İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen göçükte 9 madencinin toprak altında kalmasının ardından, madeni işleten Anagold Madencilik TBMM’de rapor sundu. Şirketin Hukuk Direktörü Cem Aktolgalı, bilirkişi raporunun hatalı olduğunu öne sürdü.

TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı. Anagold yetkilileri, kazanın yaşandığı madeni işleten şirketin faaliyetleri ve kaza hakkında bilgi verdi. Anagold’un sunduğu raporda, şirketin İliç’te işsizliği düşürdüğü ve ilçeyi tersine göçle nüfusunu artırdığı söyledi. Bu durum, muhalefet milletvekilleri tarafından “Bunların kazayla ne ilgisi var?” şeklinde eleştirildi.

Cem Aktolgalı, kazanın yaşandığı gün çatlakların tespit edildiğini ve gerekli uyarıların yapıldığın iddia etti. Ancak, çatlakların çimentoyla kapatılması gibi önlemler alınmasına rağmen facianın önüne geçilemediğini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, kazanın doğal bir heyelan değil, yığın liç kayması olduğunu belirterek, neden faaliyetlerin durdurulmadığını sordu. İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat ise, yüksek miktarda patlayıcı kullanımının etkilerini sorguladı.

ANKA Haber'in haberine göre; Anagold’un Sürdürülebilirlik Direktörü Ahmet Oğuz Öztürk, bilirkişi raporunu kabul etmediklerini ve itiraz edeceklerini belirtti. Anagold yetkilileri, patlamaların kazaya neden olmadığını ve kirlilik iddialarının doğru olmadığını savundu.