TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, uygulamaları ile son dönemde tartışma yaratan TikTok’un temsilcilerini dinledi.

AKP Milletvekili ve Meclis Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman’ın konuşması ile başlayan komisyon toplantısında zaman zaman tartışmalı anlar yaşandı.

"Hukukun sınırları içerisinde kalmalı"

AKP’li Yayman, ulus aşırı dijital mecraların kendisini ulus devletlerinin üzerinde gördüğünü belirterek, “Biz, herkesin kendi sorumluluk alanı içinde, hukukun sınırları içinde kalmasını istiyoruz” diye konuştu. 

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, dijital alanların, İsrail-Filistin meselesi başta olmak üzere, uluslararası krizlerde taraf olduğunu kaydeden Yayman, “Gerçek hayatta suç olan dijitalde de suçtur. Bir şehrin meydanında nasıl ki bir kadının soyunması hayatın olağan akışına ters ise dijitalde de öyledir” dedi. 

"1 milyar lirayı aşkın ziyaretçi trafiği var"

Komisyonda soruları yanıtlayan TikTok Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölgesi Politikalarından Sorumlu Yöneticisi Emir Gelen, uygulamaya her ay 1 milyarı aşkın ziyaretçi geldiğini ifade etti. Emir, TikTok’un moderasyon ekibi içerisinde Türkçe bilenlerin oranının yüzde 4,5 olduğunu belirterek, “Bu da bizim Türkiye’ye verdiğimiz önemi gösteriyor. Türkçe, moderasyon ekibinde en çok bilinen beşinci dil” ifadesini kullandı.

Gelen, TikTok’ta yayından kaldırılan içeriklerin sayısını da paylaştı. Buna göre, 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde uygulamadaki 16 milyon içerik, “Uygunsuz” bulunduğu için yayından kaldırıldı.

TİkTok yöneticisinin uygulamanın Türkiye’ye ödediği vergiye yönelik açıkladığı rakamlar ise dudak uçuklattı. TikTok’un 2022 yılında 93 milyon TL olan Türkiye’ye ödediği verginin, 2023 yılında 449 milyon TL’ye yükseldiği öğrenildi.