Koronavirüs Bilim Kurulu, saat 16.30’da video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından konuşan Koca, "Sputnik V aşısından 6 ay içerisinde 50 milyon doz almak üzere anlaştık" bilgisini verdi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'tam kapanma' kararı sonrası toplandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başkanlığında saat 16.30’da video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen toplantıda, aşılama süreci konuşuldu. Toplantının ardından açıklama yapan Koca, "Sputnik V aşısından 6 ay içerisinde 50 milyon doz almak üzere anlaştık" bilgisini paylaştı. Öte yandan Koca İstanbul'da 5 kişide Hindistan varyantının gözlendiğini duyurdu ve "Bu varyant ilk kez görüldü ve vakalar izolasyon altında takip ediliyor" dedi.

"TÜM DÜNYAYLA BİRLİKTE AĞIR BEDELLER DÖKTÜM"

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: "Tüm dünyayla birlikte ağır bedeller ödedik. Her alanda yeni bir düzene geçiş sancısı yaşadık. Ülkemizde vaka sayılarının ve kayıpların artmasının durması için bir kez daha kısıtlamaları sıkılaştırdık. Umarım ödediğimiz bu bedel bu salgından tamamen kurtulmamıza fayda sağlar.  Kısıtlamaların işe yaraması da hayatımızdan tamamen çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili.  Hep birlikte tedbir ve kısıtlamalara uymalıyız. Bunun ne kadar zor bir talep olduğunun farkındayım. Bu süreci kısaltmak için kısıtlama ve tedbirlere uymaktır."

"AŞI TEDARİKİ ÖNÜMÜZDEKİ İKİ AY İÇİN GÜÇLEŞİYOR"

"Aşı tedariki önümüzdeki iki ay için güçleşiyor ancak sonrasında aşı bolluğu yaşanması bekleniyor. Türkiye, Sputnik aşısından 6 ay içinde  50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı, ilk sevkiyat mayıs ayında gerçekleşecek."

BİONTECH AŞISININ İKİ DOZ ARASINDA UYGULANMA SÜRESİ 6-8 HAFTA OLARAK KARAR VERİLDİ

"Haziran ayıyla birlikte Biontech aşısının teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak. Bugünkü toplantıda Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak Biontech aşısının iki doz arasında uygulanma süresinin 6-8 hafta olarak karar verilmiştir. Sinovac için ise zaman zaman sevkiyatta yavaşlamalar yaşansa da artan kapasite ile birlikte elimize ulaşan doz miktarı da artacak. Ayrıca diğer aşı üreticileri ile de anlaşma zemini ve erken teslimat konularında görüşmeler devam etmektedir."

SON 24 SAATTE 346 VEFAT, 43 BİN YENİ VAKA

Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 27 Nisan verilerine göre, Türkiye'de önceki gün 282 bin 192 Covid-19 testi yapıldı, 43 bin 301 kişinin testi pozitif çıktı ve 346 kişi hayatını kaybetti.