Tehlikesiz oyun yoktur: Evcilik

Abone Ol

Ümit Ünal yeni filmi "Evcilik"in prömiyeri, 61. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması” kategorisinde  dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Sınıfsal ve kültürel gerilimlere vurgu yapılan filmin yapımcılığını oyuncu Nejat İşler ve Emre Oskay üstlenirken, oyuncu kadrosunda Nejat İşler, Öykü Karayel, Deniz Işın, Fatih Artman, Selen Uçer ve Rüçhan Çalışkur yer almakta. Filmin çekimleri yakında Assos'ta yapılmış.

"Anlat İstanbul", "Gölgesizler", "Sofra Sırları" gibi filmleri yazıp yöneten, "Teyzem", "Hayallerim, Aşkım ve Sen", "Arkadaşım Şeytan" gibi filmlerin senaryosuna imza atan Ümit Ünal'dan Evcilik Altın Portakal’da. Ümit Ünal yönetmenlik kariyerindeki 10. Filmi Evcilik.

Evcilik, ege kıyılarında küçük bir otel. Hayatlarından sıkılmış genç bir çift, Fırat ve Filiz, Evcilik'e gelirler. Otelde çalışan Özkan ve yaşı daha genç olan Aysun’la tanışırlar. Özkan ve Aysun arasında çok doğal, bir ilişki vardır. Birbirlerine takma isimlerle Kınalı ve Duman diye hitap ederler. Filiz ve Fırat köylü çiftin ilşkisine özenir, onların aksanını komik bulup, bir oyun gibi onları taklit ederler. Ama Aysun ve Özkan bu oyuna tanık olunca kendilerini aşağılanmış hisseder ve Evcilik cinsel, sınıfsal ve kültürel gerilimlerin savaş alanı haline gelir. Film kaplumbağa ve uçuşan rüzgarlıkla ve başlar ve aynı sahneyle biter.

Oyuncu Nejat İşler, risk alarak  aynı hikayeleri anlatan sinemaya karşı yapımcılğa soyunmuş. Bir eve, bir araziye kağıt üzerinde sahip olmak sizi o mekana sahip kılar mı? Duman ve Kınalı’nın kurduğu dünya tapulardan,kağıtlardan öte midir? Kağıt üstünde her şeye sahip olduğunu sanan burjuvalar  kağıt üstünde hiçbir şeyi olmayan, sadece yaşama sevinci olan çiftin mutluluğunu çalabilirler mi? sorularının yanıtlarını filmde bulacaksınız.

Duman ve Kınalı Şükrü Erbaş’ın Köylüleri Niçin Öldürmeliyiz şiirindeki köylüler midir?

Köylüleri niçin öldürmeliyiz?

Çünkü onlar karılarını döverler
Seslerinin tonu yumuşak değildir
Dışarda ezildikçe içerde zulüm kesilirler.

Duman karateri dünyasına müdahale edildikçe Kınalı’ya şiddet eğilimi gösterir. Şehirden gelen bir çiftin aralarındaki bir oyuna kişisel alanı ihlal ederek ulaşan Kınalı’nın gösterdiği büyül alınganlık sınıfsal bir başkaldırı olarak okunabilir mi?

Yönetmeni ve senaristi Ümit Ünal’I, Nejat İşler’i bağımsız proje gerçekleştirmek sevdası bir araya getirir.

Filmin yemek sahnesinde ‘Gezi’ tabelası görülür. Yönetmen çekim yaptıkları restaurantta tabelanın bulunduğu, çekimler sırasında tabelayı kaldırmayarak tavır aldıklarını söyler. Aynı zamanda Filiz ve Fırat’I İstanbul’un şeytanları olarak tanımlayan yaşlı kadın köylülerin şehirliye bakışını ifade eder. Şehirden gelen bir çift köydeki bir çiftin mutluluğunu çalacak güce sahip midir?

1980’li yılların ikinci yarısından itibaren senaryoları ile Türkiye Sineması’nda senaryo yazarı olarak adını duyuran ve 2000’li yıllar itibariyle de yönetmen kimliğiyle de ön plana çıkan Ümit Ünal’ı filmi Antalya izleyicinden büyük alkış aldı. Ümit Ünal’ın yaşadığı sosyal, kültürel, politik ve sanatsal ortamın sinemasında yine izlerini görüyoruz.Son dönemlerde  Glasgow’da yaşayan yönetmen köklerine dokunuyor filmiyle.

Ümit Ünal’ın filmlerinde bireysel anlatılar olarak okunabilecek olan çıkarımlar, aslında kolektif benliği tarif eder. Ünal, toplumsal olanı anlatmanın yolunu bireysel olandan geçirir, bunu yapmak içinse alegoriyi araçsallaştırır. Alegori şeylerin hangi nedenlerle olursa olsun en sonunda anlamlardan ve gerçek insani varoluştan büsbütün kopmuş olduğu bir dünyanın hâkim anlatım tarzıdır. Ümit Ünal’ın filmleriyle yansıttığı bu ilk bakışta fazlaca bireysel görünen söylemlerin toplumsal anlamları alegorik okuma biçimiyle yüzeye çıkar.

Ümti Ünal, Altın Portakal’a Evcilik’le göz kırpıyor.