Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de 7 büyüklüğünde bir depremin olası olduğunu söyledi ve derhal deprem bilim kurulu kurulması gerektiğini belirtti.

Antalya'da Jeofizik Mühendisi olan Atakan Yüklü, Akdeniz'de Helen Yayı olarak tabir edilen bölgede 7 düzeyinde bir deprem olabileceğini açıkladı.

ANTALYA'NIN KIYI ŞERİDİ YENİDEN DÜZENLENMELİ

Akdeniz Bölgesi'nde geçmişte de 7 büyüklüğünde depremlerin meydana geldiğini söyleyen Yüklü, Afrika levhasının Anadolu levhasını sıkıştırmasının bu depremlerin esas sebebi olduğunu belirtti. Akdeniz'de bir süredir meydana gelen küçük şiddetteki depremlerin 'deprem fırtınası' olduğunu belirten Yüklü, bu depremlerin ardından 7 büyüklüğündeki bir depremin olası göründüğünü söyledi. Yüklü, "Bataklık zeminlerde sıvılaşmanın yüksek olduğu Kumluca, Finike, Alanya'daki ova kısımlarımızda sahil kesimdeki yapıların acilen iyileştirilmesi ve incelenmesi gerekiyor" dedi.

DEPREM BİLİM KURULU KURULMALI

Bölgede depremin ne zaman olacağını tartışmanın bir şey kazandırmayacağına işaret eden Yüklü, "Bu bölgede deprem olacak mı olmayacak mı tartışmasından ziyade Antalya'nın sahil kesiminde Kumluca, Finike, Kaş, Alanya ve Aksu'nun sahil kesimlerinde 1999 yılı öncesi birçok yapının acilen jeofizikçiler tarafından incelenmesi gerekiyor. Bunlar içinde büyükşehir belediyeler nezdinde 'Deprem Bilim Kurulu' oluşturulması gerekiyor. Deprem Bilim Kurulu'nda yer bilimciler, jeofizik, jeoloji mühendisleri, arkeolog ve tarihçiler de bulunmalıdır. Deprem öncesi ve sonrası neler yapılması gerektiği, bir zemin haritası çıkartılması gerekiyor. Bu sayede olabilecek depremleri en az hasarla atlatabileceğimizi düşünüyoruz. Deprem Bilim Kurulu sayesinde ileride oluşacak depremler için tedbirimizi alacağımızı düşünüyorum" şeklinde konuştu.  

ATAKAN YÜKLÜ KİMDİR?

Süleyman Demirel Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği mezunu Atakan Yüklü kurucu ortağı bulunduğu Anomali Jeoteknik Yeraltı Müh. Hizm. Ltd.Şti. de 1997 yılından bu güne şirket ortağı olarak çalışıyor.