İstanbul Üniversitesi'nde psikoloji bölümünün açık öğretim statüsünde eğitime açılması listelenmesi psikologları isyan ettirdi.

Psikologlar, İstanbul Üniversitesi'nin Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Psikoloji Lisans Programının açılmasına tepki gösterdi.

"HALK SAĞLIĞI İÇİN TEHDİT"

Türkiye Psikologlar Derneği, İstanbul Üniversitesi bünyesinde psikoloji bölümünün açık öğretim departmanının açılmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, "Açık öğretimde psikoloji lisans programı uygulaması, psikoloji bilimi ve evrensel yükseköğrenim ilkeleri uyarınca mümkün ve kabul edilebilir değildir" denildi. Psikologlar bu durumu halk sağlığı için bir tehdit olarak gördüklerini dile getirdi.

"HİÇBİR ANLAMI OLMAYACAK"

Habertürk'e konuşan Türkiye Psikologlar Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu, "Bu durum bizim karşısında olduğumuz bir durum. Bu daha önce Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde de denendi ama orada hocalarımız, meslektaşlarımızla en azından bu işi durdurabilmiştik. Şimdi ise alanda hiç kimse bilgilendirilmeden, yeterince görüş alınmadan Türkiye'de açık öğretim psikoloji programı uygulanmak isteniyor. İstanbul Üniversitesi'nde bu program açıldı. Duyumlara göre ÖSYM'nin 2020 kataloğunda da yer alacak yani öğrenciler tercihte bulunabilecek. Bizim alanımızın birkaç büyük sıkıntısı var ve bunlar açıköğretim durumuyla da fazlasıyla etkileşiyor. Her yıl bu bölümden 3 bin ile 5 bin arasında öğrenci mezun oluyor. Şu anda alanda yaklaşık 50 bin psikolog var ve Türkiye'deki istihdam olanağı bu insanlar için yeterli değil yani işsizimiz çok. Meslek yasamız olmadığı için arkadaşlarımızın hangi koşullarda, hangi yetkilerle ve hangi yeterliliklerle çalışacağı belirlenmiş değil. Bu iş tamamen kurum ve kuruluşlarda çoğunlukla meslektaşımızın aleyhine düzenlenmiş yönetmeliklerle sürdürülüyor hatta bazılarında hiç yok. Psikologlar istihdama ihtiyaç duyarken çalışma koşulları açısından alan ihlallerine maruz kalıyorken bir de açıköğretim gibi mezun grubunun Türkiye'ye hiçbir katkısı olmayacak" diye konuştu.

İMZA KAMPANYASI

Ayrıca psikologlar tarafından bölümün açık öğretimden kaldırılması için bir imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz. SONRAKİ HABER: https://dokuz8haber.net/toplum-yasam/egitim/turk-psikologlar-derneginden-mucadele-cagrisi/