CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na salgın dönemi boyunca öğrencilerin alacakları teknoloji aletlerinden KDV alınmamasını öneren kanun teklifi sundu.

Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na salgın dönemi boyunca öğrencilerin alacakları teknoloji aletlerinden (Bilgisayar, laptop, cep telefonu, tablet. vb…) KDV alınmamasını öneren kanun teklifi sundu. Sümer “Ekonomik kriz ve döviz kuru nedeniyle öğrenciler bilgisayar alamıyor. En azından salgın döneminde bilgisayar almak isteyen öğrencilerimizden KDV alınmasın istiyoruz” dedi.

SALGIN ETİĞİMDEKİ EŞİTSİZLİĞİNİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDI

Orhan Sümer, “Küresel pandemi krizinin eğitim üzerindeki etkileri ülkemizde de doğrudan hissedildi. AKP iktidarda kaldığı yaklaşık yirmi yıl boyunca neo-liberal ve neo-muhafazakâr kuşatmanın altında eğitim sistemi kronikleşmiş sınıf, ırk ve cinsiyet ayrımcılığı yanında hızla piyasalaşmıştır. Maddi durumu iyi olan öğrencilerle, maddi olanaksızlıklar içindeki ailelerin çocukları arasında büyük bir fark oluşmu durumdadır. Bir tarafta online eğitime dahi erişemeyen, interneti olmayan, bilgisayarı olmayan çocuklar varken diğer tarafta tüm bunlara erişimi kolayca sağlayabilen çocuklar bulunmaktadır. Aradaki farkı ortadan kaldırmak ve eğitimde fırsat eşitliği sağlamak devletin asli görevidir.” Dedi.

"ÖĞRENCİLER BİLGİSAYARI KDV’SİZ ALMALI"

Orhan Sümer, “İçinde bulunduğumuz yüz yılda hızlı bir şekilde her şey dijitalleşiyor. Covid 19 salgını olmasa dahi artı öğrencilerin araştırmalarında ve öğrenmelerinde bilgisayara, tablet gibi erişim araçlarının olmazsa olmaz olduğu ortaya çıkmıştır. Geldiğimiz noktada salgınla beraber online eğitime geçince milyonlarca öğrencimizin internetten ve erişim araçlarından mahrum olduğu hatta alım gücünün dahi olmadığı ortaya çıkmıştır. Kanun teflimiz ile en azından salgın döneminde bilgisayar almak isteyen öğrencilerimiz öğrenci belgesini göstererek bir kereye mahsus kdv’siz bilgisayar alabilmesinin önünü açmak istiyoruz” dedi.

ÖNCELİK VERGİ DEĞİL ÇOCUKLARIMIZ OLMALI

Orhan Sümer, “İktidar 18 yıldır iğneden ipliğe her şeyden vergi alıyor zaten. Bizim talebimiz en azından sadece salgın döneminde öğrencilerimizin artık temel ihtiyaç haline gelmiş bilgisayar alırken vergi ödememesidir. Tüm dünyanın uğraştığı ve ağır bedeller ödediği bir durumda geleceğin Türkiyesi için eğitim ve çocuklarımız üzerine yatırım yapmamız gereken en önemli konudur.”dedi.