Eğitim Sen, Diyarbakır'da öğrencilerin imam hatip okullarına yönlendirilmesi amacıyla valiliğin 38 İslamcı sivil toplum örgütü (STÖ) ve hükümete yakın Eğitim Bir-Sen ile gizli toplantı yaptığını ileri sürdü.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır Şubeleri, Diyarbakır Valiliği’nin öğrencilerin şehirdeki imam hatip okullarına yönlendirilmesi için çalışma yürüttüğünü iddia etti. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, iktidarın eğitim alanındaki sorunları çözmek yerine eğitimi dinselleştirmekle uğraştığını söyledi.

"TOPLANTI GİZLİ DEĞİLSE, NEDEN SADECE BİR KESİM DAVET EDİLDİ?"

Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, iktidarın eğitimi dinselleştirme politikasına bağlı olarak Diyarbakır’da bazı STÖ ve sendikaların gizli toplantılar yaptığını belirten Sezer, "Bunun son örneği 28 Temmuz’da Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevinde Valiliğin öncülüğün de 38 İslami STÖ, Eğitim Bir-Sen ve il-ilçe Milli Eğitim Müdürlerinin katılımıyla yapılan toplantıdır. Bu gizli değildiyse neden sadece bir kesim davet edildi?" diye sordu. Valilik öncülüğünde yapılan toplantıya katılan kurum ve kuruluşların toplantıyı resmi hesaplarından niçin yayınlamadığını da soran Sezer, şu ifadeleri kullandı: "İlimizin eğitim sorunları tartışılmayıp her ilçeye zorunlu olarak İmam Hatip okullarına kayıt edecekleri öğrenci rakamları neden emir olarak iletildi? Bu toplantı eğer eğitim sorunlarını çözmek amacı taşıyorsa Eğitim Sen ve diğer sendikalar ile eğitimin diğer paydaşları ve uzmanlar neden yoktu?"

"ÇOCUKLAR İSTEDİĞİ OKULA GİTSİN"

Diyarbakır’da 508 bin öğrencinin yanı sıra sadece 38 bin imam hatip öğrencisi olduğunu aktaran Sezer, "Bütün yönlendirme çabasına rağmen Diyarbakır halkı bu okullara itibar etmemektedir. Bu halkı eğitimin bu boyutunda hiç olmasa rahat bırakın ve çocuklarımızın istediği okullara gitmesi için imkânlar yaratın" diye konuştu. Normal ortaokulların kontenjanlarını düşürerek öğrencileri fiilen imam hatiplere kaydetmek girişimlerine son verilmesini isteyen Sezer, "Bağlar ilçemizin bir İmam Hatip Ortaokulu’nda 360 öğrenciden sadece 67’si okula düzenli olarak devam etmektedir. Peki soruyoruz okula düzenli devam etmeyen 293 öğrenci nerede ve ne yapıyor?" diye sordu.