Fernas Madencilik’te sendikal sebeplerle işten atılan işçilerin işe iadesi, sendikal hakların tanınması ve iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması talepleri ile madencilerin başlattığı eylem, 5 gündür devam ediyor. Maden önünde 100’ü aşkın madencinin bir araya gelmesinin ardında jandarma tarafından müdahale gerçekleştirildi.

Olaya Tepki Gösterenler Gözaltına Alındı

Bağımsız Maden İş'ten alınan bilgiye göre; maden önüne desteğe gelen çok sayıda kişi, Soma-Eğnez yolu üzerinde jandarma tarafından engellendi. Duruma tepki gösteren sendikanın genel başkanı Gökay Çakır, örgütlenme uzmanı Başaran Aksu ve işten atılan 2 madenci ile madencilerden birinin eşi olmak üzere toplam 5 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan madenci eşi daha sonra serbest bırakılırken, diğer gözaltına alınanlar '2911 toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' ve 'karayolları kanununa muhalefet' suçlamasıyla geceyi gözaltında geçirdi.

Dün akşamüstü saat 16.00’da gözaltına alınanların, adliyeye sevk edilmeleri beklenirken sendikanın iddiasına göre sevk gerçekleşmedi. Ayrıca gözaltına alınan kişiler, avukatları ile görüştürülmüyor ve gözaltı süresinin keyfi olarak uzatılacağı öne sürüldü.

AKP'li Nasıroğlu'na Seslendiler

Sendikadan yapılan açıklamada, Fernas Madencilik’in sahibi AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Siz mecliste kanun yapıp, kendi şirketinizde kölelik düzeniniz uğruna Anayasa'yı ve kanunları çiğneyemezsiniz. Ya bu vekillikten istifa edin ya da yöneticilerinizi uyarın, yaptığınız bu yanlıştan geri dönün ve madencilerden özür dileyerek onlara haklarını geri verin."

Madencilerden Destek Çağrısı

Direnişin 6. gününde de gözaltılar serbest kalana, madencinin yolu açılana ve Fernas işçisi kazanana dek direnişlerini sürdüreceklerini kaydeden madenciler şu çağrıda bulundu:

"Tüm kamuoyunu, basını, milletvekillerini, siyasi parti yöneticilerini, baroları, STK’ları ve bu ülkede madencilerden taraf olan herkese sesleniyoruz. Bizim yanımızda olun, bu hukuksuzluğa ses çıkarın, sesimizi duyurun. Kendi gücünden ve dayanışmadan başka bir kaynağı olmayan madencilere destek verin. Ne olursa olsun madenciler kazanacak."