KÜLTÜR & SANAT

Tomris Giritlioğlu kimdir, nereli, kaç yaşındaydı, çocuğu var mı? Tomris Giritlioğlu'nun dizileri, filmleri...

Çemberimde Gül Oya, Hatırla Sevgili, Bu Kalp Seni Unutur mu gibi dizilerde imzası bulunan ünlü yönetmen, senarist ve yapımcı Tomris Giritlioğlu hayatını kaybetti. Peki Tomris Giritlioğlu hasta mıydı, ölüm sebebi nedir? Tomris Giritlioğlu kimdir, nereli, kaç yaşındaydı? Tomris Giritlioğlu'nun çocuğu var mı? Tomris Giritlioğlu dizileri, filmleri, aldığı ödüller...

Abone Ol

"Hatırla Sevgili", "Çemberimde Gül Oya", "Bu Kalp Seni Unutur mu" gibi unutulmaz yapımlara imzasını atan Tomris Giritlioğlu, 67 yaşında hayatını kaybetti. Giritlioğlu, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Sinema Yazarları Derneği'nden yapılan açıklamada, "Yönetmenliğini yaptığı 80. Adım, Salkım Hanımın Taneleri, Güz Sancısı filmleriyle yakın tarihimizden önemli hikayeler anlatan, yapımcısı olduğu dizilerle de sektörün birçok ünlü oyuncusunun çıkışını sağlayan Tomris Giritlioğlu'nu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Başımız sağ olsun" denildi.

Tomris Giritlioğlu Kaç Yaşındaydı, Neden Öldü?

Tomris Giritlioğlu, 67 yaşındaydı.

Usta yönetmen, bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Tomris Giritlioğlu Kimdir?

Giritlioğlu, 1957 yılında Konya'nın Kadınhanı ilçesinde doğdu. Hataylı bir ailede dünyaya geldi. Babası, o sırada Kadınhanı’nda hakimlik yapan Ali Arcak idi. Annesi ise Sakine Arcak (Günaydın)'tı. Usta yönetmen ilk yıllarını Adana’da geçirdi.

Eğitimine 3. sınıftan sonra TED Ankara Koleji’nde devam etti. Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Yönetmen olmaya öğrenciyken karar veren Giritlioğlu, TRT’de çevirmen olarak çalışmaya başladı.

1977’de TRT Haber Dairesi Başkanı Aycan Giritlioğlu ile evlendi. 1980 yılında oğlu Ilgaz dünyaya geldi.

Giritlioğlu, TRT’de Çocuk Programları ve Eğitim Kültür Bölümleri’nde asistanlık yaptıktan sonra Belgesel Programlar Müdürlüğü’ne geçti. “Tabletten Belgesele” ve “Beyoğlu” isimlerinde iki belgesele imza attı.

1988 yılında TRT’nin Drama Bölümü’ne geçti. 1989’da ilk filmi “Kantodan Tangoya”yı çekti. 1991'de ilk uzun metrajlı filmi “Suyun Öte Yanı”nı çekti. Bu film, 11. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Yönetmen Ödülü'nü; 4. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde En İyi İkinci Film ödülünü aldı.

1994 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Yaz Yağmuru” öyküsünü sinemaya uyarlayan Giritlioğlu, Mehmet Eroğlu’nun “Yarım Kalan Yürüyüş” romanından uyarladığı “80. Adım” (1995) ile 8. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Seçiciler Kurulu Özel Ödülü ve 15. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini almaya hak kazandı.

1999'da “Salkım Hanımın Taneleri” adlı filmiyle tanınan usta yönetmenin bu filmi, Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülüne layık görüldü. Ardından Ankara Uluslararası Film Festivali’nde Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü’nü aldı.

2002 yılında TRT’den emekli olan Tomris Giritlioğlu, “Salkım Hanım’ın Taneleri” filminin devamı olarak kabul edilebilecek “Güz Sancısı” filmini 2008 yılında tamamladı. 

Tomris Giritlioğlu'nun Filmleri

Tarihi ve toplumsal içerikli projelere imza atan Giritlioğlu, pek çok filmde yapımcı, senarist, yönetmen olarak yer aldı.

Suyun Öte Yanı (1991): Rum ve Türk ailelerin iç içe geçmiş yaşamları ve 1923 mübadelesi sırasında yaşanan zorlukları konu alır.

80. Adım (1996): Bir dönemin karışıklıklarını anlatır.

Güz Sancısı (2009): 6-7 Eylül olaylarını ve o dönemin sosyal, politik atmosferini yansıtır.

Tomris Giritlioğlu'nun Dizileri

Çemberimde Gül Oya (2004-2005): Türkiye'nin siyasi tarihine ışık tutan dizi, bir döneme ışık tutması ve karakter analizleriyle dikkat çeken yapımlardandı. Tomris Giritlioğlu, Çemberimde Gül Oya'nın proje tasarımında yer aldı.

Ihlamurlar Altında (2005-2007): Romantik bir drama dizisiydi.

Hatırla Sevgili (2006-2008): Türkiye'nin yakın tarihindeki siyasi olayları anlatan yapımda; 68 kuşağının yanı sıra demokrasinin kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesi de ele aldı.