Evlerin yüzde 30'unda sabit internet bulunmayan Türkiye'de uzaktan eğitimin herkesi nasıl kapsayacağı büyük bir soru işareti. Çoğu öğrencinin bilgisayarı yokken internete erişim de uzaktan eğitim de en önemli problemlerden biri haline geldi. Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, "Maddi durumu iyi olan hayırsever aileler, evinde interneti olmayan ailelere yardım amaçlı internet ücretini ödeyebilir” açıklamasını yaptı.

Uzaktan eğitimin ne kadar süreceği henüz belli değilken, bu sistemin olmazsa olmazı internete erişemeyen çocuk sayısının oldukça fazla olması dayanışma kampanyalarını akıllara getirdi.

DEVLETTEN HERHANGİ BİR AÇIKLAMA GELMEDİ

Milli Eğitim Bakanlığı, kademeli olarak yüz yüze eğitime geçiş için hazırlık yapıyor. Fakat salgındaki ilerleyiş, uzaktan eğitim süresinin uzama riskini güçlendiriyor. Uzaktan eğitim için kritik olan internet erişimi ise Türkiye'de tüm öğrencileri kapsayacak düzeyde değil. Ülkedeki evlerin yüzde 30'unda internet erişimi yok. Pek çok öğrencinin ise bilgisayara sahip olmadığı biliniyor. Sistemin sürdürülebilirlik ve kapsayıcılığı açısından herhangi bir hazırlık olup olmadığı ise bilinmiyor. Devlet kanadından bu konuda herhangi bir açıklama yapılmazken, Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, bir dayanışma çağrısı yaptı. Türkiye’de ilköğretim ve lise öğrencilerinin yüzde 30’unun internet erişimi bulunmadığı bilgisini veren Altay, evinde internet olmayan öğrencilere yönelik kampanya başlattıklarını herkesi bu kampanyaya destek vermeye çağırdıklarını kaydetti.

MADDİ DURUMU İYİ OLANLAR YARDIM ETSİN

Nihat Altay, pandemide ikinci dalga tedirginliği nedeniyle okulların tam olarak ne zaman başlayacağının belli olmadığını ve uzun bir süre daha uzaktan eğitimin sürebileceğini dile getirerek, “Eğitim bir süre daha internetten sürecek bu nedenle kimsenin mağdur olmaması gerekiyor. İnterneti olan asgari ücretli aileler için de böyle bir parayı ödemek bir hayli yük. Bu nedenle askıda fatura gibi ihtiyacı olan aileler için internet yardımı yapılmalı. Sabit internette daha düşük fiyatlı abonelikler de düşünülebilir. Gelir düzeyi asgari ücret ve altında olup öğrencisi olan ailelere bedava internet desteği sağlanmalı. Maddi durumu iyi olan hayırsever aileler, evinde interneti olmayan ailelere yardım amaçlı internet ücretini ödeyebilir” diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR

EBA ile eğitim yanında çoğu okulda öğretmenlerin derslerini anında mesajlaşma uygulamaları üzerinden vermeye de başladığı yönünde kendilerine şikayetler de geldiğini belirten Altay, “Bizlere ulaşan bazı veliler bizim evimizde telefonlarımızda yeterli internet yok. İnterneti olanlar öğretmenin WhatsApp üzerinden verdiği eğitimden yararlanıyor ancak bizim çocuklarımız faydalanamıyor şeklinde şikayetlerini belirtiyorlar” dedi. Mobil internetin pahalı olduğuna da değinen Altay, GSM operatörlerinin sadece EBA için kullanılabilecek 3 GB-8 GB arası internet paketi hediye etmesinin önemli bir girişim olduğunu ancak bunun bir öğrenciye birkaç gün yetebileceğini de vurguladı.

2-3 ÖĞRENCİLİ EVLER VAR

Türkiye Bilişim Derneği(TBD) Başkanı Rahmi Aktepe, eğitimde okulların açılması ve uzaktan eğitim konusunda bir yol belirlenmeye çalışıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Uzaktan eğitimin temel fiziksel koşulları olan internet, bilgisayar sahipliği konusunda sayısal bazı yetersizlikler olmasına karşın, büyük bir çaba ortaya konuldu ve geliştirilmesi için çabalar devam ediyor. Ayrıca uzaktan eğitimin dijital uçurum açısından tartışılması söz konusu ve internet veya bilgisayar sahibi olmayan öğrencilerin durumu bu açıdan düşündürücü. Ayrıca evde bir bilgisayar bulunsa da kardeş sayısı 2-3 iken paylaşım çok zor. Son bir araştırmaya göre ülkemizde bilgisayar sahipliğinin nüfusa oranı yüzde 67. Evden internet erişim olanağı yüzde 74. Mobil cihaz kullanıcı oranı ise yüzde 90’lara varıyor. Ancak bunlar anne babanın telefonları.”

SAYILARLA TÜRKİYE'DE İNTERNET

  • Sabit internet abone sayısı 14 milyon.
  • Türkiye’deki sabit genişbant abonelerinin yüzde 33’ü 10-16 Mbps, yüzde 24’ü 16-24 Mbps arası hızda bağlantı kullanıyor.
  • Mobil abone sayısı 80 milyon.
  • Fiber internetin genişbant internet pazarındaki payı yüzde 22. Türkiye’de bilgisayar sahipliğinin nüfusa oranı yüzde 67. Evden internet erişim olanağı yüzde 74. Mobil cihaz kullanıcı oranı ise yüzde 90.
  • Türkiye’de ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde 18 milyon öğrenci bulunuyor. Bunların yüzde 30’unun internet bağlantısı bulunmadığı belirtiliyor.