Okulların açılması planlanan 4 Ocak 2021 tarihi için "Bu tablo içerisinde iyimser bir tahmin" diyen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yarıyıl tatilinin öne çekilmesinin de senaryolar arasında olduğunu söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle alınabilecek kararlara dair açıklamalarda bulundu. 25 Ocak-5 Şubat 2021 olarak planlanan yarıyıl tatilinin öne çekilmesinin ihtimal dahilinde olduğu mesajı veren Selçuk, okulların açılması planlanan 4 Ocak tarihinin iyimser tahmin olduğunu belirtti.

"KABİNE TOPLANTISINDA TEKRAR DEĞERLENDİRİLECEK"

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Bakan Selçuk'un açıklamalarında öne çıkan başlıklar şu şekilde: "Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile takip halindeyiz. Oluşturduğumuz yazılımla öğrencileri günlük olarak takip ediyoruz. Bu bizim eğitim açımızdan paydaşlarımızı izlemekle ilgili bir konu. Önümüzdeki hafta kabine toplantısında tekrar değerlendirmeye alınacak. Sayın cumhurbaşkanımızın başkanlığında yeni değerlendirmeler alınacak. Bu konu sadece sayılarla ilgili değil, çok fazla parametre var. Hepsini birlikte düşündüğümüzde bu karar süreci ortaya çıkıyor. Eğer okullardaki öğrencilerimizin izlenmesine bakılarak karar verilseydi belki de okullar hiç kapanmayacaktı. Bizim gözlemlerimiz de o yönde. Dramatik bir etkisi yok okulun. Çevredeki etkilerle ortaya çıkan bir durum söz konusu.

"HEPSİ AÇILSIN DENİRSE, HAZIRIZ"

Genel tabiatım iyimserlik. Hayata umutla bakmak. Okulların bir an önce açılmasını isteyen bir bakış açım var. Velilerin içinde bulunduğu durumun farkındayız. 4 Ocak bu tablo içerisinde iyimser bir tahmin. Eğilimlere de bakıyoruz. Bir ayın içinde ne olabilir, olasılıklara bakıyoruz. Büyük bir olasılıkla yine bazı kısmi önlemler hayata geçecek. 4 Ocak'ta tamamen açılabilir mi, ya da kısmen hangileri açılabilir. Özellikle küçük yaştaki çocuklara yönelik olan çok çok düşük risk, alerjik ve astımla ilgili sıkıntısı olan çocuklarla ilgili konu var. Bunları yeniden değerlendireceğiz. Biz muhtemel senaryolar nedir, ne olabilir bununla ilgili tahminleri alıyoruz. Bu tahminlerle okul açma senaryolarımızı ilişkilendiriyoruz. Bugün için 4 Ocak'ta hepsi açılsın denirse hapsini açarız, hazırız. Kısmi denirse hangi yaş grubunda hangi sınıfları açacağımızla ilgili önlemlerimizi aldık. Yarı yıl tatilini öne almak senaryolar arasında var.

"GRUPLARA AYRILARAK SINAVLAR YAPILABİLİR"

Kalanlar için tek bir sınav yapacağız. Yüz yüze olanda az da olsa bir eksiğimiz var. Bu eksiğimizi tamamlamak için neler yapabilirse baktığımızda salgının seyrine baktığımızda gruplara ayrılarak sınavlar yapılabilir, iş takviminde değişiklik yapılabilir. Biz çocuğumuzun eline basılı karne vermek istiyoruz. Ola ki değişmez ama biz hazır olalım. Şu andaki gidişimiz değişmeyecek gibi hareket ediyoruz. 22 Ocak'ta karneyi basılı olarak çocuklara vermek istiyoruz.

"ÖĞRETMENLERİN AŞILANMASI İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR"

Elbette değerlendirmeler yapıyoruz, Sayın Bakan'la da Bilim Kurulu ile de istişaremiz oldu. Bir ön mutabakat var. Bu süreç nasıl işleyecek bunun çalışılması gerekiyor ki şu anda çalışılıyor. Kabine toplantısında yapılan çalışmalarla da bu durum netliğe kavuşur. Öğretmenlerin bir an önce aşılanması için çalışma sürüyor."