Ekonomi ve sağlıkta şiddet gibi sebeplerden Türkiye'yi terk etmek isteyen doktorların sayısı fırladı. Çok sayıda hekim daha iyi şartlar için başta Almanya olmak üzere dünyanın dört bir tarafındaki ülkelere gitmek için çabalıyor.
AFP haber ajansı, Türkiye'deki doktor göçünü mercek altına aldı. Bugün geçilen haberde, yaşam maliyetlerinin artmasıyla pek çok kişinin ülkeden ayrılmayı planladığı yazıldı.
Habere göre doktorlar uzun çalışma saatleri, sağlıkta şiddet, sözlü taciz ve üstlerinin zorbalığı sebebiyle koşullarının kötüleştiğini düşünüyor.
Devlet hastanelerinde uzman doktorların yaklaşık 18 bin TL (1000 dolar) kazandığını belirten haber ajansı, bunun asgari ücretin üç katından fazla olduğunu ancak yine de Avrupa'daki doktorların çok gerisinde kaldığını vurguladı.
Ankara, bu sorunu çözmek için temmuzda yüzde 42 zam yapmış, ayrıca hem doktorların ekonomik durumunu iyileştirmek hem de sağlıkta şiddeti önlemek için ağustosta "Beyaz Reform"u hayata geçirmişti.
Bu düzenlemeler, ülkeden ayrılan doktorların sayısını ve doktorların devlet hastanelerinden özel hastanelere geçişini azaltmayı amaçlıyor.
Ancak Türkiye'den ayrılmak isteyen sağlıkçıların sayısı artıyor. Örneğin yurtdışına gitmek için gereken İyi Hal Belgesi'ne 2012'de sadece 59 doktor başvurmuştu. Bu yılın ilk 9 ayında 1938 doktor belgeyi istedi.
İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, tıp fakültelerindeki birinci sınıf öğrencilerinin bir kısmının Almanca kursuna gitmeyi hedeflediğini ifade etti.
Türkiye'de doktorların 3-5 dakikada bir yeni hasta baktığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
Kariyerimde bazen günde 80 ila 100 hasta baktım. Günde 25 hasta bile çok fazla.
AFP'ye konuşan ve soyadının açıklanmasını istemeyen anestezi uzmanı Mesut, hastalara yardım etmek ve ülkesine faydalı olmak için doktor olduğunu ancak artık yurtdışına taşınmayı planladığını belirtti. Doktor Mesut, İstanbul'da çalıştığı özel hastanedeki işinden ayrılıp gelecek yıl hemşire eşi ve iki çocuğuyla Almanya'ya yerleşeceğini söyledi.
"Geleceğe dair bütün umudumuzu yitirdik" diyen 38 yaşındaki doktor, şu ifadeleri kullandı:
Meslektaşlarımla ve yakın arkadaşlarımla konuştuğumda, hepsi çaresiz. Herkes alternatif seçenekleri düşünüyor.
Mesut, yaklaşık 37 bin TL (2 bin dolar) kazandığını ancak Türkiye'de hayatın çok pahalı olduğunu ve maaşının ailesine yetmediğini kaydetti:
Çok çalışıyoruz ama aldığımız paranın hiçbir değeri yok. Hastalar şiddet uyguluyor, dayak atıyor ve saldırıyor. Bütün motivasyonumuzu kaybettik.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışına gitmek isteyen doktorlarla ilgili martta "Giderlerse gitsinler" demişti.
Erdoğan geçen ay yurtdışına gitme isteyenlerle ilgili "Sırf daha iyi arabaya binmek, sırf daha yeni telefon alabilmek, sırf daha çok konsere gidebilmek gibi süfli heveslerle ellerin yani başka ülkelerin, başka toplumların kapısına varanlara acıyarak bakıyorum" diye konuşmuştu.
Doktor Mesut, Erdoğan'ın bu yaklaşımının "bardağı taşıran son damla" olduğunu söyledi:
Bu meslekte zaten çok fedakarlık yapıyoruz. Bir süredir düşünüyordum ama Cumhurbaşkanımızın 'Giderlerse gitsinler' sözü yurtdışına gitme kararımda büyük rol oynadı.
Birinci sınıf öğrencisi Mehmet Cihan Dulluç ise yurtdışında iş bulabilmek için İngilizce okumayı seçtiğini belirtti:
Hepimiz yurtdışına gitmeyi hayal ediyoruz. Mezun olmadan önce bile fırsatım olursa Avrupa'ya gitmek isterim.