CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, özelleştirmelerle ilgili “Nureddin Nebati dönemine ait 10 aylık süre içerisinde taşınmazların özelleştirilmelerinden elde edilen gelir miktarı 7 milyar 609 milyon. 35 yılda yapılan özelleştirmelerden elde edilen gelir ile Nebati döneminin 10 aylık süre içerisinde özelleştirme sonucunda elde edilen gelir miktarı hemen hemen aynı. Artık satacakları PETKİM gibi, TÜPRAŞ gibi devasa tesislerimizin hiçbirisi kalmadı, gözlerini Hazine arazilerine diktiler ve buraları satıyorlar. Bu 10 aylık süre içerisinde satışı yapılan Hazine arazilerinin sayısı tam 302” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, AKP iktidarı döneminde yapılan özelleştirmelerle ilgili açıklama yaptı. Bingöl, şöyle konuştu:

“AKP İKTİDARININ SON 10 YILINDA BU DEĞER TESPİT RAPORLARI AÇIKLANMIYOR”

“Bilindiği gibi devlete ait taşınmazlar bina, tesis ve benzerleri satışa çıkmadan önce bir Değerlendirme Tespit Komisyonu kurulur. Bu komisyon o taşınmazın değerini tespit eder ve bunu değer tespit raporu diye açıklar. Yıllarca hep böyle olmuştur ve değer tespit raporları açıklanmıştır. AKP iktidarının son 10 yılında bu değer tespit raporları açıklanmıyor. Bu tür raporlar açıklanmadığı zaman insanın aklına elbette burada bir şeyler var diye geliyor. Ne olabilir, bir yolsuzluk, gizli kapaklı bir iş maalesef Sayıştay her yıl yaptığı denetimler sonucunda Özelleştirme İdaresi’ni bu konuda uyarıyor. Buna rağmen Özelleştirme İdaresi kelime oyunlarıyla geçiştiriyor ve tam 10 yıldır bu raporları açıklamıyor.

1986 yılında başlanan özelleştirmeyle birlikte 2021 yılına kadar aradan geçen 35 yıllık süre içerisinde taşınmazların yani Hazine arazilerinin satışından elde edilen gelir 7 milyar 900 milyon. Nureddin Nebati dönemine ait 10 aylık süre içerisinde taşınmazların özelleştirilmesinden elde edilen gelir miktarı ise 7 milyar 609 milyon. Yani 35 yılda yapılan özelleştirmelerden elde edilen gelir ile Nebati döneminin 10 aylık süre içerisinde özelleştirme sonucunda elde edilen gelir miktarı hemen hemen aynı.

“GÖZLERİNİ HAZİNE ARAZİLERİNE DİKTİLER VE BURALARI SATIYORLAR”

Artık satacakları PETKİM gibi, TÜPRAŞ gibi devasa tesislerimizin hiçbirisi kalmadı gözlerini Hazine arazilerine diktiler ve buraları satıyorlar. Bu 10 aylık süre içerisinde satışı yapılan Hazine arazilerinin sayısı tam 302. Bu araziler öyle sıradan araziler değil. Her biri o ilimizin, o ilçemizin deyim yerindeyse yüzük kaşığı gibi araziler ve bunlar maalesef bir şekilde peşkeş çekiliyor. Tam takır haline getirdikleri devletin Hazinesini seçimlere yönelik doldurmak adına, seçim yatırımı yapmak adına bu araziler satılıyor. Nebati’nin gözleri ışıl ışıl, Türkiye’nin her yerine gözlerini çevirip ışıldayan gözleri nerede bir karış devletin arazisi halkın malını gördüğünde hemen orası alel acele satılığa çıkarılıyor. Maalesef devletin Hazine arazileri de diğer büyük tesisleri gibi satılıyor.”