dokuz8GÜNDEM Diyarbakır Programı'na konuk olan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Diyarbakır ve bölgedeki koronavirüs vakalarındaki artışa dikkat çekerek, "Sadece Diyarbakır ve Şanlıurfa'da günlük yaklaşık 600-650 pozitif vaka tespit ediliyor" açıklamasında bulundu.

Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Başkanı Dr. Elif Turan, dokuz8GÜNDEM Diyarbakır'da Bekir Güneş'in sorularını konuğu oldu. Dr. Turan, Diyarbakır ve bölgedeki koronavirüs salgınına ilişkin son durumu ve güncel verileri aktardı. Normalleşme sonrası vaka sayılarında artışa dikkat çeken DTO Başkanı Dr. Turan, "Vaka sayılarındaki artışı, enfekte olan sağlık çalışanları sayısına bakarak da anlayabiliriz. 1 Haziran öncesi 95 sağlık çalışanı enfekte olmuştu. Ancak 1 Haziran'dan şu ana kadar 345 sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda" bilgisini paylaştı.

"BİRİNCİ DALGANIN PİKLERİNİ YAŞIYORUZ"

Türkiye genelinde hala birinci dalganın piklerinin yaşandığını vurgulayan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, şöyle konuştu: "Şu an Diyarbakır'daki Covid-19 gündemi Türkiye'den farklı değil. Diyarbakır başta olmak bölgede bunu kat be kat hissediyoruz. Daha birinci dalgayı bile bastıramamışken, aslında birinci dalganın piklerini yaşıyoruz. Diyarbakır'da 1 Haziran öncesi vaka sayıları düşmüştü. Türkiye'de yoğun vaka artışının yaşandığı dönemde, Diyarbakır'da 60 ila 100 arasında gidip geliyordu. Fakat 1 Haziran'dan sonra 'normalleşme' sürecinin başlamasıyla, alınan tedbirlerin gevşetilmesi sonucu vaka sayılarında ciddi artışlar gördük."

"NORMALLEŞME SÜRECİ YANLIŞ AKTARILDI VE YANLIŞ ANLAŞILDI"

Normalleşme sürecine geçişte, tedbirlerin kontrollü olarak kaldırılması gerektiğini kaydeden Dr. Elif Turan, şu ifadeleri kullandı: "1 Haziran öncesi tedbirler halkta bir bilinç oluşturmaya başlamıştı. Her yerden görsel ve işitsel uyarılara maruz kalıyorlardı. Bunlar çok etkiliydi. Ama 1 Haziran sonrası, tedbirlerin hızlı bir şekilde gevşetilmesiyle toplumsal hareketlilik arttı ve virüsü bulaşma hızı da arttı. Bu nedenle toplumsal hareketliliği azaltmadığımız sürece, virüsün yayılmasına da engel olamayız. Normalleşme süreci yanlış aktarıldı ve yanlış anlaşıldı. Hep söylediğimiz şye şuydu: Tedbirler bilimsel veriler ve her yörenin kendi özgünlüğüne göre kaldırılmalıydı."

"HASTANELER TAM KAPASİTE ÇALIŞIYOR"

DTO Başkanı Dr. Turan, şehirdeki hastanelerin doluluk oranına ilişkin ise, şu bilgileri paylaştı: "Bunu tekrar dile getireceğim: Biz il pandemi kurullarında yer almıyoruz. Ama sahada çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, şu an hastaneler tam kapasite çalışıyor ve hastanelerde yer kalmadı. Aslında bir sirkülasyon var. Taburcu olan hastanın yerine yeni bir hasta geliyor." https://www.youtube.com/watch?v=Y8PjLIQNo50

"DİYARBAKIR'DA GÜNLÜK 300 POZİTİF VAKA TESPİT EDİLİYOR"

Dr. Elif Turan, Diyarbakır ve bölgedeki vaka sayılarına ilişkin, şunları aktardı: "Bölge illerden de gelen bilgilere göre, hastaneler tam kapasite çalışıyor. Diyarbakır'da 600'ün üzerinde yatarak tedavi gören hasta, 100'e yakın yoğun bakımda tedavi gören hasta var. Günlük ortalama 300 pozitif vaka tespit ediliyor. Şanlıurfa'dan gelen verilere göre ise, 300-350 hatta 400'ü bulan pozitif vaka tespiti var. Yani Diyarbakır ve Şanlıurfa'yı bile topladığımızda, günlük 600-650'yi bulan pozitif vaka var."

"GÜNLÜK 2000'E YAKIN TEST YAPILIYOR"

dokuz8GÜNDEM Diyabakır'da Bekir Güneş'in sorularını yanıtlayan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan: "Yaygın test yapılmalı. Şu an yaklaşık 2 milyona yakın nüfusu olan Diyarbakır'da aldığımız bilgilere göre, günlük ortalama 2000'e yakın test yapılıyor. Ayrıca, asemptomatik dediğimiz insanlar var. Bu insanlar hiç bilmeden içimizde saatli bomba gibi dolaşıyor, hiç bilmeden hastalığı geçiriyor ve bir yandan da bulaştırmaya devam ediyor. Bu bulaşın önüne geçmek için bu kişilerin tespit edilip, sağlıklı kişilerden izole edilmesi gerekiyor. Bunu da yaygın test ile yapabiliriz."

"1 HAZİRAN SONRASI 345 SAĞLIK ÇALIŞANI ENFEKTE OLDU"

DTO Başkanı Dr. Elif Turan, Diyarbakır'da enfekte olan sağlık çalışanı sayısına ilişkin de şu açıklamalarda bulundu: "Kurban Bayramı'nda toplumsal hareketlilik arttığı için, 15 gün içerisinde vaka sayısında artış yaşanacağını düşünüyoruz. Vaka sayılarındaki artışı, enfekte olan sağlık çalışanları sayısına bakarak da anlayabiliriz. 1 Haziran öncesi son 23 Mayıs'ta açıkladığımız verilere göre, 95 sağlık çalışanı enfekte olmuştu. Ancak 1 Haziran'dan şu ana kadar 345 sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda."