Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş son dönemlerde çok fazla gündeme gelen ve tartışılan bir isim oldu. Öğrencilerin Erkan İbiş'e yönelik kullandığı 'Tırşik İbiş' sözü üzerine dava açılmıştı. AYM'ye kadar taşınan bu söze ilişkin ceza çıkmadı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Çağrı Yılmaz’ın, Barış Bildirisi’ni imzalayan akademisyenleri ihraç listesine koyduğu için Rektör Erkan İbiş’e yönelik söylediği, “Tırşik İbiş” sözlerini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdi.

OLAY 2017 YILINDA YAŞANDI

Öğrenci Yılmaz, sosyal medya üzerinden Rektör İbiş’in akademisyen ihraçlarına yönelik tutumunu eleştirdi. Yılmaz, 2017 yılında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “La tırşik İbiş, ben de hayır diyorum, sen de beni kovsana okuldan” dedi.

ÖĞRENCİYE 'TIRŞİKÇİ İBİŞ' SÖZÜ İÇİN CEZA VERİLMİŞTİ

Paylaşımın ardından Rektör İbiş, öğrenciden şikâyetçi oldu. Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi, Yılmaz’ın ‘hakaret’ suçundan cezalandırılmasına karar verdi. Yılmaz, 8 bin 840 TL para cezasına çarptırılırken hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi de Yılmaz’ın karara yönelik yaptığı itiraz başvurusunu reddetti. Karara ilişkin itirazı yerel mahkemeden dönen Yılmaz, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, AÜ Rektör’ü İbiş’e yönelik, “Tırşik” diyen Yılmaz’a verilen ceza ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. AYM, yeniden yargılama yapılarak ifade özgürlüğü ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosyanın Ankara 23. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

TIRŞİKÇİ NEDİR?

Tırşikçi hem zehirli bir ot anlamına geliyor hem de Diyarbakır başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'da iktidar yanlısı, muhbir ve para karşılığı kendisinden feragat eden kişiler için kullanılıyor. Ayrıca Diyarbakır'da patetes ve patlıcanla yapılan bir yemeğe de tırşik yemeği deniliyor.