Uluslararası alanda izole durumda olan ve BM üyesi devletler tarafından resmi olarak tanınmayan Taliban yönetimindeki Dışişleri Bakanlığı, bu katılımı Pazar günü duyurdu. Reuters'a konuşan bir diplomata göre, ev sahibi Azerbaycan, Afganistan'ı konferansa gözlemci statüsünde davet etti.
Bu katılım, Taliban yönetimindeki Afganistan'ın 2021'den bu yana üst düzey bir uluslararası konferansa ilk kez katılması anlamına geliyor. Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olan Afganistan, küresel ölçekte iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı (COP29) bugün başlıyor.
22 Kasım'a kadar sürecek olan İklim Değişikliği Konferansı'nda iklim kriziyle mücadelede gelişmekte olan ülkelerin nasıl destekleneceği ve iklim koruma çabalarının nasıl hızlandırılacağı başlıca gündem maddeleri arasında bulunuyor.
Scholz ve Macron gitmiyor
İki hafta boyunca sürecek müzakerelere, yaklaşık 200 ülkenin delegasyonları katılacak. Devlet ve hükümet başkanlarının konuşmalarıyla başlayacak olan konferansta, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, daha önce planlandığı üzere bir konuşma yapmayacak. Scholz, Almanya'da yaşanan hükümet krizi nedeniyle Bakü ziyaretini iptal etmişti. Scholz'un Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'den Hür Demokrat Partili (FDP) Maliye Bakanı Christian Lindner'i görevden alınmasını talep etmesinin ardından FDP koalisyondan çekilmiş ve Alman federal hükümeti, meclis çoğunluğunu kaybetmişti.
Aynı şekilde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yanı sıra Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın da konferansa katılmayacakları bildirildi.
Türkiye'den konferansa Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da katılacağı belirtildi.