İş toplantısı için hangi uygulamayı kullanmalı? Görüntülü sohbet için hangi uygulama ideal? İş süreçlerinde sesli bağlantıda kalmak için en iyi uygulama hangisi? Koronavirüs salgını nedeniyle evden çıkamayanların, yakınlarıyla veya iş arkadaşlarıyla sağlıklı iletişim kurabileceği 10 uygulamayı sizler için derledik.

Hem evde olduğumuz hem uzaktan çalıştığımız, epeyce sıkılıp arkadaşlarımızla daha sık etkileşimde olmaya ihtiyaç duyduğumuz şu koronavirüs günlerinde sesli ve görüntülü konuşma araçları, adeta temel ihtiyaç haline gelmiş durumda. Kimi uygulamalar koronavirüs salgını ve karantina süresinde popülerleşirken, kimi uygulamalar ise halihazırda iş dünyası ve akademi tarafından bir süredir kullanılıyor. Dijital Ürün Yöneticisi Dorukhan Akkaya (@dorukane_) son dönemin popüler iletişim uygulamalarını dokuz8HABER için derledi:

ZOOM: ÜCRETSİZ; BASİT GÖRÜNTÜLÜ TOPLANTILAR İÇİN İDEAL

Zoom işletmeler tarafından en çok tercih edilen görüntülü arama araçlarından bir tanesi. Bunun en önemli sebebi kalitesi ve ücretsiz kullanılabilmesi. Uygulamayı kullanmak için Zoom’u bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Ekran paylaşımı gibi standart özellikleri ücretsiz olarak 40 dakikaya kadar kullanabiliyorsunuz. Arama odalarının en üst planda 1000 kadar kullanıcı alabiliyor. Video ve ses kalitesi açısından kalabalık görüşmelerde en iyi verim aldığım 2. uygulama Zoom oldu. Ek olarak çok severek kullandığımız ücretsiz bir arka plan özelleştirme özelliği var; asılmış çamaşırlarla dolu bir odada otururken hızlıca arkanıza San Francisco köprüsünü koyabiliyorsunuz. Ancak son dönemde hackerların programa sızıp görüşme kanallarına katıldığına dair çok sayıda vaka, insanı tereddüte sokmuyor değil. Zoom'un bu açığı kısa sürede düzeltmesi bekleniyor.

BLUEJEANS: KALABALIK İŞ TOPLANTILARI İÇİN İDEAL

BlueJeansʼin sadece ücretli paketleri mevcut. Kalabalık buluşmalar için en çok kullanıp en çok memnun kaldığım uygulama bu oldu. Diğer uygulamalara göre çok insanın aynı anda konuşabildiği durumlar için çok daha doğal bir deneyim sunuyor. Çok stabil ve üst düzey görüntü ve ses kalitesini rahatlıkla bilgisayarınıza ulaştırıyor. Zoom ve Bluejeansʼin oda oluşturma ve odaya katılma deneyimleri birbirlerine çok benzer. Sizinle bir link veya oda numarası ve şifresi paylaşılıyor ve hızlıca konuşmaya katılabiliyorsunuz. Yine konferans görüşmeleri uygulamalarında çoğunlukla bulunan ekran paylaşma, ekran üzerine işaretleme ve kamera odağını konuşana doğrultma özelliği sorunsuz çalışıyor.

GOTOMEETING: EN İDEAL MOBİL GÖRÜŞME UYGULAMASI

Buradaki tüm uygulamaların mobil uygulamaları ve mobilden ses ve/veya görüntülü görüşme özellikleri mevcut. İşletmeler için mobil görüşmelere en uyumlu olan uygulama GoToMeeting olduğu konusunda birçokları hemfikir. WhatsApp veya Hangoutsʼtan daha premium özelliklere ihtiyaç duyuyorsanız ve sıklıkla mobilden görüşme yapabilmek gibi bir ihtiyacınız varsa, Zoom - Bluejeans gibi işletmelere yönelik olan uygulamalar arasından GoToMeetingʼi tercih edebilirsiniz. Ücretsiz bir plan seçeneği olmamakla birlikte aylık 14$ʼlık paketlik odalar 150 kullanıcıyla, bir üst paket olan 18$'lık paketler ise odalar 250 kişi ile sınırlı.

SLACK: ÇALIŞMA GRUPLARININ VE İŞLETMELERİN VAZGEÇİLMEZİ

Slack, bilmeyenler için şöyle özetlenebilir: Çalışma grupları veya işletmeler için bir mesajlaşma uygulaması. Mail iletişiminin 10-20 kat daha verimli ve düzenli olduğunu düşünün. Slackʼte konu bazlı kanallarda veya doğrudan dmʼler içerisinde mesajlaşılabiliyor, dosya veya kod parçacıkları paylaşabiliyorsunuz. Slackʼin aynı zamanda entegre video/sesli görüşme özelliği sayesinde kanallardan hızlıca arama da başlatabiliyorsunuz. Mesajlaşmaya üşenip, vazgeçip aramaya karar verenler için ideal. 40-50 kişilik kalabalık görüşmelerde Zoom veya Bluejeans kadar iyi bir deneyim sunmuyor. Tabii ki Slack araması, çalıştığınız firmada Slack uygulaması kullanılıyorsa mantıklı, yoksa sadece sesli veya görüntülü görüşmeler için Slack kullanmak gibi bir opsiyonunuz yok.

GOOGLE HANGOUTS: TÜM GOOGLE SUITE UYGULAMALARINIZA ENTEGRE

Pratiklik açısından oldukça ideal fakat görüntü ve ses kalitesi açısından iyi olduğu söylenemez. Bu uygulamanın rahatlığı tüm diğer Google uygulamalarınızla entegre çalışması ve Google uygulamalarına zaten aşina olmanızdan geliyor. Biz şirketimizde maillerimizi, toplantılarımızı ve takvimlerimizi Google Calendar ile yönetiyoruz. Buradan oluşturduğunuz bir toplantı daveti Hangouts görüşmesine katılma linki ile birlikte gidiyor. Daveti alan kişi toplantı vakti geldiğinde linke tıklayarak odaya girebiliyor. Bazen hiç "hadi" demenize bile gerek kalmıyor sadece odaya giriyorsunuz ve karşı taraf zaten odada oluyor ve başlıyorsunuz.

DISCORD: BİLHASSA SESLİ İLETİŞİM VE PROGRAM/OYUN CANLI AKTARIMI İÇİN İDEAL

Discord oyun oynayan çevrelere yönelik doğmuş bir ses uygulaması. Doğuşu bu olsa da dokuz8 gibi birçok haber mecrası da karantina günlerinde Discord’u haber merkezinde anlık sesli iletişim için tercih ediyor. Discord’da sesle iletişim kanalları/odaları oluşturabiliyorsunuz ve her konuya/ofis departmanına yönelik bir oda açmak mümkün. Kanalı açtığınız anda kanalda online olan kişilerle görüşmeye katılabiliyorsunuz. Oyun oynarken arkada Discord açık kalıyor, bilgisayarın belleğinden az götürüp çok iyi bir ses kalitesi sunuyor. Discordʼu kullanmak için uygulamasını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor, kayıt olduktan sonra kanallar oluşturup arkadaşlarınıza davet linkini atmanız yeterli. Ayrıca ihtiyaç duyarsanız ofis arkadaşlarınızla özel DM grupları kurup görüntülü görüşme yapmak mümkün. Görüntü kalitesi gayet tatmin edici, üstelik ücretsiz ekran paylaşımı veya anlık çalışan programın (örneğin Excel) canlı görüntüsünü paylaşma seçeneğiniz de var. Bir uygulamayı veya iş süreçlerini canlı anlatmak için ideal.

SKYPE: ARTIK BİR HAYAL KIRIKLIĞI

Sadece alışkanlığımız sayesinde halen var olduğunu düşündüğümüz bir uygulama Skype. Bu alanda hepimizin ilk kullandığı uygulama olmasına karşın kendini geliştiremeyip hatta yerinde durmakla kalmayıp gerileyerek yerini diğer video konferans uygulamalarına bıraktı. Adeta zamanın Microsoft CEOʼsu Steve Ballmerʼın iPhone'un 400 dolara pazara çıkmasına kahkaha atmasından sonra iPhoneʼun pazarı silip süpürmesi gibi. Skypeʼta 15 yıl önce rahatlıkla yapabildiğimiz kullanıcı ekleyip görüşme başlatma gibi temel işlemleri şimdi yapmakta zorlanıyoruz, 10 sene sonra çıkmış uygulamaları şakır şakır kullanabiliyoruz. Bir uygulamanın başına gelebilecek en kötü şeylerden biri budur herhalde. Bunun dışında Skypeʼın ses ve video kalitesi de hala vasat. Karşı taraf Skype isterse kullanabilirsiniz :)

WHATSAPP CALL: AİLENİZ VE ARKADAŞLARINIZ İÇİN

WhatsApp Call genelde şu durumlarda kullanılıyor; belli kişilerle aynı Slackʼteki gibi zaten WhatsAppʼta süregelen bir iletişiminiz var ve ekstra bir şey beklemediğiniz bir görüşme yapmak istiyorsunuz. Oyun oynamayacaksınız, başka bir platforma geçmek belki orada da birbirinizi eklemekle uğraşmak istemiyorsunuz, iş görüşmesi de değil yapacağınız. Açıp WhatsAppʼi hızlıca bir görüntülü arama başlatabilirsiniz, 3 kişiye kadar daha katılımcı ekleyerek de konuşmanızı şenlendirebilirsiniz. WhatsApp Call sadece WhatsApp telefon uygulamasından kullanılabiliyor, bilgisayardan henüz bir arama yapamıyorsunuz. Yaygın olması ve neredeyse herkesin telefonunda olması, görüntülü konuşma konusunda kolay ulaşılır bir tercih oluyor.

FACETIME: WHATSAPP CALL'IN KALİTELİ OLANI

Facetime, kullanım olarak WhatsAppʼın gündelik olmasıyla benzeşse de sadece Apple kullanıcılarıyla sınırlı olmakla birlikte WhatsApp Callʼdan daha iyi bir ses ve görüntü kalitesi sağlıyor. Apple ekosistemi içerisindeki etkileşimleri her zaman üst düzey deneyimler hale getirerek her alanda Apple ürünleri kullanmanızı sağlamaya çalıştığını ve bunu gayet iyi başardığını ele alırsak iPhoneʼden Macʼe FaceTime aramalarının ses ve görüntü kalitelerinin yüksek olmasına şaşırmayız. WhatsApp Call'a göre önemli bir artısı: Mac'lerde kullanmak mümkün.

HOUSEPARTY: EĞLENMEK İÇİN KULLANILAN VİDEO GÖRÜŞME UYGULAMASI

Houseparty genelde mobil ağırlık kullanıma sahip olsa da hem web hem de mobil üzerinden video görüşmeleri yapmanızı sağlayan bir mobil uygulama. Uygulamayı telefonunuza indiriyorsunuz ve telefon rehberinizde olan ve uygulamada hesabı olan arkadaşlarınızı kolaylıkla ağınıza ekleyebiliyorsunuz. Bir arkadaşınız online olduğunda telefonunuza bir bildirim gönderiyor ve hemen bir video görüşmesi yapabiliyorsunuz. Evlerde olduğumuz şu dönemde sıkıldığınızda görüşmeye uygun bir arkadaş bulmanıza kolaylık sağlıyor. Houseparty 2019 yazında Epic Games oyun şirketi tarafından satın alınmıştı. Video görüşmelerinizde arkadaşlarınızla bazı basit Trivia gibi oyunlar oynayabiliyorsunuz. 8 kişiye kadar yapabildiğiniz görüşmeler tüm kullanıcılar için ücretsiz.