Koronavirüs salgınında normalleşme dönemine girildi ancak salgın ve yayılması devam ediyor. Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bir mahallede 55 kişide koronavirüs tespit edildi. Yapılan incelemelerin ardından mahalle karantinaya alındı.

Edinilen bilgilere göre, Kayapınar ilçesine bağlı Serap Güzeli Mahallesinde bir kişide koronavirüs tespit edildi. Bunun üzerine filyasyon ekipleri mahallede yaptığı çalışmayla hastanın temas ettiği kişilere de test gerçekleştirdi. Yapılan testler sonrası aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 54 kişide daha koronavirüs tespit edildi. İncelemenin ardından mahalle karantinaya alınarak giriş çıkışlara kapatıldı. Mahallerinin etrafında güvenlik önlemi alınırken, vatandaşların ihtiyaçları Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılanacak.

SÜPER BULAŞTIRICI KİME DENİR?

Yeni tip koronavirüs (Sars-Cov2) taşıyıcısının virüsü ortalama 3,3 kişiye bulaştırdığını tahmin edilse de bilim insanları, 'süper taşıyıcı' olarak adlandırılan ve kendilerinde herhangi bir semptom görmeyen bazı bireylerin hastalığı bu ortalamanın çok üzerindeki insana bulaştırdığını tahmin ediyor.

SÜPER BULAŞTIRICI NASIL OLUR?

Bunun sebebi tam olarak bilinmiyor fakat bazı teoriler mevcut. EuroNews'in haberine göre bir görüşe göre bu, taşıyıcının bağışıklık sistemiyle alakalı bir durum. Kişinin bağışıklık sistemi virüsü baskılamakta yeterince başarılı olamadığından yaymaya devam etmesinden kaynaklanıyor. Alternatif görüşe göre ise bağışıklık sistemi çok güçlü olduğu için taşıyıcı hiç bir semptomu göstermeden hayatına devam ediyor ve virüsü yayıyor. Fakat muhtemelen bunu yüksek oranda virüse maruz kalma ya da farklı patojenler tarafından enfekte olma gibi birden fazla etken belirliyor. Kesin olan şey ise kimin süper taşıyıcı olacağının kimin olmayacağının önceden bilinemeyeceği.