Koronavirüs tedbirleri kapsamında üniversiteler teker teker yeni dönemde uzaktan eğitime geçileceğini açıklarken bugün İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi de uzaktan eğitim uygulamasına geçileceğini bildirdi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında üniversiteler teker teker yeni dönemde uzaktan eğitime geçileceğini açıklarken bugün İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi de uzaktan eğitim uygulamasına geçileceğini bildirdi. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünden yapılan açıklamada, üniversite senatosunda Covid-19 Küresel Salgın sürecinin ilerleyişi ve bunun 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılı faaliyetleri üzerindeki muhtemel etkilerinin, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 13 Ağustos 2020 tarihli "Yükseköğretim Kurumlarımızdaki 2020-2021 Eğitim ve Öğretim Dönemine Yönelik Açıklama Metni" ile "Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci Rehberi"nde yer alan ilkeler de göz önünde bulundurularak çok yönlü bir şekilde değerlendirildiği belirtildi.

YAYILIMIN AZALMASINA KATKIDA BULUNMAK AMACIYLA

Üniversite tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, bir taraftan küresel salgın ve bulaş riskinin öte yandan da bu bulaşın en aza indirilmesine yönelik faaliyetlerin artarak devam ettiği Türkiye'de, yayılımın azaltılmasına katkıda bulunmak ve öğrenci, akademik ve idari personel ile genel halk sağlığını tehlikeye atmamak adına 2020-2021 eğitim öğretim yılı güz yarıyılına ilişkin şu karaların alındığı kaydedildi:

TIP, DİŞ HEKİMLİĞİ VE ECZACILIK FAKÜLTELERİ İLE DEVLET KONSERVATUVARI HARİÇ YÜZ YÜZE EĞİTİM

  • Tıp, Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri ile Devlet Konservatuvarının pratik ve klinik uygulama derslerinin gerekli olan sağlık tedbirleri alınarak yüz yüze imkanlarla yapılmasının haricinde üniversitemizdeki tüm akademik birimlerin ön lisans ve lisans programlarındaki ders, uygulama ve sınav faaliyetlerinin dijital imkanlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılması kararlaştırılmıştır.
  •  Öğrenci sayının çokluğu göz önünde bulundurularak tezsiz yüksek lisans programlarının dijital imkanlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle sürdürülmesine, küresel salgın kapsamında gerekli önlemlerin alınabilmesi durumuna göre tezli yüksek lisans ve doktora programlarının yüz yüze eğitimle sürdürülebilmesine karar verilmiştir.
  • Dijital imkanlarla ve uzaktan eğitim yöntemleriyle yapılacak olan dersler, hem akademik birimlerin ilan edeceği program ve ders saatleri çerçevesinde senkron (çevrim içi, canlı ders) hem de asenkron (İÜÖYS'ye yüklenecek olan sekiz içerik türündeki öğretim materyali) yöntemleriyle yapılacaktır.

MİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ'NDEN DE UZAKTAN EĞİTİM KARARI

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, artan korona vakaları nedeniyle yeni dönemde eğitimin uzaktan yapılmasına karar verdi. Rektör Handan İnci alınan kararı Twitter hesabından şöyle duyurdu: “Sevgili öğrenciler, Senato kararı şu anda kesinleşmiştir. Buna göre: 1. Üniversitemizde güz dönemi için uzaktan eğitim kararı alınmıştır. 2. Uygulamalı derslerde eğitimin niteliğinden ödün vermeden sürecin nasıl planlanacağı konusunda kurum içindeki görüşmelerimiz devam etmektedir. 3. Üniversitemiz Uzaktan Eğitim için alt yapı hazırlığını tamamlamıştır. Kurum için özelleştirilmiş yeni yazılımlarla bütün teorik dersler çevrimiçi (senkron) olarak yürütülecektir. 4. Bu süreci mümkün olduğu kadar verimli geçirebilmemiz için, sorunlarınızı ilgili bitimlere doğrudan aktarabilmeniz amacıyla bir Talep Yönetim Sistemi açılacaktır.”