Türkiye gazetesi, bazı ilaç firmalarının yabancı aşı firmaları ile iletişime geçerek, ücreti karşılığında aşı yapmak için görüşmelere başladığını iddia etti.

Bazı ilaç firmalarının, yabancı aşı firmaları ile doğrudan bağlantıya geçerek, Türkiye’ye aşı getirilmesi için nabız yoklamaya başladığı öne sürüldü. Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun "Aşı tedariki için yeni formüller tartışılıyor" başlıklı haberine göre, Türkiye'ye gelen Çin ve Alman aşılarını üreten firmaların anlaşmalara uyma konusunda "güçlük çıkardığı", Türkiye’nin Çin’le yaptığı anlaşmada sıkıntılar yaşandığı, Çin'in kendi vatandaşlarını aşılamayı sürdürdüğü için, aşı ihracatına kısıtlama getirdiği, bu nedenle aşı tedarikinde problem yaşandığı belirtildi. Rus aşısı Sputnik V'nin Türkiye’de üretiminin ise 3-4 ayı bulabileceği, bu nedenle de öncelikle Rusya’dan hazır aşı alımı yapılmasının beklendiği ifade edildi.

"CUMHURBAŞKANLIĞI VE SAĞLIK BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞMELER YAPILIYOR"

Bazı ilaç firmalarının, yabancı aşı firmaları ile doğrudan bağlantıya geçerek, Türkiye’ye aşı getirilmesi için "nabız yoklamaya" başladığı iddia edilen haberde ayrıca, Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı nezdinde bazı görüşmeler yapıldığı, özel sektöre izin çıkması durumunda, getirilecek aşının "ücreti karşılığında" uygulanacağı belirtildi. Haberde ayrıca Sputnik V aşısının yanı sıra, Amerikan Moderna aşısının da Türkiye’de üretimi için bazı firmaların görüşmeler yaptığı, Türk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş.’nin hem MRNA aşıları hem de inaktif aşı üreten firmaları ile temas hâlinde olduğu aktarıldı.