Japonya'da koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler nedeniyle seyircisiz oynanacak futbol maçları için Yamaha, taraftarların sesini statlardaki hoparlörler aracılığıyla sahaya yansıtacak.

Japonya’da koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kısıtlayıcı tedbirler kademeli olarak hafifletilirken, önümüzdeki haftalarda futbol ligi de kaldığı yerden devam edecek ancak maçlar seyircisiz oynanacak. Sputnik'te yer alan habere göre, Japon firması Yamaha, çözüm olarak taraftarların alkış, tezahürat ve hatta yuhalamasını anında sahaya yansıtabileceği bir uygulama geliştirdi. ‘Remote Cheerer’ adı verilen sistem sayesinde, taraftarların sesi statlardaki hoparlörler sayesinde gerçek zamanlı olarak sahaya yansıtılıyor.

GERÇEK MAÇ ATMOSFERİ YARATMA İMKANI

Shizuoka Stadyumu ECOPA’da yapılan bir testte, pek çok farklı bölgede bulunan onlarca taraftarın alkış, tezahürat, yuhalama ve marşları 58 hoparlörle sahaya aktarıldı. Sistemin gerçek maç atmosferini yaratma imkânı sunduğunu belirten Yamaha’dan yapılan açıklamada, “Kullanıcılar, büyük bir stadyum olmasına rağmen aynı ortamda bulunma duygusu kazanabildiler” denildi. Uygulama henüz taraftarların hakemin kararlarını sorgulamasına izin vermiyor. Yamaha, Shimizu S-Pulse ve Jubilo Iwata gibi futbol kulüplerinin de desteğiyle uygulamayı geliştireceklerini duyurdu.

DİĞER SPOR MÜSABAKALARINDA VE ETKİNLİKLERDE KULLANILMASI AMAÇLANIYOR

Shimizu S-Pulse kulübünde satış bölümünde çalışan Jumpei Takaki, “Taraftarlar maç atmosferinin önemli bir ögesi. Eski bir profesyonel futbolcu olarak taraftarların sahadaki oyunculara verdiği desteğin ne kadar cesaretlendirdiğini biliyorum” dedi. Firma, uygulamayı futbol dışındaki diğer sporlarda ve salgın nedeniyle kapalı kapılar ardında ya da sınırlı sayıda ziyaretçiyle gerçekleştirilecek tüm diğer etkinliklerde kullanmayı amaçlıyor.