İstanbul, tarihi önemi ve kültürel mirası ile öne çıkan Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biridir. İstanbul’un her semtinin tarihi tek tek araştırılıp incelenmektedir. Sarıyer ve Sarıyer’e bağlı Tarabya da incelenen yerlerden olmuştur.
Okuyucular Tarabya ismi nereden gelir diye sormaktadır. Biz de sizler için bu konuyu araştırdık. Buyurun detaylar...
Tarabya İsmi Nereden Gelir?
Tarihi antik çağlara kadar dayanan Tarabya günümüzde araştırılan yerler konumundadır. Tarabya ismi nereden gelir sorusu özellikle merak edilen konuların başında gelmektedir.
Tarabya’nın ismi 5. yüzyıldan sonra ortaya çıkmıştır. Havasının sağlığa iyi geldiği düşünülen bu yerin ismi şifa, terapi anlamına gelen Yunanca “Therapia” kelimesinden gelmektedir. Günümüze Tarabya olarak aktarılmıştır.
Tarabaya İsmini Nereden Almıştır?
Havasının insana iyi geldiği düşünülen Tarabya ismini 5. yüzyılda Bizans İmparatorluğu döneminde almıştır. Bu dönem “Therapeia” (Terapi Yeri) olarak anılan yerin ismini bir zamanlar bölgede bulunan şifalı sulara bağlandığı iddiası vardır. Ancak bazı kaynaklar bu şifalı suların 14. yüzyılda meydana gelen depremler sebebiyle ortadan kalktığını belirtmiştir.
Tarabya’nın Eski Adı Nedir?
Tarabya’nın antik çağlardaki ismi kaynaklarda Farmakeia olarak geçmektedir.
Tarabya İsmi Anlamı Nedir?
Tarabya Yunanca “Therapia” yani terapi kelimesinden gelmektedir. Ayrıca II. Selim keyif anlamına gelen Tarabiye ismini vermiştir.
Tarabya Tarihçesi
Tarabya ismi nereden gelir sorusu ile araştırılan bölgenin tarihi şu şekildedir:
Antik kaynaklarda bu bölgede Farmakeia ismiyle geçmektedir. Bu isim Yunan mitolojisinde Kolhis Kralı Aietes’in kızı Medea tarafından bırakılan “farmakon” denilen zehirden geldiği düşünülmektedir. Antik çağlardan beri bölge için kullanılan bu ismin kullanılmasından rahatsız olan Konstantinopolis Patriği Attikos toplantılarını da yaptığı bu yerin ismini değiştirmek istemiştir. Şifalı, terapi yeri anlamına gelen Terapeia ile değiştirmiştir.
1453 yılında İstanbul’un kuşatılması sırasında Terapeia’yı da ele geçirmiştir ve bu yer böylelikle el değiştirmiştir. 1570 yılında II. Selim Terapeia’ya gelmiştir. Burada geçirdiği vakitten keyif alan ve burayı çok beğenen II. Selim bölgeyi tekrar imar ettirip bir saray yaptırmıştır. Bölgenin ismini de keyif anlamına gelen “Tarabiye” koymuştur.
Önemli seyyahlarımızdan olan Evliya Çelebi, seyahatnamesinde bu olayı şu şekilde anlatmıştır:
“Eskiden deniz kıyısında bir balık dalyanı var imiş. Bundan başka hiç yapı yok imiş. II. Selim deniz kıyısında gezinirken bu balık avlanan yere uğrayıp çeşit çeşit balıklar avlatıp, o yerde nice servi ağaçları vardır, o servilerin gölgesinde taze avlanmış balıkları pişirterek içer ve eğlenir. Sonra Veziriazam Sokullu Mehmed Paşa'ya ferman edip, 'Bu mahalde bana bir yeşillik sofa ve bir kasaba yapın, ismi Tarabya olsun' buyururlar.”
Tarabya Nerede?
Tarabya ismi nereden gelir sorusundan sonra bulunduğu yere değinmek gerekir. Okuyucular Tarabya İstanbul’un neresinde diye merak etmektedirler.
Tarihi önemi, birçok tarihi yazlık sarayın bulunduğu Tarabya Sarıyer’e bağlı bir mahalledir. İstanbul’un Avrupa Yakası’nda olan Sarıyer Kuzey’de yer almaktadır. Karadeniz’e kıyısı vardır.
Tarabya Gezilecek Yerler
Şifalı olduğu düşünülen suyu ve havası sebebiyle tarih boyunca bölgedeki önemini koruyan Tarabya’da günümüzde gezilebilecek yerler araştırılmaktadır. Sarıyer’e bağlı bir mahalle olan Tarabya’da gezilebilecek birkaç yer mevcuttur. Bunların başını Tarabya Koyu çekmektedir.
Tarabya koyu çevresinde tavernalar, balık restoranları ve kafeler bulunmaktadır. Buralarda manzara eşliğinde balık yemeve eğlenmek mümkündür.
Tarihi öneme sahip Tarabya’da tarihi yapılar 17. yüzyıla kadar dayanmaktadır.
Çeşitli elçiliklerin yazlıkları, kiliseler, köşkler bulunan Tarabya’da en öne çıkan tarihi yapılar şu şekildedir:
- Ayios Yergios Kilisesi
- Aya Paraskevi Kilisesi
- Köstenceli Hacı Osman Cami
- Bezm-i Alem Valide Sultan Çeşmesi
- Alman Sefaret Yazlığı
- Fransız Sefaret Yazlığı
- İngiliz Sefaret Yazlığı
- Huber Köşkü
- Manas Efendi Yalısı
- Zarifi Köşkü
- Zografos Yalısı
Ayrıca mahallede Atsushi Miyazaki Parkı ve Şalcıkır Parkı bulunmaktadır. Atsushi Miyazaki parkının 2011 yılında yaşanan Van depremi sonrasında yardım gönüllüsü olarak gelen ama göçük altında kalarak yaşamını yitiren Atsushi Miyazaki’nin anısına yapıldığı bilinmektedir.