Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, partisinin milletvekili Can Atalay'ın halen hukuksuzca Silivri'de tutulmasına karşı başlattığı Hatay'dan Ankara'ya yürüyüşünü bugün sonlandırdı. Baş, Anıt Park'ta partililer ve Can Atalay'ın dostlarıyla buluştu. İlk olarak sahneye TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil çıktı.

Kadıgil, yürüyüşe katılanlara teşekkür ederek, "Yürüyüşümüz, Can Atalay'ın özgürlüğü için bir çağrıydı. Bugün burada, Can Atalay'ın özgürlüğü için hep birlikte haykırıyoruz" dedi.

CAN ATALAY'IN BABASI: ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜMÜZ DEVAM EDİYOR

Can Atalay'ın babası Mustafa Atalay kürsüye çıkarak partililere seslendi.

Atalay şunları kaydetti:

AYM açık bir direktif veriyor. Can Atalay'ı derhal tahliye edin. Can Atalay hapisten çıkacak bundan eminiz. Çünkü bu ülkede özgürlük için yürüyenler var. Çünkü bir köşeye sıkıştırılmış olsa da hukukta adalette direnenler var. Can çıkacak elbette, sevineceğiz. Asıl sevincimizi Osman Kavala, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Mine Özderen çıktığında yaşayacağız. Onlar için özgürlük yürüyüşümüz devam ediyor. Madem bir araya geliş sebebimiz özgürlük buradan Filistin halkına dayanışma selamlarımızı yollayalım. Yaşanılan katliamların son bulmasını dileyelim.

ERKAN BAŞ: AYM KARARIYLA HAKLILIĞIMIZ TESCİLLENDİ

Mustafa Atalay'ın ardından kürsüye çıkan Erkan Baş şunları kaydetti:

Ülkenin dört bir yanında haksızlığa, zulme karşı adımlarını adımlarımıza katan herkese teşekkür ediyorum. Biz bu yürüyüşe Can Atalay'ın esaretine son vermek için çıktık. Bırakmazlar, diyorlardı. Şöyle yanıt verdik: Biz alışmayacağız. Biz kabullenmeyeceğiz. AYM kararıyla haklılığımız tescillenmiş oldu. Adalet geldi demiyoruz ama zor bir mücadeleyi kazandık.

Adalet Sarayı dedikleri o binalar buradaki sarayın şubesidir. Buradan söz veriyorum Can Atalay'ı o zindandan alacağız.

Can'a özgürlük diye başladık, Cumhuriyet'e özgürlük diyerek devam ediyoruz. Söz veriyoruz, büyük bir cezaevine dönen ülkemizi de mutlaka özgürleştireceğiz.

Cumhuriyet'in 100. yılındayız. İktidarlar tarafından unutturulmak istense de bir sülale devrini bitirip, Cumhuriyet'i kuranlara selam olsun. Mustafa Kemal Atatürk'ü, Cumhuriyet'in kuruluşunda emeği olan herkesi saygıyla, sevgiyle selamlıyoruz. Onlar 100 yıl önce çok önemli bir atılıma imza attılar.

"BİZİM CUMHURİYETÇİLİĞİMİZ EVRENSELDİR"

Yıllar içinde çok gerilere düştük. Tam da bu nedenle şimdi çok daha ileriye yürümek zorundayız. Cumhuriyet halkın egemen olmasıdır ve bu toprakların tarihindeki muazzam bir ileri atılımdır, devrimcidir.

İşte buradayız, o devrimci adımda halkın egemen olmasında, halk egemenliğinin laikle inşa edilmesinde, halkın kendi kaderini eline almasındayız. Bizim cumhuriyetçiliğimiz işte tam da budur. Bizim cumhuriyetçiliğimiz evrenseldir, tüm insanlığı kucaklar, egemenliği elinden alınmak istenen tüm halkları kapsar. Bizim cumhuriyetçiliğimiz aynı zamanda yereldir, bu topraklara aittir. Bu topraklardaki cumhuriyet mücadelesi dogmalara, yobazlığa, bir hanedanın saltanatına meydan okumuştur, bu yüzden bizimdir.

"AKP DÖNEMİNDE BİR KARŞI DEVRİMİ YAŞIYORUZ"

"Devrimciler, sosyalistler biz ikiyüzlülük yapmayız, takiye bilmeyiz. Sahipleniriz ama cesurca eleştirmesini de biliriz. Daha iyisine, mükemmeline ulaşmak için mücadele ederiz. Çünkü bizimdir. Bu ülkede iyi, güzel, doğru olan ne varsa hepsinde halkın emeği, kanı vardır. İktidarlar yalancıdır, ikiyüzlüdür, takiyecidir. Lafa gelince cumhuriyet derler ama cumhuriyetten kaçarlar. Yalnız AKP de değil neredeyse tüm iktidarlar için Cumhuriyet, reklamlara, şovlara, resepsiyonlara, altı boş gösterilere indirgenir. AKP döneminde ise bunlara yapamaya bile tenezzül edilmeyen bir karşı devrimi yaşıyoruz."

Bakın bugün İstanbul'da miting yapmışlar Hamasi konuşmalarla halkın duygularıyla oynuyorlar. Buyurun İsrail ile tüm ticari ve askeri ilişkileri kesin.

Biz teslim olmayız. Kanıt mı? Kanıtımız Gezi'dir. Kanıtımız tüm memleketin sokaklarına Zeren için çıkan gençlerdir.

Özgürlük Yürüyüşü 1 Ekim'de Hatay'da başlamıştı. Yürüyüşte Erkan Baş’a CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan Adayı Özgür Özel, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri, CHP ve HEDEP milletvekilleri de eşlik etti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında ihlal kararı verdiği Can Atalay’ın Cuma günü tahliye edilmesi bekleniyordu. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararını henüz açıklamadı.