İstanbul Teknik Üniversitesi salgın döneminde yapacağı online sınavlara herkesin uyması oldukça zor olan kurallar getirerek öğrencilerden tepki çekti.

İTÜ'de yapılacak olan online sınavlarda kamera ve mikrofonun yanı sıra laptopla girme zorunluluğu getirildi.

LAPTOPUN YOKSA DERSİ GEÇEMEZSİN

İstanbul Teknik Üniversitesi online sınav kurallarıyla öğrencilerin tepkisini çekmeye devam ediyor. Salgın sürecinde herhangi bir standart belirlemeyen okul, tüm sınavların sorumluluğunu hocalara verince ortaya öğrencileri mağdur eden bir tablo çıktı. Tüm bölümlerin ortak dersi olan BIL100E kodlu Python isimli programın öğretildiği dersin sınav kuralları içinde dizüstü bilgisayar zorunluluğu yer aldı. Bu kurala göre masa üstü bilgisayar kullanan bir öğrenci sınava giremeyecek.

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNUNA AYKIRI

Okuldaki bir diğer kural skandalı ise makine mühendisliği bölümünde yaşandı. Dersin hocası tarafından kuralları içeren bildirimde, mikrofon ve kameranın açık olması zorunluluğu yer alırken, yaşanacak tüm teknik aksaklıklardan öğrencinin sorumlu olduğu söylendi. dokuz8HABER'e konuşan İTÜ öğrencileri, "Her şeyden önce bu kurallar eşitlik ilkesine aykırı. Her öğrencinin laptopu veya kamerası olamayabilir. Olsa dahi sınav boyunca bunların açık tutulması zorunluluğu kişisel verilerin korunması kanununa aykırı. Rektörlükten bu konuda hemen adım atmasını ve herkesi eşitleyen ve kişisel verilerin korunmasına saygı duyan bir kurallar listesi oluşturmasını istiyoruz" dedi.

İTÜ ÖĞRENCİNE GÜVEN

İTÜ öğrencileri, kuralların ilan edilmesiyle birlikte sosyal medyada kampanya başlattı. #İTÜÖğrencineGüven etiketiyle başlayan kampanya kısa sürede Twitter Türkiye gündeminde ilk sıralara yerleşti. Öğrenciler, rektörlüğün bir an evvel harekete geçmesini bekliyor.