Topkapı Sarayı İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından Tarihi Yarımada olarak anılan yerde yaptırılmıştır. 1460- 1478 yılları arasında yapılan Topkapı Sarayı birçok padişah tarafından ekleme yapılarak günümüzdeki halini almıştır. Dünyanın en büyük ve ihtişamlı saraylarından biri olan Topkapı Sarayı hakkında kimsenin bilmediği detayları öğrenmeye ne dersiniz? O halde bizi takip edin!

Topkapı Sarayı Hakkında Bilinmeyenler

Topkapı Sarayı Osmanlı İmparatorluğu’nun en büyük başyapıtlarından birisidir. Osmanlı’nın yükseliş döneminden itibaren birçok padişaha ev sahipliği yapmıştır. Topkapı Sarayı’nın günümüzde bile ilginç ve bilinmeyen yönleri bulunmaktadır. İşte sizinle bu bilinmeyen bilgileri paylaşıyoruz. 

Topkapı Sarayı hakkında ilk kez duyacağınız 10 bilgiye birlikte bakalım!

Topkapi Sarayi Hakkinda Bilinmeyenler 4-1

1. Topkapı Sarayı’nın Yanması

Topkapı Sarayı’nın yapımı 18 yıl sürüyor ve 1478 yılında bitiyor. Dönemin padişahı Sultan Mehmet tarafından yaptırılıyor. 2. Selim döneminde 1574 yılında Topkapı Sarayı’nda bir yangın çıkıyor ve birçok yeri kullanılamaz hale geliyor. Bunun üzerine dönemin padişahı 2. Selim restore edilmesi için emir veriyor. Topkapı Sarayı zamanının en büyük mimarı olarak kabul edilen Mimar Sinan tarafından restore edilip tekrar kullanıma hazır hale getiriliyor. 

2. “Topkapı” İsmi Nereden Geliyor?

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra bir saray yaptırmak için girişimlere başlıyor. Beyazıt’ta şu anda Eski Saray olarak adlandırılan sarayı yaptırıyor. Şu anki ismiyle Topkapı Sarayı’nın inşası devam ederken bu sarayda kalıyor. Ardından saray tamamlanınca saraya “Yeni Saray” anlamına gelen “Saray-ı Cedid” ismini veriyor. 

Peki Yeni Saray’a neden Topkapı Sarayı denmiştir? 1. Mahmud döneminde önünde selam topları bulunması nedeniyle “Topkapusu Sahil Sarayı” adı verilen ahşap saray tamamen yanıp kül oluyor. Bunun üzerine Yeni Saray’a bu isim veriliyor.

Topkapi Sarayi Hakkinda Bilinmeyenler 4

3. Sarayın Akıl Almaz Büyüklüğü

Topkapı Sarayı İstanbul’un ilk yerleşim yeri olan Tarihi Yarımada’da yer alıyor. Tarihi Yarımada da Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında yer alıyor. Bu Yarımada’da Sarayburnu adı verilen yere Topkapı Sarayı inşa ediliyor.

Topkapı Sarayı 700.000 metrekarelik bir alan kaplıyor. Bu kapladığı alanla dünyanın en büyük saraylarından biri olarak biliniyor.

Topkapı Sarayı Müzesi günümüzde Gülhane Parkı haricinde 350.000 metrekarelik alan kaplıyor. Bu büyüklükle beraber günümüzde dünyanın en büyük müze- sarayları arasında yer alıyor. 

4. Topkapı Sarayı UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde!

Topkapı Sarayı içinde barındırdığı tarihi yapılar ve sergilenen binlerce nadide eşyalarla dünyanın en önemli müze- saraylarından birisidir. Bu sebeplerden ötürü hem yerli hem de yabancı birçok ziyaretçi tarafından her gün ziyaret ediliyor.

Bunun üzerine 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınıyor. Böylece dünya çapında çok daha fazla tanınır hale geliyor.

Topkapi Sarayi Hakkinda Bilinmeyenler 3

5. Eğitimin Merkezi Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı birçok ilginç özelliğinin yanı sıra aynı zamanda o dönem eğitimin merkezi haline getiriliyor. Fatih Sultan Mehmet Topkapı Sarayı’nın içinde Enderun da inşa ettiriyor. Böylece Enderun sayesinde Arapça, Farsça, Matematik, Coğrafya ve Mantık gibi ilimler Topkapı Sarayı’nda öğretiliyor. 

Topkapı Sarayı’nda Harem kısmı her ne kadar entrika ve dedikodu bölgesi gibi görülse de aslında bir eğitim merkezi olduğu biliniyor.

Cariyelere devamlı ve disiplinli bir eğitim veriliyor. Eğitimlerin içinde müspet ilimler olduğu gibi aynı zamanda Osmanlı gelenek ve görenekleri de bulunuyor. Böylece Osmanlı’nın kadın köleleri olan cariyeler de eğitimden geri kalmıyor.

6.  4000 Kişinin Evi Olmuş!

Topkapı Sarayı, içinde birçok amaca yönelik yapı bulunduruyor. Harem, Enderun, padişah ve eşlerinin köşkleri gibi birçok yapıda o dönemin görevli insanları kalmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’ten sonra her gelen padişah yaptırdıkları yapılarla Topkapı Sarayı’nı daha da büyütmüş ve işlevsel hale getirmişlerdir. Bu yapılar ve o dönemin görevli kişilerinin fazlalığı sebebiyle Topkapı Sarayı bir dönem 4000 kişiye ev sahipliği yapmıştır.

7. Saraydaki Evcil Hayvanlar 

Topkapı Sarayı birçok saray görevlisine ev sahipliği yaparken aynı zamanda birçok hayvana da ev sahipliği yapıyordu. Hatta Karaağalar koğuşunda kediler rahat girip çıkabilsin diye kedi kapısı da bulunuyordu. 

Topkapı Sarayı’nda sadece kedilere değil kuşlar ve köpeklere de önem veriliyordu. Öyle ki kuşlar ve köpekler için özel barınaklar yapılıyordu. O dönemde hayvanlar minyatürlere de birçok kez konu olmuştur.

8. Topkapı Sarayı’nın En Yüksek Yapısı

Topkapı Sarayı mimari olarak diğer Batı saraylarına benzemiyor. Uzun ve çok katlı yapılar yerine büyük bir alana az katlı ve kısa yerleşkeler yapılmıştır. Topkapı Sarayı mimari olarak Barok ve Osmanlı mimari özellikleri kullanılarak inşa edilmiştir. 

Fatih Sultan Mehmet Topkapı Sarayı’nı inşa ettirirken bir kule yapılmasını da istiyor. Bu kuleye Adalet Kulesi adını veriyor. Adalet Kulesi Topkapı Sarayı’nın en yüksek yapısı olarak biliniyor. Padişahlar bu kuleden hem saray içini hem de İstanbul’u izleyebiliyorlardı. 

Topkapi Sarayi Hakkinda Bilinmeyenler 5

9. Saray Mutfağından Dünya Mutfağına

Topkapı Sarayı’nda büyük ve küçük birçok mutfak bulunuyor. Bu mutfaklarda yapılan yemekler farklı farklı noktalara iletiliyordu. O dönemin dünya mutfağındaki hemen hemen tüm yemekler Topkapı Sarayı’nda pişiyor ve dağıtılıyordu. Sadece oradaki görevliler değil her gün kimsesizlere de yemek dağıtımı yapılıyordu. 

Günde 3000 kişiye yemek yapan bu mutfaklar bazı günlerde 10000 kişiye kadar yemek yapabilme kapasitesindeydi. Şu anda Topkapı Sarayı Müzesi’nde binlerce araç gereç sergileniyor. 

10. 1500 Yıllık Sarnıçlar

Topkapı Sarayı İstanbul’un en eski yerleşim yeri olan Tarihi Yarımada üzerinde yapılmıştır. Bu Yarımada Osmanlı’dan önce de iki büyük imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Bu yüzden de günümüzde bile birçok bilinmeyen yapı ortaya çıkmaktadır.

Topkapı Sarayı’nın altında Bizans döneminden kalma 40’ı gecik sarnıç olduğu biliniyor. Bunlardan günümüzde yalnızca 26 tanesi ulaşılmıştır. Bazılarının içi su doluyken bazıları ise boştur. Günümüzde de hala varlıklarını koruyan sarnıçlar mevcuttur.

Topkapı Sarayı hakkında bilinmeyenleri sizler için paylaştık!