Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un dedikodu iddiasına karşılık veren Eğitim Sen, "Açıkladığımız okul isimleri dedikodu olsaydı bunu söylerdiniz. Açık ve şeffaf olun" açıklamasını yaptı.

Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'u, sendikanın açıklamasıyla ilgili 'dedikodu' iddiasını kanıtlamaya çağırdı.

"OKULLARIN AÇILMASI İÇİN GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI"

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk‘un bugün düzenlediği basın toplantısı sonrası Eğitim Sen Genel Merkezi konuya ilişkin açıklama yaparak “Yine bildik şekilde her soruna çözümleri olduğu ve işlerin ne kadar iyi gittiğine inanmamız için hazırladığı sunuları paylaştı” diyerek Selçuk'u eleştirdi. Bakan Selçuk’un salgına karşı alınacak önlemler konusunda somut olarak yaptıklarına ve yapacaklarına değinmediğine dikkat çekilen açıklamada, “Oysa eğitim emekçilerini, öğrencileri ve ailelerini şu an kaygılandıran en önemli konu salgının geldiği aşamada okulların güvenle açılması ve herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadan yüz yüze eğitimin bir an önce başlaması. Bunun gerçekleşebilmesinin de sadece tweet atarak, basın toplantısı yaparak ve maske takılmasını tavsiye ederek, alınacak önlemlerin sorumluluğunu bireylere yükleyerek mümkün olmadığı açık. Somut, geçerli ve yeterli önlemler kurumsal olarak alınmalı ki okullar güvenle açılsın” denildi.

"MEB’İN GÖREVİ ÖZEL OKUL TEMSİLCİSİ GİBİ DAVRANMAK DEĞİLDİR"

Açıklamada, “Öğretmenlerle diğer kamu çalışanlarını karşılaştırmanızı kabul etmemiz mümkün değildir. Bu karşılaştırma her türlü fedakârlığı yaparak görevini yerine getiren öğretmenlere dönük tartışmaları artırmaktadır. Yaptığınız, aynı zamanda öğretmenleri 'çalışmadan para kazanmak istiyorlar' diyerek suçlayan bir özel okul sahibinin sözünü güçlendirmek anlamına gelmektedir. Ayrıca bu karalama ve iftiraya dönük tek cümlenizin olmadığını da hatırlatmak isteriz. Sorulan sorulara verdiğiniz yanıtlar diğer kamu emekçileri ile öğretmenleri karşı karşıya getirmekte, öğretmenlerin üzerindeki baskıyı artırmaktadır. Sayın Bakan; bu vesileyle bir şeyi daha size anımsatmayı bir görev biliyoruz. MEB’in görevi özel okulların temsilcisi gibi davranmak, özel okulların aldığı ücretleri savunmak, haksız yere velilerden alınan ücretlerin iadesini özel okul sahiplerinin insafına bırakmak değildir. MEB’in ve sizin göreviniz; bu topraklarda parasız, kamusal, bilimsel, laik ve herkesin kendi anadilinde eğitim alma hakkını hayata geçirmektir” denildi.

"AÇIK VE ŞEFFAF OLUN"

Açıklama şu sözlerle devam etti: “Sayın Bakan; yaptığınız açıklama ile yıllardır söylediğimiz MEB bütçesinin yeterli olmadığı ve yatırımlara ayrılan payın da eğitimin ve eğitim emekçilerinin ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğunu da ifade etmiş oldunuz. Sayın Bakan, yapılan açıklamalarda belirtilen okul isimleri dedikodu değil gerçektir. Eğer içlerinden bir tanesi bile gerçek olmasaydı açıklamanızda bunu mutlaka belirtirdiniz. Açık ve şeffaf olun; MEB’e ulaşan bilgileri paylaşın ve yapılan açıklamaların dedikodu mu gerçek mi olduğuna kamuoyu karar versin. Eğitim Sen, kendisine ulaşan bilgileri çeşitli mekanizmaları kullanarak doğrulattıktan sonra kamuoyu ile paylaşacak ve halkımıza karşı olan sorumluluğunu yerine getirmeye devam edecektir. Sayın Bakan, biz gerçeği olduğu gibi ifade etmeyi ilke olarak benimsemiş bir sendikayız. Kimileri gibi 'zekice' yaklaşımlarla gerçeği maniple etmeyiz. Ayrıca Eğitim Sen’in neyi ve nasıl ifade etmesi gerektiğini iyi bilen bir sendika olduğunu ve bu konuda 'zekice' önerilere ihtiyacı olmadığını ifade etmek isteriz. Size de önerimiz 'zekice' ifadelerle duymak istediklerinizi söyleyenleri değil olanca yalınlığı ile gerçeği ifade edenleri dikkate almanızdır. Gerçek sizi rahatsız edebilir, duymak istemediklerinizi işitmek sizi huzursuz edebilir. Ancak gerçek anlamda sorunların çözümü gerçekle yüzleşmekle mümkündür. Sayın Bakan, size çağrımız bugün yaptığınız açıklamalarda kullandığınız ifadeleri düzeltmeniz ve süreci şeffaf bir şekilde her kesimle işbirliği yaparak sürdürmenizdir.”

"OKULLAR YÜZ YÜZE EĞİTİME HAZIRLIKSIZ"

Eğitim Sen Bursa Şubesi de yaptığı yazılı açıklamayla MEB’in ve okulların yüz yüze eğitime hazırlıksız olduğunu vurguladı. Şube Başkanı Derviş Erdem, “Okulların açılabilmesi için gerekli ve zorunlu olan 'ek bütçe ve ek atama', bakanlığın gündeminde dahi yoktur. Bu koşullarda okullarda bulunmanın yarattığı sağlık riskleri ile baş etmek, tek tek eğitim emekçilerine ve öğrencilere bırakılmış durumdadır. Sendikamıza gelen bilgiler ışığında; salı günü 34 okulda, çarşamba günü 46 okulda, perşembe günü 96 okulda, cuma günü 48 okulda vaka tespit edilmiş olup vaka sayıları gelmeye devam etmektedir. İlimizde ise; Karacabey MTAL, Karacabey İMKB MTAL, Osmangazi Davut Çalışkan İlkokulu, Yıldırım Yiğitler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde vaka olduğu haberleri gelmiş, yaptığımız bütün görüşmelere rağmen okullardaki tüm eğitim emekçilerinin karantinaya alınması kararı çıkmamış, diğer arkadaşlarımızın okullara gitmeye devam etmesi istenmiştir” dedi. Erdem, “Gerekli önlemler alınarak, aşamalı ve seyreltilmiş şekilde okulların açılmasını hedeflemek gerekmektedir” dedi.