Edirne'de bir kum ocağında köylüler tarafından 8 milyon yıl öncesine ait mamut fosilleri bulunduğu aktarıldı.

Edirne'nin Büyükdöllük köyündeki bir kum ocağında 8 milyon yıl öncesine ait olduğu öğrenilen mamut kemik fosilleri bulundu. Kemiklerin 'Geç Miyosen' döneminde yaşamış mamutlara ait olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş, "Günümüzden 8 milyon yıl öncesine ait fosiller bunlar. Yani burada 8 milyon yıllık tarih yatıyor diyebiliriz" ifadelerini kullandı. DHA'nın aktardığı habere göre, Edirne Merkeze bağlı Büyükdöllük köyündeki kum ocağında 2 hafta önce kemik benzeri oluşumlar bulan köylüler, durumu muhtarlık aracılığıyla yetkililere iletti. Köye giderek bulunan kalıntılar üzerinde inceleme yapan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nden uzmanlar, buluntuların mamutlara ait olabileceğini ifade etti. Daha sonra yapılan incelemede kemiklerin 8 milyon yıl önce, 'Geç Miyosen' döneminde yaşamış bir mamuta ait fosiller olduğu ortaya çıktı.

"DAHA FAZLA KEMİK OLABİLİR"

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaraş, fosillerin Trakya tarihi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Bölgede daha fazla kemik fosilinin olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Yaraş, şöyle devam etti: "Şu anda kesitte gördüğünüz defans dişinin dışında büyük olasılık bu alanda kafatası, azı dişleri olması gerekiyor. Bunlar da bulunduğu takdirde müzenin sergi salonunda çok güzel şekilde ayağa kaldırmak da mümkün bulunabilirse. Burası yaklaşık 17-18 tane alt miyosen dönemine ait kalıntıların olduğu yerlerden bir tanesi. Aslında burasının bir laboratuvar olarak kullanılması mümkün. Bu tepede de alanda yaşamış değişik büyük mamutların, fillerin kalıntılarını görebilmek mümkün. Özellikle köylülerin almış olduğu bu toprak kesitinde bunu görebilmek mümkün."

"BİR AN ÖNCE KORUMA ALTINA ALINMALI"

Söz konusu alanın bir an önce koruma altına alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Yaraş, şu ifadeleri kullandı: "Burası daha önce 1960'lı yıllarda Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde sayın Enver Bostancı'nın çalışma alanı olmuş, bu çalışmaların devam etmesi gerekiyor. O zamanda bulunan eserlerin bir bölümü zaten Edirne Arkeoloji Müzesi'nde de sergileniyor. Dolayısıyla bunlarla ilgili Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nün de bir projesi var. Eğer Doğa Tarihi Müzesi yakın zamanda kurulursa, bu tip kemiklerin bir araya getirildiği büyük bir sergi salonu yapılması ve Balkanlar'da ve Türkiye Trakya'sındaki antik çağdaki yaşamı canlandırmak orada çok güzel bir hedef olabilir. Dolayısıyla bu alanın iyi taranması ve kazısının yapılması gerekiyor."

"BURADA 8 MİLYON YILLIK TARİH YATIYOR"

Prof. Dr. Yaraş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Günümüzden 8 milyon yıl öncesine ait fosiller bunlar. Yani burada 8 milyon yıllık tarih yatıyor diyebiliriz. O açıdan çok önemli. Çok nadir bulunan kemikler bunlar. Buradan şunu anlayabiliyoruz, bu çökeltiden dolayı bu alanda yaşamışlar. Bu alanda yaşanmış olması, antik dönemde, buzul döneminde burada bir yaşamın olduğunu gösteriyor. Bu Trakya tarihi açısından da büyük önem taşıyor aslında."