CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, “Fikri iktidarımızı hala tesis edemedik” sözüne, “Fikri iktidar olmak için bir fikrinizin olması lazım. Fikri olmayanların fikri iktidarı da olamaz!” yanıtını verdi.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, “Fikri iktidarımızı hala tesis edemedik” sözüne, “Fikri iktidar olmak için bir fikrinizin olması lazım. Fikri olmayanların fikri iktidarı da olamaz!” yanıtını verdi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, eğitim devrimlerinin gerçekleştirilmesinde büyük emeği olan Mustafa Necati Uğural’ın adının silindiği “Mustafa Necati Kültür Evi” önünden, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin eğitim-öğretim reformuna ihtiyaç duyduğu açıklamasına karşılık bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

"18 YILDIR NEDEN YAPMADINIZ?"

“AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 yıldır iktidarda değil de muhalefetteymiş gibi Türkiye'nin eğitim-öğretim reformuna ihtiyaç duyduğunu açıkladı.” diyen Kaya, “ Madem Türkiye’nin eğitim-öğretim reformuna ihtiyacı vardı, 18 yıldır neden yapmadınız? Yetkiniz mi yoktu? Meclis çoğunluğunuz mu yoktu? Kanunlarda istediğiniz düzenlemeleri mi yapamadınız?” diye sordu.

"NEDEN HER ÖĞRENCİNİN EVİNE İNTERNET BAĞLANTISI YAPILMADI?"

Kaya, “Her bakan değişikliğinde, eğitim sistemini sil baştan değiştiren de sizsiniz. 4+4+4 eğitim sistemini zorla ve baskıyla getiren de siz.” dedi. “FATİH projesini siz başlatmadınız mı?” diye soran Kaya, “Yandaşlara sermaye aktarımı yaptığınız FATİH projesine ne oldu? Yoksa o da FETÖ ile birlikte toz duman mı oldu? Her okula neden akıllı tahta kurulmadı? Neden her öğrenciye bilgisayar/tablet verilmedi? Neden her öğrencinin evine internet bağlantısı yapılmadı? “ dedi.

"BU ANLAYIŞ TÜRKİYE'DE EĞİTİM-ÖĞRETİM REFORMU YAPAMAZ"

Kaya, Erdoğan’ın “Fikri iktidarımızı hala tesis edemedik” sözüne, “Fikri iktidar olmak için bir fikrinizin olması lazım. Fikri olmayanların fikri iktidarı da olamaz!” yanıtını verdi. “Sarayda oturup, torunlarını Amerikan kolejlerinde okutup, köy okullarını kapatıp, çocuklarımızı taşımalı eğitime mahkum edenlerin fikri iktidarı olamaz! Olsa olsa şahsi iktidarı olur!” ifadelerini kullanan Kaya, “Bu anlayış Türkiye'de eğitim-öğretim reformu yapamaz!” dedi.

KÜLTÜR EVİ'NİN ADININ DEĞİŞTİRİLMESİNE TEPKİ

Adı değiştirilen Mustafa Necati Kültür Evi önünden AKP Genel Başkanı Erdoğan’a yanıt veren Kaya, “AKP’nin fikri iktidar hayali bu binanın adında saklı!” dedi. Kaya, “AKP, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, eğitim devrimlerinin gerçekleştirilmesinde büyük emeği olan Mustafa Necati Uğural’ın adını taşıyan bu tarihi binadan Mustafa Necati Kültür Evi adını silmiştir. Yerine Cumhuriyet devrimleri karşıtı birinin adını vererek, Nuri Pakdil Edebiyat Müzesi yapmıştır. Adını sildiğiniz milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati Uğural, Atatürk’ün düşünce ve mesai arkadaşıdır. Yoldaşıdır! Tevhidi Tedrisat ve Harf Devriminde Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, öğretmenlerin haklarını genişleten, “Maarif hizmetinde asıl olan öğretmenliktir” diyerek öğretmenlerin itibarını yükselten bir devlet adamıdır.” Diyerek tepki gösterdi.

"EĞİTİMİ TARİKATLARIN KURDUĞU VAKIFLARIN İNİSİYATİFİNE BIRAKAN SİZLER Mİ REFORM YAPACAK?"

“Sizler mi eğitimde reform yapacaksınız?” diye soran Kaya, “Eğitimi tarikat ve cemaatlerin kurduğu vakıfların inisiyatifine bırakan sizler mi eğitimde reform yapacaksınız? 4+4+ 4 eğitim sistemi ile laik, demokratik, bilimsel ve kamusal eğitimi rafa kaldırmak için çalışan sizler mi eğitimde reform yapacaksınız? İnternet bağlantısı olmadığı için uzaktan eğitime ulaşamayan 3 milyonu aşkın öğrencinin sorununu çözemeyen sizler mi eğitimde reform yapacaksınız? Bilgisayarı olmayan 6 milyonu aşkın öğrenciye bilgisayar ve tablet vermeyen sizler mi eğitimde reform yapacaksınız? 600 bin atanmayan öğretmeni yıllardır bekleten sizler mi eğitimde reform yapacaksınız? 350 engelli öğretmeni dahi atamayan sizler mi eğitimde reform yapacaksınız? Sınav sistemini değiştirip 2019 KPSS mağduru öğretmenin atanma haklarını ellerinden alan sizler mi eğitimde reform yapacaksınız?” diye sordu.

"SİZİN GİBİ DÜŞÜNEN TEK TİP İNSAN YETİŞDİREMEDİĞİNİZİ Mİ KASTEDİYORSUNUZ?"

“Siz eğitimde reform yapmazsınız.” diyen Kaya, “Bir yılda tek bir derslik dahi yapamayanlar reform yapamazlar. Uzaktan eğitimi beceremeyenler reform yapamazlar. Yüz yüze eğitim için gerekli koşulları sağlayamayanlar eğitimde reform yapamazlar.” İfadelerini kullandı.” Kaya, “Siz eğitimde reform derken neyi kastediyorsunuz? Çağdışı fikirlerinizi yeterince hayata geçiremediğinizi mi kastediyorsunuz? Eğitim devrimlerini yeterince tahrip edemediğinizi mi kastediyorsunuz? Laik, demokratik, bilimsel ve kamusal eğitimin dibine yeteri kadar kibrit suyu dökemediğinizi mi kastediyorsunuz? Sizin gibi düşünen tek tip insan yetiştiremediğinizi mi kastediyorsunuz? Kindar gençlik yetiştirmede yeterince başarılı olmadığınızı mı kastediyorsunuz? Eğitimi tam anlamıyla tarikat ve cemaatlerin denetimine veremediğinizi mi kastediyorsunuz?” sorularını sordu.  CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

"TELEVİZYON VE GAZETELER DE SİZİ KURTARAMAZ"

"Halkın alın terini peşkeş çekip kurdurduğunuz televizyon ve gazeteler de sizi kurtaramaz. Çünkü olmayan fikirlerinizi kime, nasıl anlatacaklar… Geleceğimizi nerede arayacağımız nettir. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk eğitim devrimleriyle, geleceğimizi bilimde arayacağımızı işaret etmiştir. Yüzümüzü bilime dönmüşüz. Cumhuriyeti kurup devrimleri gerçekleştirenlerin gösterdiği yol, yolumuzdur."