CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel İnternet Haftası nedeniyle Türkiye'nin internet karnesini paylaştı. Adıgüzel, bütün dünyanın koronavirüsle mücadele ettiği bir süreçte Türkiye'nin hedefinde ise internetin olduğunu söyledi.

Türkiye'de 12-22 Nisan tarihleri arası İnternet Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye'de internetin ilk olarak 12 Nisan 1993'te kullanılmaya başlanması nedeniyle bu tarihler arası her sene kutlanıyor. Dünya'da dijitalleşme ve internetin çok ilerlediği bir dönemde Türkiye'de ise internet sansür tartışmalarının gölgesinde kullanılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, bu yıl 12-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan İnternet Haftası’nda ülkemizin internet karnesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Evrensel'in haberine göre Adıgüzel, “İnternetin 27'nci yılını ne yazık ki dijital özgürlüklerde yaşanan daralmanın gölgesinde kutluyoruz” dedi.

"TÜM DÜNYA SALGINLA MÜCADELE EDERKEN TÜRKİYE'NİN HEDEFİNDE İNTERNET VAR"

Covid-19 salgınının, internete ve internet yoluyla doğru, sağlıklı bilgiye erişimin ne denli hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirten Adıgüzel, "Ancak tüm dünyanın küresel bir salgınla mücadele ettiği böylesi kritik bir dönem bile Türkiye’deki siyasi iktidarın sosyal medyayı ve interneti hedef almasını önleyemiyor” dedi. İktidarın sosyal medyayı kısıtlayan taslağını kamuoyunda yükselen tepkinin ardından çektiğini söyleyen Adıgüzel, ancak ileride internet erişimini, vatandaşın bilgi alma hakkını ve ifade özgürlüğünü sekteye uğratabilecek yeni bir düzenlemenin sunulmayacağının garantisinin olmadığını ifade etti.

ADIGÜZEL, WASH'İN İNTERNET RAPORUNU DA PAYLAŞTI

Türkiye’de internet kullanımı açısından derin bir fırsat eşitsizliğinin mevcut olduğunu belirten Adıgüzel “Özellikle eğitimin internet üzerinden sürdürülmeye çalışıldığı bugünlerde bu eşitsizlik daha da görünür hale gelmiştir. Bir an önce bu toplumsal eşitsizliği ortadan kaldıracak adımları atmamız lazım” dedi. Onursal Adıgüzel, We Are Social ve Hootsuite’in Ocak 2020 tarihli raporuna yer verdiği açıklamasında şu bilgileri aktardı:

TÜRKİYE'DE 62 MİLYON İNTERNET KULLANICISI VAR"

"62 milyon internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de, internet kullanım yaygınlık oranı yüzde 74 olarak belirtilmektedir. Türkiye’deki 16-64 yaş arası kullanıcılar günlük 7 saat 29 dakikalık internet kullanımı ile dünya ortalamasının üzerinde yer almaktadır. Dünya ortalaması ise 6 saat 43 dakika olarak öne çıkmaktadır. Türkiye’deki mobil internet kullanımı ise günde 4 saat olarak ifade edilmektedir. Mobil kullanımda dünya ortalaması ise 3 saat 22 dakika. Türkiye’deki 16-64 yaş kullanıcılarının oyun konsolu başında geçirdiği süre 58 dakika olarak kaydedilirken, Netflix ve benzeri platformlar aracılığıyla TV içeriği izleyenlerin oranı yüzde 62."

NÜFUSUN YÜZDE 64'Ü SOSYAL MEDYA KULLANIYOR

"Dünya genelinde en çok kullanılan sosyal medya platformlarının başında Facebook gelirken, onu sırasıyla Youtube ve WhatsApp izlemektedir. Sosyal medya penetrasyon oranının yüzde 64 olduğu Türkiye’de, 16-64 yaş arası kullanıcılar günlük 2 saat 51 dakikayı sosyal medyada geçirmektedir. Dünyadaki günlük sosyal medya kullanım ortalaması ise 2 saat 24 dakika.

YÜZDE 44 SOSYAL MEDYAYI İŞ İÇİN KULLANIYOR

Türkiye’de sosyal medyayı iş için kullandığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 44. Kişi başına düşen sosyal medya hesabı ise dünyada ortalama 8,6 iken, Türkiye’de 9,1 olarak ifade edilmektedir.

TÜRKİYE SOSYAL MEDYA REKLAMLARI SIRALAMASINDA İLKLERDE

Facebook reklamlarının erişim potansiyeli yüksek olan ülkeler sıralamasında 10'uncu sırada yer alan Türkiye, Instagram ve Twitter reklamlarının erişim potansiyeli en yüksek ülkeler arasında ise 6'ncı sırada yer almaktadır. Raporda Türkiye’deki 18 yaş üstü kullanıcılarının yüzde 63’ünün internetteki yalan haber ve dezenformasyondan endişeli oldukları belirtilmektedir. Bu oran dünya genelinde ise yüzde 56. Türkiye’de 16-64 yaş arası kişisel verilerin yanlış kullanımından endişeli olanların oranı yüzde 58 olarak ön plana çıkmaktadır."