YKS'nin Haziran ayında yapılacak olmasına tepki gösteren öğrenciler, "YKS Eylül'de yapılsın" etiketi ile sosyal medya eylemi düzenledi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında 25-26 Temmuz’da yapılması planlanan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavları’nın (YKS) 27-28 Haziran tarihine çekildiğini açıklaması tüm normalleşme süreci kararları arasında en çok tartışılan konu haline geldi.

#YKSEylüldeYapılsın ETİKETİ İLK SIRADA

İlk olarak kararın açıklanmasının hemen ardından öğrenciler sosyal medya platformu Twitter üzerinden #yks2020 etiketi ile tepkilerini dile getirirken, konu çok yönlü olarak tartışılmaya başlandı. Sınavın Haziran ayında yapılmasına öğrenciler ise hala tepki göstermeye devam ediyor. Twitter üzerinden "#YksEylüldeYapılsın" etiketi ile eylem yapan öğrenciler, sınavın salgın döneminde Haziran ayında yapılmasının riskli olduğunu ve bu yüzdne ertelenmesi gerektiğini kaydettiler. Etiket ise kısa sürede Twitter Türkiye gündemine girerek ilk sıraya yerleşti.

EĞİTİM SEN GENEL BAŞKANI "SINAVLARIN YAPILMASI EĞİTİM VE YAŞAM HAKKI İHLALİ" DEMİŞTİ

Sınavların pandemi döneminde yapılmasını eleştiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Burada yaşam hakkı ihlali ve eğitim hakkı ihlali söz konusu. Özellikle vurguluyoruz, salgın yayılım riski geçmeden, bu konudaki açıklamalar bilimsel verilerle yapılmadan sınavların yapılacak olması hem yaşam hakkı hem de eğitim hakkı ihlalidir. Bu kararla birlikte tüm öğrencilerin, tüm eğitim emekçilerinin ve tüm yurttaşların sağlığı söz konusu” diye konuştu. Her dönem olduğu gibi salgın döneminde de asıl önemli olanın öğrencilerin eğitim hakkı, eğitim ve bilim emekçilerinin hakları değil yine sermaye gruplarının çıkarları olduğunu kaydeden Aydoğan, “Aslolan turizm şirketlerinin, sermayenin karı değil öğrencilerin bugünüdür, geleceğidir eğitim hakkıdır, yaşam hakkıdır” dedi.