Bugün sabaha karşı 85 yaşında yaşamını yitiren önceki CHP Genel Başkanı, Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Ankara’daki evine çok sayıda siyasetçi taziye ziyaretinde bulundu.

Baykal ailesinin evine, başsağlığı için gelenler arasında eski bakanlardan Murat Karayalçın, eski CHP Milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Mehmet Haberal ile Baykal'ın genel başkanlığı döneminde yakın çalışma arkadaşı olan; eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek, Oğuz Kaan Salıcı, CHP PM Üyesi Hakkı Süha Okay, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, eski CHP Genel Başkanı Hikmet Çetin, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ile AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AKP Genel Başkan Yardımcıları Hamza Dağ ve Vedat Demiröz yer aldı.

Siyasetçiler, taziye ziyaretlerinin ardından Deniz Baykal için şunları söyledi:

MURAT KARAYALÇIN: “Deniz Baykal CHP’nin ve Türkiye siyasetinin en kurumsallaşmış isimlerinden birisiydi. Siyaset, devlet adamımızdı. Cumhuriyet devrimlerimizin ve CHP’nin değerlerinin inançlı, yılmaz bir savunucusuydu. Kendisini sonsuzluğa uğurluyoruz, yüce Allah mekanını cennet etsin.”

ÖNDER AKSAKAL: “Bugün Türk siyasetinin önemli bir ismini kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyiz. Türk siyasetinde özgüvenin ve vatan sevgisinin timsali olmuş bir siyasetçiydi Deniz Baykal. Türkiye’nin tarihinde ve kaderinde önemli kilometre taşlarının belirleyicisi olmuştur. Büyük hizmetleri olmuştur. Allah gani gani rahmet etsin.”

HİKMET ÇETİN: Çok üzgünüm, Deniz Bey ile benim 67 yıllık dostluğum var. 1956’dan beri her olaylarda beraber olduk; partide, gençlikte birlikte olduk. Çok üzgünüm. Bir entelektüel kaybettik, bir değerli siyasetçi kaybettik. Bir ülke sevdalısıydı. Ülkeden sonra en değer verdiği şey CHP idi. Büyük mücadeleler içinde oldu. Dünya olaylarını, iç-dış politikayı çok yakından izleyen bunlar için de çok değerli görüşleri olan biriydi. Çok değerli bir arkadaşımı kaybettim.

ÖNDER SAV: “Benim için çok üzüntülü bir gün. Eşi ve çocukları babalarını kaybetti, Türk siyaseti ve CHP önemli bir devlet adamını kaybetti, ben ise 66 yıllık bir dostumu kaybettim. Çok uzun yıllar birlikte çok şeyi bölüştük. Sayın Deniz Baykal’ın Türkiye’de siyaset dünyasındaki yerinin kolay dolacağını sanmıyorum. Önemli bir devlet adamıydı. Akademisyenliğinin yanında siyasette iz bırakan ender insanlardan biriydi. Belki pek çok hizmetleri unutturulmak istenebilir ama 1 Mart Tezkeresi’ndeki duruşu, öncülüğü parlamentodaki etkinliği, olaylara yön verişi unutulamaz. Deniz Baykal, kararlı, dik bir insandı. Doğruları ile yürüdü. Hiç hak etmediği bir sonla noktalandı ömrü. Allah hepimizin başını sağ etsin ona da yeni dünyasında huzurlu bir yaşam versin.”

MUSTAFA ELİTAŞ: “CHP eski Genel Başkanı, değerli siyaset, devlet adamı Deniz Baykal’ın vefatını bu sabah öğrendik. Bugün de kendilerine taziye ziyaretinde bulunduk. Sayın Baykal ile TBMM’de çok uzun hatıramız oldu. Ben 2002 yılında milletvekili olduğumda o da ana muhalefet partisinin Genel Başkanı idi. Ülkesini, devletini seven; çok önemli meselelerde parti menfaati yerine ülke menfaatini ön plana çıkaran önemli bir devlet adamıydı. Milli bir duruşu vardı. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. 50 yıllık bir siyasi geçmiş içerisinde bulunan hakikaten önemli hizmetlere imza atmış, katkı sağlamış, muhalefet olarak Türkiye ile ilgili meseleleri ifade ederken çok büyük katkılar sağladığına inanıyorum. Rabbim rahmetiyle muhafaza eylesin diye düşünüyorum.”