Varlık Fonu'na Devredildi

2015 yılında kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri'nin yer aldığı Koza Holding'e bağlı 12 şirket, Hazine'den, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başında olduğu Türkiye Varlık Fonu'na devredildi.

Hedefte Yine Ormanlar Var

Gümüşhane’de Mastra, İzmir’de ise Ovacık ve Çukuralan işletmelerinde siyanürle altını ayrıştıran Koza Altın, çevresinde açtığı madenlerle birçok bölgeyi kuşatmış durumda. Son olarak çıkardığı cevheri 25 kilometre uzaklıktaki Mastra Altın Madeni’ne taşıyacak olan şirket Gümüşhane’nin Kelkit ilçesi Bezendi köyünde yeni altın madeni açacak. 916,67 hektar büyüklüğünde maden ruhsatına sahip şirket ilk olarak 18,22 hektarlık alanda faaliyet yürütmek için başvuru yaptı. Başvuru dosyasında yer alan bilgilere göre, açılacak olan madende yılda 42 bin ton cevher çıkarılacağı tahmin ediliyor.

Koza her projesinde olduğu gibi yine ormanları hedef aldı. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje alanı ‘orman’, ‘ağaçlık karakteri korunacak alan’ ve bir kısmı ise mera olarak geçiyor. Yerleşim yerlerine 209 metre uzaklıkta bulunan madende patlatmaların yapılması beklenirken; ayda 8 kere patlamanın yapılacağı madende, her patlatmada 19,87 kilogram patlayıcı madde kullanılacağı öne sürüldü.

Bakanlıktan Onay

Projeye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a bağlı il müdürlüğü tarafından 'çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir' kararı verildi.