Edirne'de köylüler tarafından kum ocağında 8 milyon yıl öncesine ait mamut fosili bulundu.

Edirne'nin Büyükdöllük köyünde, köylüler tarafından 8 milyon yıl öncesine ait olduğu belirtilen mamut fosili bulundu. Köylülerin durumu muhtara aktarması üzerine yetkililerin devreye girdi. Yapılan araştırmalardan sonra uzmanlar bulunan kemiklerin 'Geç Miyosen' döneminde yaşayan mamut fosillerine ait olduğunu açıkladı.

"30 BİN YIL ÖNCESİNE KADAR YAŞIYORLARDI"

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Trakya'da pek çok kum ocağından mamut kemiklerinin çıktığını söyledi. Beksaç, "Buradaki büyükçe bir mamutun dişi. Mamutlar çok uzun süre dünyamızda varlığını sürdürmüştür. Günümüzden yaklaşık 30 bin yıl öncesine kadar dünyamızda yaşadığını biliyoruz" dedi.

"SÜRÜKLENİP GELMİŞ OLABİLİR"

Fosillerin tarihlendirilebilmesi için farklı ölçümler yapılması gerektiğini anlatan Beksaç şunları söyledi: "Bu fosillerin tam tarihlenmesi için paleontoloji, jeoloji ve jeofizikçilerin tabakalar üzerinde çalışma yapması lazım. Gerekli ölçümlerin yapılarak, farklı tarihleme yöntemlerinin kullanması gerekiyor. Bu hayvan oldukça büyük. Normal bir filin 2-3 katı büyüklüğünde tüylü bir hayvan. Bu dişe bakınca bu mamutun çok büyük olduğunu görebiliyoruz. Tabakalara baktığımızda bölgenin bataklık ve sulak bir alandan oluştuğuna dair izler var. Muhtemelen hayvan orada ölmüş ve kalmış, diş de sürüklenip gelmiş olabilir. Mamut genellikle düzlüklerde yaşayan bir hayvan. Yarı buzul karakterli, soğuk iklim koşullarına adapte olmuş düzlükler."

"ÇALIŞMALARIN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR"

Profesör Doktor Ahmet Yaraş ise kemiklerin bulunduğu alanda çalışmaların devam etmesi gerektiğinin altını çizerek "Burası daha önce 1960'lı yıllarda Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nde sayın Enver Bostancı'nın çalışma alanı olmuş, bu çalışmaların devam etmesi gerekiyor. O zamanda bulunan eserlerin bir bölümü zaten Edirne Arkeoloji Müzesi'nde de sergileniyor. Dolayısıyla bunlarla ilgili Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nün de bir projesi var. Eğer Doğa Tarihi Müzesi yakın zamanda kurulursa, bu tip kemiklerin bir araya getirildiği büyük bir sergi salonu yapılması ve Balkanlar'da ve Türkiye Trakya'sındaki antik çağdaki yaşamı canlandırmak orada çok güzel bir hedef olabilir. Dolayısıyla bu alanın iyi taranması ve kazısının yapılması gerekiyor" dedi.

Edirne'de Büyükdöllük köyünde kum almaya giden köylüler, alanda kemiklere rastladılar. Bölgeyi inceleyen yetkililer kemiklerin nesli tükenen mamutlara ait olduğunu ortaya çıkardı. Alanda bulunan mamut fosil kalıntılarının çıkarılması için çalışma yapılacağı öğrenildi.