AZEZ (AA) - Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerde, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ve Filistinlilere yönelik saldırıları protestolarla kınandı.

Göstericiler, cuma namazı sonrası Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki Cerablus, Azez, Bab ve Afrin ilçeleri ile İdlib ilinde bazı noktalarda toplandı.

Filistin halkına destek mesajları veren göstericiler, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ve Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki gösterdi.

Azez ilçesindeki gösterilere katılan sivillerden Ebu Abdullah Şeyh, AA muhabirine, Filistinlilere destek vermek için bir araya geldiklerini söyledi. Şeyh, İsrail'in Filistinlere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkati çekti.

Göstericilerden İbrahim Ebu Haşim de "Tepki göstermek için toplandık. Mescid-i Aksa'yı kirletmeye çalışıyorlar ancak buna izin vermeyeceğiz." dedi.

- İsrail’in Mescid-i Aksa baskınları

İsrail güçlerinin, son günlerde Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere karşı şiddet kullanarak müdahale etmesi, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria ile abluka altındaki Gazze’nin yanı sıra Lübnan’a da sıçrayarak bölgede tansiyonu yükseltmişti.

Fanatik yerleşimcilerin Yahudilerce kutsal "Pesah Bayramı" nedeniyle Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üzerine teravih namazının ardından Filistinliler, Aksa'daki Kıble Mescidi'ne sığınmıştı.

İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskın sırasında Kıble Mescidi'ndeki Filistinlilere şiddet kullanarak müdahale ettiği ve buradakileri darbettiği görüntüler, uluslararası tepkiye yol açmıştı.

İsrail polisi, Kıble Mescidi'nde ibadet edenlere göz yaşartıcı gaz, kauçuk kaplı mermi ve cop kullanarak müdahale etmiş, kutsal mabedi adeta savaş alanına çevirmişti.

Kıble Mescidi'ne sığınan 400'den fazla Filistinli gözaltına alınmış, çoğu Filistinlinin Aksa’ya girişi engellenmişti.